על מנת לקבל מידע מקצועי בנושא, שוחחנו עם ד"ר אהוד יעקבזון, מומחה לכירורגיית לב, מנהל היחידה לתמיכה לבבית מכנית בבית החולים שערי צדק. ד"ר יעקבזון מבצע מגוון רחב של ניתוחי לב, ביניהם ניתוחי מעקפים תוך שימוש בשתלים עורקיים, ניתוחי מסתמים, ניתוחי אבי עורקים, השתלת מכשיר לב מלאכותי (LVAD) ועוד. ד"ר יעקבזון מקבל חולים לייעוץ ולניתוחים במסגרת מרפאת שר"פ של בית החולים וכמו כן, מנהל את פורום אי ספיקת לב והשתלת לב מלאכותי בפורטל ועונה על שאלות הקשורות בתחום אי ספיקת הלב ועל שאלות בתחומים השונים הקשורים לניתוחי לב.
היצרות של המסתם המיטרלי נגרמת בדרך כלל ממחלת לב ראומטית (מחלת לב שגרונית) – שהיא סיבוך מאוחר של דלקת גרון עם חיידק הסטרפטוקוק בגיל ילדות. לשמחתנו, מחלה זו נדירה מאד במדינות המערב כיום, לאור הטיפול האנטיביוטי המוקדם בדלקות גרון חיידקיות.
אי ספיקה (דליפה) של המסתם המיטרלי הינה מחלה נפוצה בהרבה ונגרמת משתי סיבות עיקריות.
הסיבה הראשונה היא פגיעה בתפקוד הלב (בעקבות מחלת לב אחרת, לרוב מחלת לב איסכמית), עם התרחבות הדרגתית של החדר השמאלי ושל המסתם עצמו. כתוצאה מהרחבה זו, זוג עלי המסתם אינם נצמדים האחד לשני כראוי ונוצרת דליפה דרכם.
הסיבה השנייה אינה קשורה בשריר הלב, אלא בעלי המסתם עצמם. לעיתים עלי המסתם או הסיבים המחזיקים אותם מוארכים, מוגדלים או מעוותים בעקבות בעיה מולדת. מצב זה גורם להפרעה בהצמדות התקינה של העלים האחד לשני ולדליפה של דם דרכם.
סיבה נוספת להיצרות או לאי ספיקה של המסתם המיטרלי הינה תהליך של זיהום על גבי המסתם (אנדוקרדיטיס). גם מצב זה הינו יחסית נדיר ביחס לגורמים האחרים.
כאשר מאובחנת בבדיקת אקו לב היצרות או אי ספיקה קשה של המסתם ובנוסף, ישנן תלונות על קוצר נשימה או ירידה ביכולת לבצע מאמץ גופני - אז יש צורך להתערב ולטפל בבעיה. הטיפול במסתם הוא ניתוחי, למעט מקרים בהם מצבו הכללי של החולה קשה מכדי לעמוד בניתוח לב – ואז ישנם פתרונות אחרים, כדוגמת קליפ שמצמיד את שני עלי המסתם ומפחית את חומרת האי ספיקה, אך לא מתקן אותה.
הטיפול היעיל והאפקטיבי היחיד לאורך שנים הינו החלפה או תיקון של המסתם המיטרלי בניתוח. ישנה אפשרות להחליף את המסתם במסתם תותב ביולוגי, המיוצר מרקמת קרום לב של פרה, או ממסתם של חזיר. היתרון במסתם ביולוגי הינו שהוא אינו מצריך לקחת תרופות מדללות דם לכל החיים (קומדין). חסרונו הוא בכך שאורך חייו מוגבל בדרך כלל לסדר גודל של כ 12-15 שנה, כתלות בגיל ובגורמים אחרים. לעומתו, ניתן להשתיל מסתם תותב מכני, העשוי מחומר מתכתי עמיד. יתרונו של מסתם זה הוא באורך חייו – שאינו מוגבל. חסרונו הוא בכך שהוא מחייב לקיחת תרופות מדללות דם למשך כל החיים, תוך הקפדה דקדקנית על רמת הקרישה בדם. ההחלטה על סוג המסתם התותב מתקבלת במשותף עם החולה ומתבססת בעיקר על גיל החולה כמו גם על פרמטרים נוספים. המצב האידיאלי הוא כזה שמאפשר לתקן את המסתם הטבעי מבלי להחליפו. תיקון טוב של המסתם יאפשר אורח חיים תקין ובריא ללא צורך במדללי דם וללא הגבלה על אורך חיי המסתם המתוקן.
המצב הנפוץ ביותר שמתאים לתיקון של המסתם המיטרלי הוא כאשר מדובר באי ספיקה (דליפה) על רקע עודף רקמה של אחד משני עלי המסתם עצמם או במנגנון הסיבים שמחזיקים את המסתם (מצב זה נקרא בלועזית mitral valve prolapse) במצב זה ישנה אפשרות לכרות חלק קטן מהעלה הדולף, להתאימו מחדש לגודל המתאים ולקרב את שני העלים של המסתם האחד לשני, כך שהמגע ביניהם יאפשר שוב את תפקודו התקין ללא דליפה.
מרבית ניתוחי המסתמים כיום מבוצעים דרך פתיחה של עצם החזה (חתך אורכי במרכז בית החזה). ישנם מקרים בהם אנחנו מנתחים בגישה זעיר פלשנית – דרך חתך קטן בחלק הצדדי של בית החזה מימין. זאת כתלות במבנה הגוף וברצונו של החולה ומבלי להתפשר על התוצאות הניתוחיות. ישנם מרכזים בעולם בהם הניתוח מבוצע בעזרת רובוט אותו מפעיל המנתח דרך שלשה חתכים קטנים. התוצאות מצוינות וההחלמה מהירה. כולי תקווה שבשנים הקרובות נתחיל ליישם גם את השיטה הזו אצלנו בבית החולים שערי צדק וזאת לאור הכשרה ארוכה והסמכה שעברתי בנושא זה בארה"ב. משך הניתוח הוא כשלוש עד ארבע שעות.
לאחר הניתוח החולה מועבר ליחידת הטיפול נמרץ של מחלקת ניתוחי לב וחזה למשך יממה או עד לבוקר שלמחרת הניתוח. בהמשך עובר לאשפוז של כארבעה – חמישה ימים נוספים במחלקה ואז משתחרר. לאחר השחרור צפוי תהליך שיקום של מספר שבועות עד לחזרה לפעילות מלאה וללא מגבלות.
בדומה לכל ניתוח אחר, גם לאחר ניתוח זה יתכנו סיבוכים, אולם לשמחתנו, שיעור ההיארעות של סיבוכים אלה הוא נמוך ביותר.
לסיכומו של דבר, ניתוח לתיקון המסתם המיטרלי נותן את הפתרון ארוך הטווח הטוב ביותר עבור חולים עם אי ספיקה קשה של מסתם זה. שאיפתנו כמנתחים היא קודם כל לתקן ורק אם אי אפשר אז להחליף את המסתם. כמו כן, אנחנו משתדלים כמעט בכל מקרה בו הדבר ניתן, לבצע את הניתוח בגישה זעיר פלשנית, שמקלה על ההתאוששות וההחלמה.
ד"ר אהוד יעקבזון הוא מומחה בכירורגיית לב וחזה, מקים ומנהל היחידה לתמיכה לבבית מכנית בבית החולים שערי צדק בירושלים.
Dr Ehud Jacobzon, M.D, Director of Mechanical Circulatory Support unit
Shaare Zedek Mediacl Center, Jerusalem, Israel