המידע שבכתבה מובא לפניכם על ידי ד"ר קסיס ופא, מומחית לרפואה פנימית וגריאטריה, שלאורך 14 שנים עבדה כרופאת משפחה במסגרות שונות של המערך הרפואי בישראל. מזה כעשור עוסקת ד"ר קסיס בתחום הגריאטרי, ובין היתר עבדה כיועצת בקופ"ח כללית וניהלה את המחלקה הגריאטרית בבית החולים הצרפתי בנצרת. כמו כן, ד"ר קסיס עובדת כיועצת גריאטרית במרפאת שר"פ פלוס בקניון לב המפרץ בחיפה, ומבצעת חוות דעת תפקודיות לבתי המשפט. בנוסף, ד"ר קסיס הינה בוגרת הקורס ברפואה פליאטיבית והקורס בפסיכוגריאטריה באוניברסיטת תל אביב, ומצויה לקראת סוף ההתמחות ברפואת כאב במרכז הרפואי כרמל שבחיפה. ד"ר קסיס מנהלת את פורום גריאטריה בפורטל ועונה בו על שאלות הגולשים.
יכולות להיות סיבות שונות לאובדן משקל אצל קשישים. כך לדוגמא, לעת זקנה אנשים נוטים באופן כללי לאכול פחות מפני שהתיאבון שלהם יורד. הירידה בתיאבון קשורה בין היתר בהרגשה חזקה יותר של שובע ומצד שני בהקטנת הרגישות של חושי הטעם והריח (מה שמקטין את העונג הקשור באכילה). לכך צריך להוסיף את העובדה שעם השנים גם השיניים מזדקנות, וכך אנשים רבים מגיעים לגילאים מתקדמים כשיש להם תותבות שלא תמיד מתפקדות כמו שצריך. כמו כן, בגילאים אלו קיימות יותר בעיות במערכת העיכול, המתבטאות בין היתר בשלשולים ועצירות, מה שבוודאי לא תורם לרצון לאכול.
עוד בעיה קשה ועצובה היא שקשישים רבים חיים בגפם, בין אם בן הזוג נפטר או מסיבות אחרות. הם אינם מעוניינים לוותר על עצמאותם ולחיות בבית אבות, אולם החיים לבד מלווים לא פעם בתחושה של בדידות ובידוד חברתי, העלולים להביא עד כדי דכדוך ודיכאון. אלו תופעות נפשיות שאחד מתסמיניהן הוא פגיעה ברמת התיאבון. מעבר לכך, קשישים החיים לבד מתקשים לא פעם להסדיר צרכיהם התזונתיים בצורה הולמת, למשל כי אינם מסוגלים לעשות קניות, מתקשים לתפקד במטבח, או אינם מודעים לצרכי התזונה בגיל השלישי. למרבה הצער, לעיתים הקשיש מסוגל לדאוג לכל העניינים האלו אך מכיוון שאין לו הכנסה מפנסיה וקצבת הזקנה לא מספיקה, הוא פשוט לא יכול להרשות לעצמו תפריט בריא ומאוזן. דרך אגב, לעיתים קשישים דווקא שומרים על הדיאטה שהומלצה להם, אבל היא פשוט לא נכונה, כי הם דבקים בדיאטות שהיו נכונות לעשור הקודם לחייהם.
ראשית, יש לציין כי תת משקל אצל קשישים יכול להימדד בצורות שונות. באופן כללי ניתן לומר שאם ה- BMI של הקשיש נמוך מ- 25 ו/או אם הוא מאבד מהמשקל בקצב של כחמישה אחוזים בשנה, הרי שניתן להגדיר את המצב כתת משקל. יחד עם זאת, מדובר כאמור במדדים בלבד שאינם בהכרח נכונים לכל קשיש.
