מקומות עבודה רבים מציעים ביטוחי בריאות קבוצתיים, המאפשרים לעובדים ולבני המשפחה להנות מתשלום מסובסד וכיסויים מורחבים, בעלות פחותה משמעותית מפוליסת ביטוח מקבילה בשוק הפרטי. מהם היתרונות והחסרונות של ביטוח בריאות זה? על מה כדאי לתת את הדגש וכיצד להימנע מהוצאות כפולות או מיותרות? כל המידע במאמר זה שלפניכם.
ביטוח בריאותpixabay
יתרונות ביטוח הבריאות מהעבודה
אלו הם מספר יתרונות בקבלת ביטוח בריאות ממקום העבודה:
חיסכון כספי ניכר - ביטוח קבוצתי הניתן כהטבה כלכלית לעובדי החברה, חוסך אלפי שקלים בשנה מהתקציב המשפחתי. אודות לכוח הקנייה של קבוצה גדולה, תנאי התשלום מסובסדים ומופחתים מכל פוליסה מקבילה שהיה ניתן להשיג באופן פרטי.
הארגון שולט על תנאי הפוליסה- חברות רבות מכתיבות את תנאי הפוליסה כדי להשיג כיסוי ביטוחי נרחב במחיר משתלם. במקרים מסוימים פוליסת ביטוח בריאות תהיה משולמת במלואה על ידי העובד ובמקרים אחרים תתחלק בין העובד למעסיק.
אין צורך בהצהרת בריאות- פוליסת ביטוח קבוצתית, משמשת כהסכם רכש רב שנתי בין חברת הביטוח לארגון עצמו. בעת שיוך העובד אל הפוליסה הארגונית אין כל צורך למלא טפסי הצהרת בריאות. לכן, אנשים הסובלים מבעיות בריאותיות חוזרות ונשנות, כגון: עישון, מעודף משקל, שברים ישנים, מומים בלב ועוד. יכולים ליהנות מכיסוי ביטוח רפואי וחיסכון של מאות שקלים בתשלום הפרמיה (בהשוואה לפוליסת ביטוח פרטית) והם לא ידרשו להליך חיתום.
ביטוח קבוצתי ללא הבחנה פרטנית- יתרון נוסף שקיים בביטוח קבוצתי הוא – שהביטוח מבטח את כולם באותו המחיר: מבוגרים, צעירים, בריאים וחולים. בזמן שבשוק הפרטי עלות ביטוח לאדם מבוגר וחולה עשויה להיות יקרה בעשרות אחוזים.
חסרונות ביטוח הבריאות מהעבודה
אלו הם מספר יתרונות בקבלת ביטוח בריאות ממקום העבודה:
מתאים רק לארגונים גדולים - פוליסות הביטוח המשתלמות, נכונות רק לארגונים או איגוד של קבוצות גדולות, המהוות כח קנייה משמעותי. לכן, לא כל מקום עבודה יציע פוליסת ביטוח קבוצתית ולא כל אחד יוכל להנות מהטבה זו.
פוליסת ביטוח לזמן קצר- פוליסות ביטוח קבוצתיות תקפות לשנים ספורות. לאחר תקופה זו, עלול למצוא עצמו העובד ללא כיסוי מתאים לתרופות או לטיפולים. במידה וחלילה חלה וירצה לרכוש פוליסת ביטוח חדשה, הוא יתקשה לשעתק את תנאי פוליסת הביטוח הקודמת ואף עלול למצוא את עצמו ללא כיסוי.
הצטרפות מחודשת לאחר פיטורין או עזיבת מקום עבודה- פוליסת הביטוח נעשית ישירות מול המעסיק ושייכת לו, על אף שזה מבטח את עובדיו. במקרה של פיטורין או עזיבת העבודה מרצון, יוכל המבוטח להמשיל להחזיק בפוליסה הקבוצתית של מקום עבודתו הקודם, אך עליו יהיה למלא הצהרת בריאות. כמו כן, הוא יישא בעלויות הביטוח המסובסד כל עוד הוא בריא, במידה וחלה, ייתכן ולא יעבור את תהליך החיתום ויישאר ללא כיסוי או ידרש להוסיף כסף עבור פוליסת הביטוח.
היעדר סוכן אישי- כיום ניתן להצטרף לביטוחים פרטיים בהתאמה אישית למצב הרפואי של המטופל, סוכן אישי יוכל לבנות את החבילה הנכונה והמשתלמת עבור המבוטח ולהוות כתובת לכל עניין עתידי של תביעה או מימוש זכויות.
אין תגמול על אורח חיים בריא- חלק מחברות הביטוח הקימו פוליסות ביטוח שמעודדות אורח חיים בריא ואף מתגמלות על כך. פוליסות הביטוח הללו לא קיימות בפוליסות הביטוח קבוצתיות.
על מה יש לתת את הדגש וכיצד להימנע מכפל תשלום?
חשוב לבחון האם פוליסת הביטוח הקבוצתית מכסה מצב רפואי קודם? סוגיה זו מנוסחת במסגרת ההסכם של הארגון עם חברת הביטוח. כדאי לבחון האם קיימים כיסויים חופפים לכיסוי השירותים הרפואיים המשלימים של קופות החולים? לדוגמה: סבסוד טיפולים ברפואה משלימה, החזרים על סל הריון וכדומה.
בטרם ההצטרפות, כדאי לבחון האם קיימת התייחסות לפיצוי כספי לתקופות השיקום לאחר ניתוחים והשתלות? האם הביטוח הקבוצתי מכסה השתלות בחו"ל? חוות דעת של רופאים מקצועיים וכן מעניק כיסוי לתרופות שנמצאות מחוץ לסל הבריאות.
לסיכום, הביטוח הקבוצתי נותן מענה מקיף לעובדים ובני משפחתם: הוא מאפשר חיסכון כספי ניכר, מייתר את הצורך בהצהרת בריאות ונותן מענה מלא גם לאנשים הסובלים מבעיות בריאותיות, שלא היו מבוטחים במסגרת פרטית. יחד עם זאת היעדר סוכן, תקופת הביטוח הקצרה ואי התייחסות לבעיות פרטניות עלולים להביא לפגיעה במימוש הזכויות הרפואיות.