שלום ד"ר פוגלמן, האם תוכל להסביר לנו מיהו הרופא שקרוי "נאמן כאב?"
הלכה למעשה, כל אחד מכיר כמה רמות של טיפול בכאב. הרמה הבסיסית היא טיפול של רופא משפחה, כלומר של בן אדם הסובל מכאב והבעיה איננה נפתרת, והוא הולך לרופא שמטפל בו. במקרים אלו 80% מהבעיות נפתרות מעצמן בעזרת משככי כאבים או טיפולים ספציפיים. ואולם, אם הכאב לא נעלם, וזה קורה במספר גדול מאד של מקרים, ואם לא מוצאים את סיבת הכאב והוא נמשך חודשים רבים או מעל לחצי שנה, רצוי להתייעץ עם רופא המטפל בכאב. אלו הם מקרים של כאבים כרוניים אשר רופאים אחרים לא הצליחו לטפל בהם באופן אפקטיבי, וכאן המקום להתערבות וייעוץ של מומחה.
לפני שנתיים הוכרזה בארץ התמחות מיוחדת לרפואת כאב. לפני שניתן לגשת להתמחות ברפואת כאב צריך להיות קודם כל להיות מומחה בתחום אחר, כמו נוירולוגיה, אורתופדיה או רפואת משפחה, ולאחר מכן אפשר לערוך התמחות נוספת ברפואת כאב. זוהי התמחות שנמשכת שנתיים, ולאחר מכן הרופא מקבל תואר של מומחה ברפואת כאב. בנוסף, יש עוד הגדרה בתווך שבין רופא משפחה לבין מומחה לכאב, שנקראת "נאמני כאב" או "נאמנים לשיכוך כאב". זהו בדרך כלל רופא משפחה שעבר הכשרה מעמיקה בטיפול בכאב כרוני, ומטפל בכאב הן בבתי החולים והן במסגרת רפואת הקהילה.
מהם סוגי הכאבים הנפוצים שבהם מטפלים רופאים אלו?
על הכאבים הנפוצים נמנים כאבי ראש מכל סוג שהוא, כמו מיגרנה וכאבי ראש כתוצאה ממתח ושרירים מכווצים בצוואר ובראש. כאבים נפוצים נוספים הינם כאבי גב תחתון מסיבות שונות, כמו בעיה מבנית בחוליות עמוד השדרה, שרירים מכווצים, פריצת דיסק ושינויים ניווניים. גם כאן על רופא הכאב לאבחן את סוג הבעיה וסיבתה ולהציע טיפול הולם. אלו הם הכאבים הנפוצים ביותר, ומעבר לכך ישנה עוד שורה ארוכה של כאבים בהם אנו מטפלים שהינם פחות שכיחים.
מיהם בעצם המטופלים שמגיעים אליך, ומה הדרך שעברו עד הלום?
בעיקר מדובר באנשים שסובלים מכאב מסיבה כלשהיא, כאשר הכאב הינו ממושך והכאבים עזים. כמו כן, למרות ניסיונות קודמים לא נמצא מקור הבעיה בדרך הקונבנציונלית הרגילה, בביקור אצל רופא המשפחה, נוירולוג או אורתופד. כלומר, הפיזיותרפיה, הטיפולים בכדורים משככי כאבים ואחרים לא הועילו. אנשים אלו חשים שכבר ניסו את כל מה שיש לרפואה להציע. בשלב זה הם מגיעים אליי באמצעות הפנייה מרופאים אחרים, או לאחר ששמעו אודותי ממי שעברו את הטיפול, נהנו מהתוצאות וכאבם הוקל.
מדוע אתה הכתובת למטופלים שכבר ניסו הכול? מה מייחד את שיטת הטיפול שלך?
השקעתי הרבה מאוד שנים בלימוד רפואת הכאב, ורכשתי ארגז כלים ושיטות לטיפול שחלק מהרופאים אינם מכירים. כמו כן, הקונספט הטיפולי שלי שונה. לכן אני יכול להציע למטופל משהו נוסף שאחרים לא הציעו לו.
האם תוכל להרחיב לגבי הכלים שבהם אתה משתמש?
