כדי לקבל מידע בנושא שוחחנו עם ד"ר אהרון עמיר, מומחה לכירורגיה פלסטית אסתטית ומשחזרת, המשמש בתור מנהל השירות המיקרוכירורגי במרכז הרפואי בילינסון, ומאחוריו תפקידים בכירים בענף הכירורגיה הפלסטית במערכת הבריאות בארץ. לד"ר עמיר קליניקה פרטית בתל אביב בה הוא נותן מענה לשחזורי שד, שחזורי ראש-צוואר ולקשת רחבה של טיפולים אסתטיים וניתוחים פלסטיים, לרבות ניתוח אף מתקן. כמו כן, ד"ר עמיר מנהל את פורום כירורגיה פלסטית, מתיחת פנים בפורטל ועונה בו על שאלות הגולשים.
הסיבה לפניית מטופלים לניתוח אף חוזר היא לצורך תיקון של ניתוח אף קודם. במקרה הפשוט יש צורך בתיקון קטן בלבד, אולם לעיתים יש צורך בתיקון מורכב יותר עקב כריתת יתר של הסחוסים או עצמות האף, עד כדי הפרעה תפקודית לנשימה דרך האף עם מראה לא אסתטי של האף, כמו שקיעה של גשר האף או קצה אף הנראה צבוט, או אסימטריה של ציר האף. המקרים המורכבים יותר הם במקרים של מטופלים שעברו ניתוח מתקן קודם אשר לא השיג את התוצאה הרצויה או אף החמיר את המצב.
הצורך בניתוח אף מתקן אינו נדיר ומגיע לשיעור של כ- 20% מכלל ניתוחי האף האסתטיים. שיעור גבוה יחסית זה של ניתוחים מתקנים מבטא את מורכבות ניתוח האף האסתטי, שהינו הניתוח המורכב ביותר בכירורגיה האסתטית הפלסטית. המבנה האנטומי של האף הינו מורכב ועדין וסטייה קטנה של 1 מ"מ עשויה להביא לתוצאה לא רצויה. מורכבות זו של מבנה האף משתקפת בעובדה כי הצורך בניתוח מתקן של ניתוח אף קודם אינה פוסחת גם על מנתחי אף מנוסים, וגם אצלם מתעורר הצורך בביצוע של ניתוח אף מתקן אם כי במספר ומורכבות קטנים יותר.
ההחלטה על התיקון הנדרש צריכה להתבצע עם המנתח כמו בניתוח הראשוני, תוך הגדרה מדויקת של הבעיות המטרידות את המנותח ותכנון מתאים של הגישה הניתוחית והפעולות הנדרשות להשגת התוצאה בניתוח המתקן. גם בתכנון הניתוח המתקן יש מקום לשימוש בהדמיה ממוחשבת, אשר מסייעת בעיקר למנותח או המנותחת להגדיר בדיוק רב יותר את הטעון תיקון, ולמנתח להגדיר את הנדרש להשגת התוצאה הרצויה.
כאשר נדרש תיקון קטן, כמו לצורך התאמת הנחיריים או הקטנה נוספת שלהם, ניתן לבצע זאת אפילו במסגרת המרפאה תחת הרדמה מקומית, כאשר פעולה זו נמשכת מספר דקות בלבד. תיקונים קטנים נוספים שלעיתים ניתן לבצע בהרדמה מקומית בלבד הם שיוף של זיז עצם בולט או אי סדירות של גשר האף הגרמי, או הסרה של בליטת סחוס באזור קצה האף.
במקרים מורכבים יותר בהם נדרשת התערבות גדולה יותר לצורך תיקון עיוותים משמעותיים, כמו שקיעה של גשר האף, סטייה של ציר האף, צניחה ועיוות של קצה האף, או הפרעה למעבר האוויר באף, יש צורך בניתוח מתקן מורכב וארוך יותר אף משל הניתוח הראשון.
ניתוח מתקן מצריך במקרים רבים שחזור של מבנים אנטומיים חשובים באף ובעיקר השלד הסחוסי של האף. הסחוסים באף מקנים לאף את צורת קצה האף, תומכים בגשר האף ואחראים לשמירת מעבר אוויר תקין. במקרים אלה בהם קיים עיוות מבני של האף יש צורך בשחזור של הסחוסים שנותרו מעוותים או שנכרתו יתר על המידה ואינם מספקים תמיכה טובה לצורת האף והתפקוד שלו. את הסחוסים החסרים ניתן לגייס לעיתים מסחוס המחיצה של האף אולם במקרים רבים סחוס זה אינו זמין, שכן חלק ממנו הוסר בניתוח הקודם, ולכן יש צורך לפנות למקורות אחרים כמו סחוסי אפרכסות האוזניים או סחוס מהצלעות של בית החזה.
