אתן בוודאי יודעות שיש סוגים רבים של גלולות למניעת היריון המיוצרות על ידי חברות שונות. אכן, מאז שהוצאה הגלולה לפני יותר משישים שנה היא הפכה לחלק בלתי נפרד מהמהפכה המינית בכל רחבי העולם. מיליארדי נשים נטלו ונוטלות אותן על מנת לקיים יחסים מבלי החשש של כניסה להיריון, וכן לצורך טיפול בדימום וסתי מוגבר. יחד עם זאת, למגוון המגוון הרחב של הגלולות אופן הפעולה שלהן דומה למדי. הן מכילות את הורמון הפרוגסטרון ואת הורמון האסטרוגן, אשר שניהם משחקי תפקיד מרכזי במחזור החודשי. למעשה, ההורמון היותר חשוב הוא הפרוגסטרון שאחראי בתהליך עקיף מניעת הייצור של הביצית, ואם אין יצירה של ביצית גם אין ביוץ ואין מחזור חודשי. כמו כן, הפרוגסטרון מונע את השינויים ברירית הרחם שמתכוננת לקלוט את הביצית לאחר שהופרתה. יחד עם זאת הפרוגסטרון בפני עצמו איננו מספיק ויש להוסיף גם את האסטרוגן המסייע לו.
ראשית, חשוב לציין כי ישנן מספר התוויות נגד עבור נשים מסוימות, שלהן לא מומלץ לקחת גלולה נגד הריון. מדובר למשל בנשים הסובלות ממיגרנות עם אאורות (ראיית הילה), נשים הסובלות מסרטן השד, משחמת הכבד, ממחלת לב איסכמית, מלחץ דם גבוה, שעברו שבץ, מסוכרת, זאבת ועוד גורמי סיכון, וכן הנטילה אינה מומלצת לאישה מעל גיל 35 שמעשנת סיגריות.
אחת הסוגיות הבוערות שמעסיקות את העולם הרפואי בכל הקשור לגלולות, הוא השפעתן הבריאותית. אכן, בשנים האחרונות נערכו לא מעט מחקרים אך התוצאות אינן ברורות לחלוטין. ככלל, המערכת הרפואית איננה יוצאת כנגד נטילת גלולות למעט במקרים שתוארו לעיל. יחד עם זאת, מכיוון שמדובר בתוספת הורמונאלית שבהחלט משפיעה על איברי המין הנשיים, הרי שאין להתעלם מסיכונים או לפחות מתופעות לוואי אפשריות. אכן, ישנן נשים המדווחות על תופעות כמו ירידה בחשק המיני, יובש בנרתיק, צמיחת יתר של שיער, עלייה המשקל וכדומה. כמו כן, ידוע שגלולות עלולות להגביר את הנטייה לקרישיות של הדם, ולכן גם יצאו האיסורים שתיארנו לעיל. מצד שני, מרבית הנשים אינן סובלות מתופעות לוואי. ולגבי השמועות המפחידות באמת של קשר אפשרי בין הגלולות לבין מחלת הסרטן, הממצאים אינם ודאיים – יש מחקרי המראים עלייה בשיעור הסרטן ויש כאלו המראים דווקא ירידה בשיעור הסרטן אצל נשים הנוטלות גלולות. בכל מקרה, לפני שאתן מתחילות ליטול גלולות, ואם מופיעות תופעות לוואי כאלו ואחרות, היוועצו ברופא שלכן.
הפסקה של נטילת הגלולות איננה מצב נדיר ונשים רבות בוחרות לעשות זאת מעת לעת, בעיקר עקב הרצון להיכנס להיריון. אכן, לאחר שמפסיקים ליטול את הגלולה השינוי מתרחש במהירות רבה: בתוך כמה ימים מרגע שמפסיקים המערכת המינית כבר מתחילה לחזור לסדרה והמחזור הקרוב יתחיל כרגיל. מה שעוד יחזור להיות כרגיל הוא ההיבטים הגופניים שהיו לפני נטילת הגלולות, במידה שהשתנו. למשל, למי שהיה מחזור סדיר יחזור המחזור הסדיר ולמי שהיה מחזור בלתי סדיר הוא יחזור להיות בלתי סדיר. אם היו שינויים בגודל השדיים הרי שהם יחזרו לגודלם המקורי, ואם היו שינויים מבחינת שיעור יתר של הגוף, שינויים בחשק המיני, כאבי מחזור, פצעי אקנה וכדומה – המצב יחזור פחות או יותר לקדמותו.
יש לציין כי לעיתים קיים בלבול בקרב נשים הנוטלות גלולות, כאילו צריכה לעבור תקופה ארוכה עד שהגוף "ינקה" את עצמו מהשפעתן של הגלולות, ואפשר יהיה להיכנס להיריון. כאמור, מדובר בסברה שגויה והביוץ יתחיל ממש בקרוב.