על מנת לקבל מידע בנושא פנינו אל ד"ר תמר פדות קלויזמן, מומחית לרפואת עיניים שהינה מנתחת בכירה ואחראית על תחום הגלאוקומה במחלקת העיניים של בי"ח בני ציון בחיפה. בנוסף, משמשת בתור מנהלת מחלקת העיניים במרפאת "ארמון" של קופת חולים כללית ומקבלת מטופלים גם בקליניקה פרטית בחיפה. ד"ר פדות קלוזימן ביצעה התמחות על בגלאוקומה בארה"ב ובמסגרת זו הייתה לישראלית הראשונה העוסקת במחקר של טכנולוגיית ה- OCT, עליה תוכלו לקרוא בהמשך הכתבה. ד"ר פדות קלויזמן מבצעת בין היתר ניתוחים מורכבים בחולי קטרקט וגלאוקומה תוך שימוש במגוון עדשות רגילות ופרימיום, וכן מבצעת ניתוחי גלאוקומה כולל השתלת נקזים מסוגים שונים וטיפולי לייזר.
ד"ר פדות קלויזמן מנהלת את פורום אבחון טיפול בגלאוקומה בפורטל ועונה בו על שאלות הגולשים.
גלאוקומה היא מחלה כרונית הגורמת לניוון מתקדם של עצב הראיה. המחלה מתפתחת באנשים עם רקע גנטי מתאים ולרוב מלווה בעליה של לחץ תוך עיני. המחלה מופיעה בדרך כלל באנשים מבוגרים (מעל גיל ארבעים) ושכיחותה ממשיכה לעלות עם הגיל. עם זאת, קיימת גם גלאוקומה מולדת המופיעה בתינוקות וילדים.
גלאוקומה פתוחת זווית מתפתחת בהדרגה ללא כל סימפטומים או סימנים חיצוניים. האדם אינו חש בכאבים ולמעשה המחלה אינה מורגשת עד אשר הראיה נפגעת בצורה קשה ולכן היא מכונה "הגנב השקט של הראיה".
הסימנים המוקדמים מופיעים בעיקר בגלאוקומה סגורת זווית, שהיא הצורה הפחות שכיחה של גלאוקומה באזורנו. גלאוקומה סגורת זווית עלולה להופיע בצורה של התקף חריף שבו האדם יחוש כאב פתאומי ועז בעין ובראש, מלווה בעין אדומה, טשטוש ראיה או ראיית הילות סביב אורות, בחילות והקאות. התקף כזה מחייב פנייה מידית לחדר המיון. לעתים גלאוקומה סגורת זווית מתפתחת בצורה כרונית ושקטה יותר המתבטאת בהתקפים קלים וחולפים של כאב או לחץ על העין המלווה בכאב ראש באותו צד. גם תופעות אלו מחייבות פניה לרופא עיניים.
אנשים המצויים בסיכון יתר לפתח גלאוקומה הינם: מבוגרים מעל גיל שישים, אנשים שלהם קרוב/ת משפחה מדרגה ראשונה החולה בגלאוקומה, אנשים עם קוצר ראיה גבוה, רוחק ראיה גבוה, אנשים שקיבלו או מקבלים טיפול ממושך בסטרואידים (בטיפות, כדורים או כל צורה אחרת), אנשים הסובלים מדלקת תוך עינית לא זיהומית (UVEITIS), אנשים עם היסטוריה של פציעה בעיניים, לאחר ניתוחי עיניים מסובכים כגון הפרדות רשתית או השתלת קרנית, אנשים שסבלו מקטרקט מולד ועוד.
עדכונים והרחבות בנושא ניתן לקבל באתר האינטרנט של ד"ר תמר פדות קלויזמן.
הבדיקה שעורך הרופא כוללת אנמנזה רפואית ומשפחתית לגבי גלאוקומה, מדידת לחץ תוך עיני והערכה של עצב הראיה. כמו כן הרופא יכול להעריך האם מדובר בזוית פתוחה או סגורה והאם יש בעין ממצאים נוספים הקשורים למחלה. במידה ויש חשד לגלאוקומה הרופא יפנה בדרך כלל לבדיקת שדות ראיה, מדידת עובי קרנית ובדיקת OCT.
מכשיר ה- OCT מאפשר לבצע סריקה של הרשתית ושל עצב הראיה בצורה מהירה ובלתי פולשנית. בהקשר לגלאוקומה המכשיר מאפשר מדידה של עובי הסיבים המרכיבים את עצב הראיה. דבר זה חשוב גם לאבחנה של גלאוקומה וגם למעקב אחרי התקדמות המחלה.
אבחון מוקדם מאפשר לנו להתחיל בטיפול בשלב מוקדם יותר של המחלה. הבעיה העיקרית בגלאוקומה היא כאמור שהמחלה שקטה ואינה מלווה בסימנים חיצוניים או בכאבים. הנזק הנגרם לעצב הראיה אינו סימפטומטי ולכן עלול להתגלות בשלב מאוחר. נזק זה הוא בלתי הפיך! לכן כל כך חשוב האבחון המוקדם לצורך מניעת עיוורון.
בהחלט, במידה והמחלה מאובחנת בשלב מוקדם יתכן שאפשר יהיה להסתפק בטיפול תרופתי או טיפול בלייזר. לעתים ניתוח קטרקט בשלב מוקדם של המחלה עשוי למנוע צורך בניתוח גלאוקומה מסובך יותר.
לכל אדם מעל גיל ארבעים כדאי להיבדק. במידה והבדיקה תקינה ואין גורמי סיכון מיוחדים ניתן לחזור עליה פעם בשנתיים. מעל גיל שישים מומלץ לכל אחד לחזור על הבדיקה פעם בשנה. במידה וקיים חשד לגלאוקומה, עקב לחץ גבולי או דיסקה חשודה, יש לחזור על הבדיקה לעתים קרובות יותר, לפי המלצת הרופא.
את הבדיקות ניתן לבצע במכונים המיועדים לכך, לפי ההסדרים של קופות החולים. על התוצאות כדאי להתייעץ עם רופא העיניים המפנה. במידה וקיים ספק באבחנה או חשש להתקדמות הנזק מומלץ להתייעץ עם רופא עיניים מומחה לגלאוקומה.
ד"ר תמר פדות קלויזמן היא מומחית לרפואת עיניים בעלת התמחות על בגלאוקומה, מנתחת בכירה ואחראית על תחום הגלאוקומה במחלקת העיניים של בי"ח בני ציון בחיפה. כמו כן משמשת כמנהלת מחלקת העיניים במרפאת "ארמון" של קופת חולים כללית, ומקבלת מטופלים גם בקליניקה פרטית בחיפה. שאלות בנושאי הכתבה ובנושאים נוספים ניתן להפנות אל ד"ר פדות קלויזמן דרך פורום אבחון טיפול בגלאוקומה.