על פי נתונים עדכניים, בין שלושה לארבעה אנשים בגילאים מבוגרים נוטים ליפול בבית או במוסד בו הם שוהים, והשיעור אף עולה אם האדם מטופל במסגרת מוגנת, או שכבר חווה ולו נפילה אחת בעבר. יש גורמים רבים שיכולים לגרום לנטייה ליפול בגיל השלישי, והסכנות משמעותית: קודם כל ישנה כמובן סכנה של חבלה קשה בראש או באזורים רגישים אחרים. שנית, קיימת סכנה של שברים אשר בגילאים אלו נוטים לקרות ביתר קלות עקב חולשת העצמות, ושלא להתאחות באופן תקין או בכלל.
מעבר לכך, כאשר אדם סובל משבר, ובעיקר אם הוא קשיש, הוא נעשה עוד יותר תלוי בסביבתו. בגילאים אלו, כאשר התלות בסביבה ממילא גדולה, עוד פגיעה בעצמאות עשויה להיחוות בצורה קשה מבחינה נפשית. יתר על כן, יש שברים מסוימים כמו בצוואר הירך, ההופכים את האדם תלוי בסביבתו למשך שארית חייו. מלבד זאת, כאשר אנשים נופלים, אף ללא פגיעה רצינית ומהותית, הדבר פוגם בביטחון העצמי שהינו חיוני לתפקוד עצמאי אצל קשישים. במילים אחרות, נפילות שעשויות להיחוות בגילאים צעירים יותר כמאורע נדיר ואף זניח, הן הרבה יותר שכיחות ומסוכנות אצל קשישים, ועשויות להשפיע באופן מכריע ברמה הפיזית, הנפשית והתפקודית. על כן, ישנה חשיבות עצומה למניעתן המוקדמת באמצעים שונים.
כאמור, יש סיבות שונות לנטייה ליפול בגיל שלישי. כך למשל, בגילאים המבוגרים עשוי להיפגע חוש שיווי המשקל, השרירים נעשים חלשים יותר, נעשה שימוש בתרופות שיכולות לגרום לסחרחורות, והחושים אינם מתפקדים טוב כמו בעבר. כמו כן, פעמים רבות הנפילות קורות מפני שהפעילות המסוימת שהקשיש מבצע או הסביבה שלו אינן מותאמות ליכולותיו, בין אם יש רהיטים וחפצים החוסמים את דרכו, שטיחים שהוא עלול להחליק עליהם, סדקים ובורות במדרכות, וכדומה. כמו כן, בגלל שלעיתים קיימת ירידה קוגניטיבית מסוימת, הקשיש עלול שלא לזכור או להסתמך יתר על המידה על היכרותו עם ביתו, באשר למיקומם של חפצים ורהיטים שונים, מה שלא עולה בקנה אחד עם המציאות. מעבר לכך, הנתונים מעידים שאדם שכבר נפל הינו מועד יותר לנפילות, וכנראה שאובדן הביטחון העצמי והפחד מנפילה חוזרת, דווקא מגדילים את הסיכוי לנפילה הבאה.
כאמור, יכולות להיות סיבות שונות לנטייה לנפילות, ולכן לכל אדם מבוגר מומלץ להגיע לבדיקות אבחון שונות. בבדיקות אלו שמבצעים אנשי מקצוע רפואיים ופארא רפואיים, ניתן לאתר בין היתר חולשה של השרירים, לאתר בעיות נסתרות כמו סחרחורות קלות, עלייה בלחץ דם וכדומה, לזהות בעיות בשמירה על יציבה ועל שיווי משקל ועוד. בתהליך האבחנה והייעוץ שמור מקום של כבוד לפיזיותרפיסטים, אשר יודעים לבצע חלק גדול מהאבחונים, להפנות לבדיקות המשך ולרופאים מומחים במידת הצורך, וכן להמליץ על הפעולות המתבקשות למניעת נפילה. בנוסף, פיזיותרפיסטים בעלי ניסיון בעבודה עם קשישים יכולים להתוות את התוכנית הטיפולית בהתאם לממצאים השונים שנאספו בבדיקות, כאשר התוכנית מורכבת בין היתר מאימונים פיזיים בדגש על שיפור היציבה ושיווי המשקל, ומשינויים בסביבתו של הקשיש.
כאמור, אחד מגורמי הסיכון המרכזיים לנפילות של קשישים הינן סביבות לא מותאמות. לכן, יש לפעול במספר מישורים למניעת נפילה באמצעות התאמת הסביבה, וזאת בהתאם להמלצות של אנשי המקצוע. כך למשל, אנשי המקצוע עשויים להמליץ על אביזרי בטיחות ייעודיים כמו ידיות אחיזה לשירותים ולמקלחת או שטיח גומי שנדבק היטב לרצפת האמבטיה. באופן כללי, עדיף לוותר על אמבטיות בגיל מבוגר ולהתקלח במקלחת –אם יש צורך בישיבה על כיסא מיוחד לעניין זה. מעבר לכך, חשוב מאוד לארגן את סביבת המגורים היומיומית של הקשיש למניעת נפילות, כמו פינוי של חפצים, כבלים, שטיחים וכדומה שבהם עלול האדם להיתקל וליפול, ובסופו של דבר ליצור מעברים בטוחים, נקיים וחופשיים ממפגעי בטיחות. כמובן, יש גם להקפיד שהתאורה בחדר השינה, בסלון, בחדר השירותים ובכל חדר אחר תהיה תקינה ומספיק חזקה בשביל לאפשר ראייה טובה של הסביבה, וכדאי גם שיהיה פנס אחד לפחות במקום המצוי בהישג יד ומוכר היטב לקשיש.
יש לא מעט שינויים באורחות החיים שבהחלט יכולים להשפיע לטובה על הסיכון לנפילות. כך למשל, תמיד כדאי להקפיד על פעילות גופנית שהינה מתונה, בטוחה וקבועה לחיזוק השרירים והיציבה. את האימונים חשוב להתאים ביחד עם איש מקצוע היודע כיצד ליצור תוכנית שאינה תובענית מדי, אך גם אינה חלשה מדי ולמעשה איננה תורמת מספיק למטרות, בהתאמה למצבו הספציפי של הקשיש. תוכנית האימונים עשויה בהחלט להתייחס גם אל שיפור שיווי המשקל באמצעות תרגילים שונים, הנערכים תוך כדי תנועה, תוך כדי ביצוע של מטלות שונות, ותוך עמידה במקום אחד.
עוד דבר שחשוב להקפיד עליו הוא תזונה נכונה שהינה חשובה לשמירה על כוח השרירים, חוזק העצמות והערנות, וגם על שתייה מספקת למניעת כאבי ראש, חולשה והתייבשות. מעבר לכך, תזונה טובה מובילה להרגשה טובה, שבפני עצמה יכולה להקטין את הסיכון לנפילה. כמו כן, אם יש צורך בכך חשוב שלא להתבייש ולהשתמש בעזרי הליכה כמו מקלות הליכה והליכונים, וכמובן להשתמש בעזרים עבור חושים המאבדים מכוחם – בעיקר חוש הראייה והשמיעה. מלבד זאת, אחד הגורמים העיקריים לנפילות הוא שימוש בתרופות העלולות לגרום לסחרחורת, או להיפך – אי נטילת תרופות חיוניות עקב שכיחה. לכן, חשוב מאוד לשים לב לנטילה הקבועה של תרופות נדרשות, ובמידת הצורך להתייעץ עם רופא לגבי תופעות לוואי.