למרות שהשם אנדומטריוזיס אינו אומר כמעט דבר למרבית הציבור הרחב, מסתבר שמדובר במחלה מאוד נפוצה שאותה ניתן למצוא בארבעים אחוזים מכלל הנשים שיש להן בעיות פוריות. מלבד בעיית פוריות, מחלה זו מתבטאת גם בכאבי מחזור לא קלים ובכאבים אחרי יחסי מין. מאידך, למרות היותה נפוצה מאוד ומעיקה מאוד, אין בידי הרופאים הסברים מדויקים באשר לגורמים לה. מה שידוע הוא שישנם תאים בתוך חלל הרחם, בתוך השחלות ומסביב להן, בדופן המעיים, השלפוחית השתן, ועל הרצועות התומכות ברחם, אשר מגיעים למעשה מרירית הרחם. התאים הללו נדבקים לאיברים השונים שתוארו לעיל ומתחילים לפתח רקמות של רירית רחם, דבר המוביל לדלקת ולכאבים ככל שהנגעים הולכים וגדלים ומתפשטים. עוד ידוע שקיים היבט תורשתי למחלה.
כתוצאה מכך מופיעים התסמינים המעיקים שתיארנו לעיל, כגון כאבים אחרי קיום יחסי מין ו/או במהלך, כאבים במתן שתן, כאבי אגן כרוניים, בעיות פוריות, וכאבי מחזור שנעשים בהדרגה יותר ויותר קשים. זאת, כאמור, בהתאם למיקומם של תאי רירית הרחם על האיברים השונים.
על מנת לטפל במחלה כרונית זו (כאמור לא ניתן לרפאה לחלוטין) יש לאבחן אותה תחילה. האבחון נעשה במרפאה ייעודית בבית החולים ובה מבוצע תשאול מקיף, לרבות היסטוריה משפחתית, סוג וחומרת התסמינים, בדיקת MRI לגילוי מיקומי הציסטות, בדיקה גופנית, ואם ישנו חשד כי התאים התמקמו גם במערכת העיכול תבוצע קולונוסקופיה. יש לציין כי במידה ואובחנה המחלה, יהיה על המטופלת לשמור על קשר רציף לתקופה ארוכה עם המרפאה המטפלת בה בבית החולים, הן כדי לקבל את הטיפול, הן כדי לבצע מעקבים באמצעות אלוטרסאונד ובדיקות נוספות, והן על מנת לטפל בבעיות פוריות אם ישנן. כמו כן, המרפאה מספקת שירותים נוספים ומשתפת פעולה עם אנשי מקצוע בתחומי הפיזיותרפיה, הרפואה המשלימה, הפסיכולוגיה, התזונה ועוד.
למרות שלא ניתן לרפא אנדומטריוזיס ניתן כאמור להשיג הקלה בתסמינים ובהתקדמות המחלה, וזוהי בשורה חיובית משמעותית מאוד לחולות. כמו בכל תחום רפואי, מתחילים עם טיפולים שמרניים של תרופות ולאחר מכן במידת הצורך מתקדמים לניתוח. התרופות שבהם משתמשים לטיפול באנדומטריוזיס הן מקבוצה המדכאת את הווסת ולכן מאיטה את ההתקדמות של המחלה, מפני שככל הנראה תאי רירית הרחם נעים ביחד עם נוזל הווסת. כמו כן, ייתכן שיינתן טיפול בתרופות על בסיס פרוגסטרון, התקן תוך רחמי וטיפולים בהורמונים נוספים, וכן משככי כאבים.
במידה שהתוצאות המתקבלות מהטיפול התרופתי אינן משביעות רצון, כאשר קיים נזק למערכת העיכול והשתן, וכשיש פגיעה גם פוריות, יישקל ניתוח לפרוסקופי. כלומר, ניתוח בגישה זעיר פולשנית שבו מבצעים בתחילה חתכים זעירים בבטן, ולאחר מכן מחדירים כלים שבעזרתם כורתים ומנקים את הנגעים מהאגן, וכן במידת הצורך מפרידים הידבקויות ומסירים נגעים מאיברים חיוניים. במרבית המקרים הניתוח מביא להפסקה ארוכה של המחלה אשר בה גוברים הסיכויים להיכנס להיריון, אולם חשוב להבין שגם אחריו קיים סיכוי לא מבוטל לחזרה של הציסטות והתסמינים.