לא מעט נשים ובני זוגן רוצים לדעת מהו מועד הביוץ, כלומר הזמן שבו הביצית נמצאת בחצוצרה ויכולה להיות מופרית על ידי הזרע. זהו הזמן היחיד במהלך המחזור החודשי שהריון יכול להתחיל, וכל זוג מסיבותיו מעוניין לדעת אותו. יחד עם זאת, הבדיקות הפשוטות והתסמינים הידועים אינם נותנים לרוב מענה מדויק, ויש לתת את הדעת על כך - בין אם אתם מתכננים להיכנס להיריון או מעוניינים להימנע ממנו.
ביוץdepositphotos
ביוץ הוא שלב מרכזי במחזור החודשי אשר בו ביצית המצויה בשחלות יוצאת החוצה, ומתחילה בתנועה אל החצוצרה. הביצית שוהה בחצוצה כאשר היא כשירה להפריה למשך כשתיים עשרה עד עשרים וארבעה שעות. אם היא הופרתה היא תיצמד אל קיר הרחם ולמעשה ההיריון יתחיל. ואולם, אם הביצית אינה מופרית היא נפלטת עם הווסת כעבור כשבועיים. יש לציין כי זרע הגבר יכול להתקיים ולהיות כשיר להפרות את הביצית במשך יותר מיומיים, אולם הביצית עצמה כשירה כאמור להפריה לתקפה מוגבלת בהרבה. מכאן, אגב, נובע הצורך בדיוק בחיזוי זמן הביוץ.
על הביוץ קצת ביתר פירוט
השורות שלעיל תיארו בקצרה תהליך מורכב, אשר בו משתתפים מספר "שחקנים" ובהם שמור תפקיד מיוחד להורמון מחלמן, או בקיצור LH. כאשר זקיקי הרחם קולטים את ההורמון הזה שמגיע מהמול, מתחיל שחרור של הורמון אחר בשם אסטרדיול. כעת ההורמון הזה נע בחזרה עם זרם הדם למוח ומודיע שצריך להקטין את הכמויות של ההורמון הראשון, כלומר LH. כאשר הכמות יורדת מתחילים למות הזקיקים שבהם מצויות הביציות, ורק החזק ביותר שורד, בדומה לזרע הגבר החזק ביותר מיני מיליונים שמגיע בסופו של דבר להפרות את הביצית שבחצוצרה.
אחרי שנשאר רק זקיק חזק אחד, שוב עולה כמות ה- LH אבל ברמה גבוהה מאוד, מה שמביא לרמה גבוהה של אסטרדיול, והפעם הדבר מוביל לעוד עלייה ב- LH ולשחרור של הביצית מהזקיק לחצוצרה. כעת נכנס לתמונה הורמון נוסף ומוכר יודע בשם פרוגסטרון, וכל עוד הוא מצוי ברמה גבוהה לא תהיה ווסת. אם רמתו יורדת הדבר מעיד למוח שלא התרחשה הפריה, ומתחיל תהליך חדש של המחזור החודשי.
מדוע חשוב לדעת את מועד הביוץ?
כאמור, רק אם הביצית נמצאת בחצוצרה ופוגשת בזרע, מתקיימת ההפריה. מדובר בחלון הזדמנויות קטן מאוד יחסית, של חצי יממה עד יממה. עבור זוגות המנסים להיכנס להיריון ישנה חשיבות גדולה לידיעת הזמן המדויק הזה, מהסיבה הברורה שכך עולים לאין שיעור הסיכויים להיכנס להיריון. מצד שני, יש זוגות ונשים המעוניינים בדיוק בהיפך, כלומר מעוניינים לקיים יחסים מבלי להיכנס להיריון. על כן, אם ידוע להם מועד הביוץ הם יכולים להקטין את סיכויי הכניסה להיריון, בשיטה המכונה הימים הבטוחים. כמובן שגם בהפריות חוץ גופיות חשוב מאוד לדעת את מועד הביוץ בדיוק הרבה ביותר האפשרי.