הגישה הניתוחית הנדרשת במקרים מורכבים אלה מחייבת לרוב חתך העובר דרך עור המחיצה של האף ומחבר את החתכים הפנימיים לצורך הפרדת העור משלד האף, ולאפשר טיפול מדויק בסחוסים. את הסחוסים שנקצרו מהמחיצה, אפרכסות האוזניים או הצלעות יש לעבד ולהתאים לחיזוק של הסחוסים המעוותים או החסרים.
מדובר בניתוח המחייב דיוק מרבי ומצריך מיומנות וניסיון רבים לצורך תפירת הסחוסים זה לזה והנחתם במקומם המדויק, בדומה להרכבת פאזל עדין. בחלק מן המקרים מדובר בניתוח מתקן שקדמו לו מספר ניתוחים הגורמים להצטלקות פנימית, אשר מקשה על ביצוע הניתוח ומפריעה לתהליך הריפוי ולקבלת תוצאה טובה. ניתוחים מתקנים חוזרים מחייבים גם התייחסות למעטפת עור האף שהופך להיות דק יותר לאחר כל ניתוח, ובמקרים אלה יש צורך להוסיף שכבת הגנה וריפוד נוספת מתחת לעור, כמו מעטפת שריר הלעיסה ברקה, על מנת לקבל מראה תקין של האף ללא התבלטות הסחוסים או עצמות האף מתחת לעור הדק.
העובדות שתיארתי לעיל מצביעות על מורכבות הניתוח והצורך בניסיון רב לקבלת תוצאה טובה. במקרים אלה של ניתוח מתקן של האף יש לעיתים צורך לאחר מספר חודשים בתיקונים קטנים נוספים, כאשר לא ניתן היה לזהות את הבעיה במהלך הניתוח המתקן עקב נפיחות משמעותית וההצטלקות של העור והסחוסים.
ברוב המקרים המטופלים יהיו שבעי רצון מהתוצאה, כל עוד מתאם הציפיות הינו טוב והמנתח הינו בעל ניסיון בתחום זה.
כיוון שכך, רבים מן המנתחים הפלסטיים אינם מבצעים ניתוחים מתקנים של האף ומעדיפים להפנותם למנתח פלסטי העוסק בתחום זה. ניתוח מסוג זה מצריך סבלנות רבה ודורש דיוק ויכולת אמנותית לצד יכולת טכנית. רבים מן המטופלים, ובייחוד אלו שכבר עברו ניתוח מתקן אחד, אינם מעוניינים לעבור ניתוח מתקן נוסף אשר מצריך זמן החלמה ממושך יותר וכרוך בעלויות גבוהות יחסית לניתוח הראשון, כיוון שהוא ארוך יותר.
מסיבות אלו קיימת חשיבות עליונה מצד המנתח להקדיש פרק זמן מספק על מנת להגדיר במדויק את הצרכים של המטופל, ולהציע תכנית עבודה מתאימה תוך כדי שימוש באמצעי הדמיה של עיבוד תמונת המטופל ליצירת מתאם ציפיות גבוה.
ראשית, רוב המטופלים יפנו לתיקון האף למנתח אשר ניתח אותם לראשונה לצורך ניתוח מתקן ראשון, אולם אם לא עלה יפה הרי שיפנו למנתח אחר בהמשך ואף ינתקו קשר אתו. כפי שאמרתי, יש צורך לפנות למנתח אף אשר לו מיומנות מתאימה וניסיון רב בניתוחי אף בכלל ובניתוחים מתקנים בפרט.
יש לציין שהצורך בניתוח מתקן מחייב לעיתים את שילובו של מנתח אף אוזן וגרון, אשר מיומנותו היא בניתוחי אף פונקציונאליים. זאת לצורך התיקון הפנימי של חלל האף על ידי הסרת חלק מהמחיצה הסחוסית שנותרה, שעשויה לשמש לצורך חיזוק האף, וכן הקטנה של הקונכיות העשויות להיות מחסום למעבר אוויר תקין. שילוב של מנתח האף האסתטי ומנתח האף הפונקציונלי מאפשר להעניק למטופל פתרון אופטימלי.
ד"ר אהרון עמיר הוא מומחה לכירורגיה פלסטית אסתטית ומשחזרת, המשמש כמנהל השירות המיקרוכירורגי במרכז הרפואי בילינסון. ד"ר עמיר בעל קליניקה פרטית בתל אביב, בה ניתן מענה לקשת רחבה של טיפולים אסתטיים וניתוחים פלסטיים, כולל ניתוח אף מתקן. שאלות בנושאי הכתבה ובנושאים נוספים ניתן להפנות אל ד"ר עמיר דרך פורום כירורגיה פלסטית, מתיחת פנים.
לאתר האישי של ד"ר אהרון עמיר לחצו כאן.
לעוד עדכונים שוטפים בתחום מאת ד"ר אהרון עמיר, היכנסו לעמוד הפייסבוק.