כדי לקבל מידע בנושא זה פנינו אל ד"ר מודי נפתלי, רופא עיניים ומנתח בכיר זה עשרות שנים המתמחה בניתוחי המקטע הקדמי של העין ונמנה עם רופאי העיניים הבכירים בארץ. בשנים 1993–2014 שימש ד"ר נפתלי כמנהל מחלקת עיניים בבית החולים פורייה בטבריה, והוא ממלא תפקידים בכירים שונים – חלקם בהתנדבות – במערכות רפואיות שונות ובהוראת הרפואה (לרבות הדרכה מעשית).
ד"ר נפתלי נמנה עם מייסדיו ומנהליו של מכון העיניים הפרטי "מעין", שבו דרים בכפיפה אחת הן טובי המומחים הבכירים הן הציוד המודרני והמכשור החדשניים ביותר בתחום רפואת העיניים. רופאי המכון מספקים שירותי ייעוץ, בדיקות וטיפול (לרבות ניתוח ושירותי טרום-ניתוח) בנושאי קטרקט, קרנית, גלאוקומה, רשתית, פלסטיקה של העין והזרקות תוך-עיניות.
פירוש המילה "קטרקט" בלטינית הינו מפל לבן או מים לבנים. היוונים הקדמונים האמינו כי הקטרקט – הנראה בשלביו המתקדמים כאישון לבן (במקום שחור) – מקורו במים הזורמים מאזור המוח במעין מפל כלפי מטה וגורמים למראה הלבן שדומה למפל. באגם ויקטוריה מצוי מפל שמאופיין בהרבה קצף לבן, קצף שצבעו נקרא "קטרקט". בעברית הקטרקט נקרא "ירוד".
קיימות מספר חלוקות של סוגי הירוד. קיימת חלוקה על פי גיל: ירוד מולד או ירוד של המבוגר. ישנה גם חלוקה לפי מיקום: במרכז העדשה או בצדדיה, וכן בחלקה הקדמי או האחורי. קיימות עוד חלוקות אחרות, כמו החלוקה לפי הסיבות להופעת הירוד ועוד.
כמו בכל ניתוח שקיים ברפואה, גם ניתוח הירוד מתאפיין בסיכונים ובסיבוכים אפשריים. הבשורה הטובה היא שאחוז הסיבוכים קטן, ובמרביתם ניתן לטפל באופן יעיל. אומנם אין כל דרך להימנע לחלוטין מסיבוכי ניתוח, אולם הרופאים והחוקרים מחפשים ללא הרף דרכים רבות להקטין את הסיכונים ומנסים ללמוד להתמודד עם הסיבוכים באופן יעיל.
זוהי שאלה טובה, ורופאים שונים בעלי דעות שונות משיבים עליה מגוון תשובות. יש לציין כי כאשר רווחות מספר דעות בקרב רופאים, בדרך כלל הסיבה לכך היא שאין הוכחה כי שיטה אחת הינה טובה מן האחרות. חלק מן הרופאים בודקים את המטופל בדיקה ראשונה כבר ביום הניתוח, וחלקם מעדיפים לבצע בדיקה ראשונה למוחרת הניתוח. קיימים יתרונות וחסרונות לכל אחת מן השיטות. אני באופן אישי מעדיף לבצע את הבדיקה הראשונה ביום הניתוח ולא למוחרת.
אומנם הניתוח אינו קשה למנותח, אולם הוא אינו נטול סיבוכים כאמור, וביצועו מצריך לא מעט מיומנות של המנתח. הסיבוך המפחיד ביותר בכל ניתוח הוא זיהום, ולכן לאחר הניתוח יש להקפיד מאוד על היגיינה ועל נטילת טיפות אנטיביוטיקה לפי הנחיות הרופא המנתח. סיבוכים נוספים עלולים להיות פגיעה קשה בקרנית (בדרך כלל במקרים מורכבים יותר), וכן קרע בקרום שעליו השתילו את העדשה ואף פגיעה בקשתית. קיימים גם סיבוכים שעלולים להתפתח מאוחר יותר לאחר הניתוח.
אם נרצה לסכם בקצרה – ישנן שתי תופעות:
1. הניתוח אינו אמור להכאיב, ולכן מן ההכרח לפנות מייד אל הרופא המנתח בכל מקרה של כאב חזק המצריך נטילת תרופה כנגד כאבים, ובפרט כאב המלווה בבחילה (במיוחד בשלושת הימים הראשונים שלאחר הניתוח); 2. כל ירידה משמעותית בראייה בהשוואה לימים הראשונים שלאחר הניתוח מצריכה בדיקה דחופה.
ד"ר נפתלי עונה על שאלות הגולשים בפורום ניתוחי קטרקט בפורטל "שאל את הרופא".
הרחבה ומידע נוסף ניתן למצוא באתר האינטרנט של מעין – מרכז רפואי מתקדם לניתוחי עיניים: maayanmed.co.il