ובאשר להשפעה של משקל נמוך ותת משקל על הבריאות בגיל הזהב, לאורך השנים נערכו מחקרים רבים בנושא. המחקרים מצביעים בבירור על כך שירידה לא רצויה במשקל, ובוודאי תת תזונה, עלולות לגרום לבעיות בריאותיות, קוגניטיביות ונפשיות. כולנו יודעים שהתזונה היא יסוד חשוב לחיים בריאים ולהרגשה טובה, אך כאשר התזונה לא מאוזנת והמשקל נמוך מדי קשישים סובלים מיותר נפילות, שברים שאינם מתאחים, פגיעה במערכת החיסונית וריבוי תחלואה, ולכן גם מיותר אשפוזים ותקופות החלמה ארוכות. אירועים בריאותיים שכאלו משפיעים לרעה על איכות החיים, על התפקוד ועל מצב הרוח, מה שמביא לירידה נוספת בתיאבון וביכולת של האדם לדאוג לעצמו, ומכאן להמשך התדרדרות של הבריאות. מדובר אם כן במעגל שלילי שמזין את עצמו, ויש להדגיש שקיים קשר מובהק בין תזונה לקויה בגיל השלישי ובין תמותה.
התשובה לשאלה זו אינה אחת ויחידה, כי כפי שראינו יכולות להיות סיבות רבות למצב. כך לדוגמא, אם מדובר בהיעדר מודעות לתפריט נכון בהתאם למצבו ולגילו של הקשיש, יש להיוועץ ברופא המשפחה, במומחה לגריאטריה או בתזונאי קליני. כמו כן, אם מדובר בקשיש החי בבדידות, סובל ממצוקה נפשית או מבעיה כלכלית, יש לתת לכך את המענה המתאים מבחינה סוציאלית. מעבר לכך, יש לתת את הדעת על תזונתו היומיומית של הקשיש, החל בכך שהוא אוכל לפחות 3 ארוחות ביום, וכלה בכך שהוא שותה מספיק מים כדי למנוע מצבים של התייבשות ועצירות.
אמנם את התפריט התזונתי כדאי התאים לכל קשיש לפי מצבו, אך ישנן המלצות כלליות לתזונה נכונה בגיל המבוגר. ראשית, יש להקפיד על צריכה נאותה של קבוצות המזון, כלומר דגנים (לחמים, שיבולת שועל, אורז וכדומה), פירות וירקות, חלבונים המצויים בבשר, ביצים, קטניות ומאכלי חלב, וגם שמנים בריאים יש לצרוך במידה ( שקדים, אגוזים, אבוקדו, שמן זית וכדומה).
למעשה הדגשים שלעיל נכונים לגבי כל האוכלוסייה, אך לגבי קשישים ישנן כמה המלצות מיוחדות. כך לדוגמא, מומלץ להרבות בצריכה של סידן שאותו ניתן לקבל בין היתר מטחינה, סרדינים ומוצרי חלב, ובמידת הצורך ליטול תוסף סידן. עוד מומלץ לשמור על צריכה של ויטמין B12 שמגיע ממזונות מועשרים וכן ממזונות שמקורם מהחי. גם כאן במקרים רבים ההמלצה היא להשלים את הכמות עם תוסף תזונה, ואצל אנשים שנוטלים תרופות החוסמות את ספיגת B12 יש להיוועץ ברופא. עוד ויטמין חשוב הוא ויטמין D שאפשר לקבל מחשיפה לשמש, ממזונות מועשרים בוויטמין הזה וכן מתוספים. לבסוף, חשוב שהקשיש יקפיד על צריכה מספקת של סיבים תזונתיים התורמים לפעולת העיכול, ואשר מצויים כידוע בפירות וירקות, בקטניות, במוצרים מקמח מלא וכדומה. בכל מקרה, את תוספי התזונה חשוב ליטול רק לאור היוועצות עם רופא, ובוודאי אם הקשיש נוטל תרופות קבועות.
ד"ר קסיס ופא הינה מומחית לרפואה פנימית וגריאטריה, העוסקת מזה כעשור בתחום הגריאטרי ועובדת כיום גם כיועצת גריאטרית במרפאת שר"פ פלוס בקניון לב המפרץ בחיפה. שאלות בנושאי הכתבה ובנושאים נוספים ניתן להפנות אל ד"ר קסיס דרך פורום גריאטריה.