מידע מקיף אודות טיפול והחלמה אחרי ניתוח קטרקט, מביא בכתבה זו ד"ר סרג'יו סוצ'אה. ד"ר סוצ'אה הינו מומחה לרפואת עיניים ומנתח קטרקט בכיר, אחראי תחום קטרקט ומקטע קדמי של העין במחלקת העיניים של בית החולים רמב"ם. בנוסף, ד"ר סוצ'אה הינו רופא בכיר במרכז הניתוחי המתקדם לרפואת עיניים - "מעין" ומנהל את פורום ניתוחי קטרקט בפורטל, שם הוא משיב על שאלות הגולשים.
אחרי שניתוח הקטרקט מסתיים, מקבלים מהרופא הסברים אודות שימוש בטיפות שקניתם מראש. בדרך כלל מדובר בשני סוגים של טיפות שאותם יש להזליף אל העין כבר ביום הניתוח. עם זאת, ישנם רופאים המכסים בתחבושת את העין המנותחת. במקרה זה, יש להתחיל את הטיפול לאחר בדיקת הרופא ביום המחרת.
יש להדגיש שבזילוף של מספר סוגי טיפות יש להמתין 5 דקות לפחות בין טיפה לטיפה. לרוב, לא צריך להזליף טיפות בשעות הלילה ולכן את מספר הפעמים שעליו הרופא המליץ לכם, ניתן לחלק בין שעות הערות לאורכו של היום. כך למשל, אפשר להזליף 3 פעמים בבוקר, בצהריים ובערב, או 6 פעמים ביום כל 3 שעות בערך.
על פי רוב תקבלו זימון לביקורת אצל הרופא ביום שאחרי הניתוח, אך אם הביקורת בוצעה כמה שעות לאחר הניתוח, לא תצטרכו לעשותה שוב למחרת. יש להדגיש כי מדובר בבדיקה מאוד חשובה, שתפקידה לוודא שלא נוצרו זיהומים או דלקות קשות בתוך העין. על כן, יש להקפיד להגיע לביקורת ולא להתחמק ממנה בטענות כאלו ואחרות. הדבר נכון גם באשר לשאר הבדיקות אליהן תוזמנו בהמשך.
הביקורת כוללת בין היתר בדיקת עיניים, מתן הסבר אודות המשך הטיפול בטיפות העיניים וכן הנחיות אודות המגבלות החלות עליכם בעקבות הניתוח. מדובר במגבלות כגון התכופפות, הרטבת העין ומאמץ גופני כדוגמת הרמה וסחיבה של משאות כבדים. מגבלות אלו חלות רק לתקופה קצרה שאחרי הניתוח. יש לציין כי בין הרופאים אין תמימות דעים לגבי משך תקופת ההגבלות, אך לרוב היא נמשכת כשבוע, שלאחריו ניתן לשוב לשגרת החיים. הגבלות ממושכות יותר, הנמשכות כ- 3-4 שבועות מוטלות על כניסה לים או לבריכה .
השיפור בראייה אינו מורגש באופן מיידי עם תום הניתוח. שיפור משמעותי יורגש כשבוע לאחר הניתוח אך רק אחרי כ- 30 יום ניתן לקבוע את התוצאה הסופית. כיון שכך, מומלץ לגשת להתאמת משקפיים אצל אופטומטריסט רק כעבור חודש מהניתוח.
חשוב לזכור שלא בכל המקרים ניתן לדייק בתוצאה הסופית. לעיתים מתקיימות סטיות קטנטנות מהתוצאה המבוקשת. ניתן להסביר את קיומן של סטיות קלות אלו, באמצעות השוואת הניתוח, בו מושתלת העדשה על פי התוצאות שהתקבלו ממכשיר המדידה בבדיקה הטרום ניתוחית, לבין בדיקה שמבוצעת אצל אופטומטריסט. במהלך הניתוח, מקובעת למקומה העדשה שנבחרה על ידי הרופא בעוד שבמהלך בדיקת אופטומטריסט, ניתן להחליף בין עדשות עד שמתקבלת התוצאה האופטימאלית.
ישנן מספר תופעות טבעיות לחלוטין אחרי הניתוח כמו גירוד, צריבה, הרגשת "חול" בעיניים ודמעות. תופעות אלו נגרמות עקב הגברה של היובש בעין והן תחלופנה כעבור זמן המשתנה ממנותח למנותח, ונמשך בין מספר שבועות למספר חודשים.
מצבים כרוניים של העין, כגון ראיית "נקודות שחורות", שהיו עוד טרם הניתוח, נוטים להחמיר בעקבותיו. מדובר בשינויים תלויי גיל, החלים בזגוגית שהיא הג'ל הממלא את העין. הנקודות הללו נראות יותר בבירור אחרי הניתוח, בגלל שכתוצאה מהניתוח, הוסר המיסוך של הקטרקט ונכנסת כמות אור גדולה יותר לעין. באופן זה הראייה הופכת לברורה יותר – גם של אותן נקודות קיימות.