כמובן. ישנן שיטות הקשורות לרפואה המערבית של שחרור שרירים, עצבים כלואים ופריצות דיסק. לדוגמא, אחת מהשיטות שאני משתמש בה נקראת IMS או "גירוי תוך שרירי" בה משתמשים במחטים מיוחדות דקיקות במיוחד שאינן כואבות בהחדרתן לשריר. אני מבצע גם שחרור ידני שכשמו כן הוא - הידיים משמשות לשחרור הכאב . בנוסף, לעיתים אני מבצע הזרקות בבעיות ספציפיות הדורשות התערבות שכזו, כגון במקרה של בורסיטיס (דלקת בבורסות), שאחד הפתרונות העיקריים שלה הוא הזרקה. ואולם, הדבר החשוב ביותר בטיפול הוא לא השיטה המסוימת אלא האבחנה המדויקת וההחלטה באילו כלים להשתמש. יש לי ארגז כלים גדול מאוד ולכן הכי חשוב לי לקבל בפרטי פרטים את סיפור המחלה, לבדוק את החולה בצורה רצינית, להחליט על האבחנה ומכאן לבחור את הטיפול המתאים ביותר. הטיפולים מתחילים מטיפול מינימאלי יחסית ועד הזרקה לעמוד השדרה תחת CT בבית החולים. במילים אחרות, דרך הערכה כוללנית, תשאול נכון ובדיקה גופנית נכונה אתה יכול להגיע לאבחנה הרבה יותר מדויקת, ולהתאים את הטיפול המועדף.
השימוש במחטים מרמז לכאורה על גישות מהמזרח הרחוק
נכון, אך לא כך הוא. שיטת ה- IMS החלה להתפתח במערב לפני כ- 100 שנים, כששני מדענים החלו להזריק לשרירים תפוסים וכואבים חומרים שונים. חומר אחד לדוגמא היה לידוקאין שמשמש כחומר הרדמה אצל רופאי השיניים. המדענים ראו שההזרקות גורמות להקלה טובה מאד בשחרור שרירים וכאבים, ולכן הגיעו למסקנה שהלידוקאין הוא שמשחרר. ואולם, כעבור שנים ביצע חוקר צ'כי ניסוי מפורסם, בו נמצא שאין הבדל בין הזרקות עם חומר וללא חומר. כלומר, הדיקור עצמו הוא שמשפיע על השריר ולא החומר. בהמשך הדרך גם נשאלה השאלה, מדוע להשתמש במחט מערבית עבה שחותכת ופוצעת את השריר, כשאפשר לעשות זאת עם מחט דקיקה שהינה דקה בהרבה ממחט רגילה ואינה מזיקה.
יחד עם זאת, חשוב להדגיש שמדובר בשיטה מערבית לגמרי. הרפואה והדיקור הסיני נשארים ברמת העור השטחית ומכוונים להזזת אנרגיות, בעוד שאני מגיע ממש עד השריר עצמו ומכוון לשחרורו.
ומדוע הדקירה משחררת?
זוהי שאלה מעניינית שעליה עדיין אין תשובה ברורה. מאידך, המחקר בנושא זה מתקדם מאוד וכבר יש מספר תיאוריות שמסבירות את עניין השחרור, ללא תיאוריה כוללת אחת. לאור התקדמות המחקר אני מניח שתוך שנה – שנתיים כבר נדע בדיוק למה השריר משתחרר.
לסיום, האם רופא נאמן בכאב יכול לתת מענה טוב למטופלים שעברו דרך כה ארוכה?
בהחלט. באינדיקציה המתאימה מדובר בשיעור הצלחה שנע בין 70% ל- 80%. אלו הם מספרים גבוהים מאוד יחסית לכל שיטה אחרת, כאשר הצלחה משמעה היעלמות כל הכאבים, או לפחות 60% עד 70% שיפור בכאב. יתר על כן, זהו טיפול קצר מאוד בזמן, פשוט ליישום, ללא תופעות לוואי וכאמור יעיל ביותר, כך שלמטופלים שעבורם הטיפול עובד מדובר בפלא של ממש.
ד"ר יעקב פוגלמן הינו רופא משפחה מומחה, בוגר הפקולטה לרפואה של הטכניון, המשמש כרופא מרפאת כאב בבית החולים רמב"ם.