יחד עם זאת, אין זה פשוט לנבא את מועד הביוץ בצורה מדויקת ובאמצעים פשוטים. זאת מכיוון שלכל אישה יש אורך מחזור שונה ומשתנה מעת לעת, עד כדי הבדלים המגיעים ל- 18 יום. על כן, קשה מאוד להבין מהו מועד הביוץ אשר יכול למעשה להתרחש אי שם לאורך שבועיים. עקב החשיבות הגדולה של ידיעת המועד המדויק ניתן להשתמש בכמה שיטות, אשר נבדלות זו מזו במידת הדיוק שלהן:
מחשבון ביוץ – מדובר במחשבונים המוצעים באתרים שונים ברשת האינטרנט. קל מאוד לתפעל אותם על ידי הזנה של תאריך תחילת הווסת האחרון ומספר ימי המחזור החודשי, העומד בדרך כלל על 28 (אם כי כאמור יכול להשתנות, ואפילו להשתנות מאוד אצל נשים שהמחזור שלהן אינו סדיר). לאחר הזנת הנתונים המחשבון כבר מבצע אוטומטית את החישובים ונותן את התוצאה, המהווה אומדן של מועד הביוץ, כלומר טווח מסוים של ימים שבהם יש סיכוי יותר גבוה להיכנס להריון. יחד עם זאת, המחשבונים אינם יכולים לספק אלא הערכה ואומדן על סמך נתונים סטטיסטיים ואישיים, ואין להתבסס על התוצאות שלהם לקבלת החלטות בעלות השלכות מרחיקות לכת.
בדיקת חום בבוקר – אחת ההשפעות של הביוץ היא עלייה בחום הגוף בשיעור נמוך יחסית, של פחות ממעלת צלזיוס אחת. ניתן לבדוק את חום הגוף מייד כשאישה מתעוררת ובמידה שהטמפרטורה אכן גבוהה יותר, הדבר מעיד על ביוץ. יחד עם זאת, במרבית המקרים מדובר בתוצאות המצביעות על ביוץ בדיעבד, כלומר שהוא כבר התרחש ועבר.יתר על כן, כדי לדעת שהעלייה התרחשה האישה צריכה לעקוב באופן מדוקדק אחר חום גופה לאורך תקופה ארוכה.
תסמינים – יש כמה תסמינים שיכולים להעיד על ביוץ המתרחש או שכבר התרחש. לדוגמא, אחרי במהלך הביוץ מתקיימים שינויים במידת הצמיגות של הריר בצוואר הרחם – צמיגות גבוהה משמעה שהביוץ כבר עבר, וצמיגות נמוכה משמעה שהביוץ טרם הסתיים (אם כי אין זו בדיקה מדויקת לגמרי). צוואר הרחם ואיברי רבייה נשיים אחרים מכינים את עצמם אל הביוץ, והדבר ניכר גם ברמה הנפשית, או במילים אחרות בעלייה בתשוקה המינית אצל הנשים. מעבר לכך, יש נשים שמספרות כי הן יכולות להרגיש את הביוץ, ואף חשות כאב מסוים, אך גם כאן לא מדובר בשיטה מאוד מדויקת.
בדיקת שתן – כאמור, בעת הביוץ קיימת עלייה בשיעור הורמון הנקרא פרוגסטרון, בו ניתן להבחין באמצעות בדיקת שתן. ואולם, גם שיטה זו יכולה לרוב להעיד שהביוץ כבר הסתיים. ישנה גם בדיקת שתן שניתן לערוך בבית הנודעת לרמות הורמון LH, שכאמור הריכוז שלו בדם עולה באופן משמעותי ממש לפני הביוץ. בדיקה זו דווקא יכולה להיות די מדויקת והיא גם נותנת אינדיקציה לפני שהביוץ מתקיים.
אולטרא סאונד – זוהי הבדיקה הכי אמינה שיש, אולם היא מצריכה כמובן הגעה לגינקולוג – מה שלא קורץ במיוחד לנשים. מאידך, עבור זוגות החווים קשיים מתמשכים בכניסה להיריון, זוהי בדיקה חשובה מאוד שאיננה כרוכה באי נעימות מיוחדת.