תלונות שכיחות נוספות אחרי ניתוח הקטרקט הינן גירוד, הפרשות לבנות, דמע, צריבה ואודם בעפעפיים. גם כאן בא לידי ביטוי מצב כרוני דלקתי קיים של גבול העפעף, המתבטא ביובש בעיניים ומכונה בלפריטיס. עם תום הטיפול בנוגד דלקת שמדכא אותה לאחר הניתוח, הדלקת מתפרצת שוב בעוצמות שונות. אין זו דלקת חדשה שנוצרה בעקבות הניתוח אלא יציאה מאיזון של מצב כרוני קיים.
בתופעות הללו יש לטפל באופן פשוט למדי, באמצעות ניקוי הריסים וגבול העפעף בעזרת שמפו אל דמע או מגבונים מיוחדים אותם ניתן לרכוש ללא צורך במרשם, בבתי המרקחת. בנוסף ניתן להשתמש בתחליפי דמעות, שגם אותם ניתן לרכוש ללא מרשם. אגב, ישנם לא מעט תחליפי דמעות בעלי יתרונות וחסרונות מסוימים, ואין תכשיר עדיף על אחרים. יש לבדוק ולנסות תחליפים שונים ולבחור את זה הנותן את ההקלה הטובה ביותר עבורכם. מומלץ להעדיף תחליפי דמעות נטולי חומרים משמרים. מינון הטיפול בתחליפי דמעות אלו, נקבע בהתאם לצורך, כלומר בהתאם לעוצמת התלונות ולתדירותן.
תופעות שכיחות נוספות לאחר הניתוח במספר סוגי עדשות, הן סנוור, ראיית צבעים חזקים יותר וראיית הילות. גם תופעות אלו נעלמות מעצמן לאחר תקופה מסוימת. הדבר נכון גם לגבי ראייה של קשת שחורה בהיקף שדה הראייה החיצוני של העין שנותחה. במידה ותופעות אלו אינן חולפות (לעיתים עוברים מספר חודשים עד שהן נעלמות), רצוי לגשת לרופא העיניים לבדיקה והתייעצות, מאחר וקיימים טיפולים לשיפור המצב.
תופעה שצריכה לעורר דאגה אחרי הניתוח היא כאבים המלווים באודם ובנפיחות של העפעפיים, ירידה בראייה והפרשה מוגלתית. סימנים אלו מעלים את החשד להימצאות זיהום בעיניים. תופעה נוספת מעוררת דאגה היא כאבים חזקים בעין שנותחה שאליהם מתלווים לעיתים הקאות וכאבי ראש. סימנים אלו עשויים להעיד על לחץ תוך עייני גבוה. במקרים אלו, יש להגיע בדחיפות אל רופא העיניים.
לאחר הניתוח, נעשה מעקב רגיל אצל רופא העיניים, הכולל 3 בדיקות שמבוצעות ביום שאחרי הניתוח, כעבור שבוע וכעבור חודש. אלו הן בדיקות רגילות הדומות לבדיקות שבוצעו בטרם הניתוח. הטיפול התרופתי שמתחיל מיד אחרי הניתוח, מסתיים כעבור כחודש, ואז ניתן גם להתאים משקפיים אצל האופטומטריסט, במידת הצורך.
העדשה שהושתלה בניתוח, תמשיך ללוות את המטופל כל חייו, אם כי הוא לא ירגיש בה והעין לא תזהה את קיומה. בדרך כלל תישאר הראייה יציבה לאורך כל החיים במידה ולא יופיעו בעין מחלות נוספות. יחד עם זאת, לעיתים יש הצטלקות הגורמת להתעכרות של הקופסית בה שוכנת העדשה המלאכותית, דבר המוביל להיחלשות הראייה. מדובר בתופעה המכונה "ירוד משני" והיא עשויה להתרחש בתקופות משתנות לאחר הניתוח. ניתן להשיב את הראייה לקדמותה באמצעות טיפול לייזר בטוח, לא כואב ובעל סיכונים נמוכים. משך הטיפול, כ- 5 דקות.
ד"ר סרג'יו סוצ'אה הינו מומחה לרפואת עיניים, מנתח קטרקט בכיר, המשמש כאחראי תחום הקטרקט והמקטע קדמי של העין בביה"ח רמב"ם, וכרופא בכיר ב"מעין" - מרכז ניתוחי מתקדם לרפואת עיניים. שאלות בנושאי הכתבה ובנושאים נוספים ניתן להפנות אל ד"ר סוצ'אה דרך פורום ניתוחי קטרקט.
לכתבות נוספות בסדרה: