בשנת 2013 יצא משרד הבריאות בתוכנית חדשה של מדדים לאומיים, ולאחרונה נערך כנס "שקיפות בבריאות" שבו הוצגו הישגיהם של בתי החולים בארץ באחד עשר מדדים לשנת 2016. המדדים משווים בין איכות הטיפול שניתן לחולים בבתי החולים הכלליים בארץ, ובוחנים תחומים מגוונים כגון טיפול בשבץ מוחי, מחלות לב, מניעת זיהומים ואורתופדיה.
על פי הסקר מדורג בית החולים כרמל במקום הראשון בישראל במדד של ביצוע צנתור לבבי תוך שעה וחצי מרגע שהגיע החולה למוסד הרפואי, וקיבל ציון של 95. זאת בעוד שציון הסף למעבר במדד זה עומד על 85. למעשה, המרכז הרפואי כרמל הוא ברמה הגבוהה ביותר בישראל במדד זה, והישגיו לשנת 2016 מתעלים אף על אלו שהשיג בשנים הקודמות.
מנהל בית החולים, ד"ר אבי גולדברג, אמר כי הוא גאה לציין שהמרכז הרפואי עמד בכלל מדדי האיכות בהצלחה, ובמיוחד ניתן ציון יוצא מן הכלל למערך הקרדיולוגי עם דירוג במקום הראשון עם תשעים וחמישה אחוזים של הצלחה במדד הצנתור עבור חולים הסובלים מאוטם תוך שעה וחצי. ד"ר גולדברג מוסיף, כי בית החולים כרמל הוא מבין 5 המובילים בישראל בביצוע דופלר עורקי צוואר עבור הסובלים מאירוע מוחי חולף, וזכה גם למקום ה- 2 בניתוחי כריתת מעי ובמתן אנטיביוטיקה מונעת. יתרה מכך, המרכז הרפואי כרמל הוא מבין ה- 5 הראשונים במתן של אנטיביוטיקה מניעתית עבור ניתוחים גינקולוגיים, וכן נמנה על המובילים בארץ בביצוע הערכות לסיכונים לפקקת ורידים שנעשה על ידי המחלקות הפנימיות.
פרופסור משה פליגלמן, מנהל המערך הקרדיולוגי בבית חולים כרמל, התייחס למדד הצנתור המהיר ואמר כי ישנו קשר מובהק בין מעבר צנתור בתוך שעה וחצי ובין ירידה בשיעור התמותה. לדבריו, זהו אתגר לא מבוטל לבצע צנתור בתוך שעה וחצי, בהליך הכולל בין היתר מפגש ראשוני עם החולה וביצוע אבחון מדויק ונכון של מצבו. על מנת לקצר את הזמן ולייעל את השיטה עבור צנתורים, בבית החולים כרמל עובדים ישירות עם מד"א במטרה לדלג על המעבר במיון במידת האפשר. אם מד"א סבור שזהו חולה הסובל מאוטם חריף, הדורש צנתור מיידי, הוא מועבר בבית החולים ישר אל חדר הצנתור כדי לחסוך בזמן.
יש לציין כי מחלקת הצנתורים של בית החולים כרמל ערוכה לקליטת וטיפול בחולי אוטם הנזקקים להתערבות מיידית 7 ימים בשבוע, 24 שעות ביממה. מעבר לכך, במרכז הרפואי מבצעים בכל שנה כאלפיים צנתורים ובאופן מיוחד ראוי לציין את הפעולות המורכבות שכרוכות בצנתור של העורקים הכליליים ובעת החלפת מסתמים. בבית החולים נעשים צנתורים לחולים מכל רחבי ישראל, לרבות של מקרים קשים ביותר המגיעים לכרמל מבתי חולים אחרים. על פי מנהל המערך הקרדיולוגי, פרופסור פליגלמן, המערך הוא הראשון שיזם וניהל שיפור בתהליך הצנתורים שאותם מקבלים חולים באוטם שריר הלב. לדבריו, התיאור של התהליך המיוחד שמבוצע בבית החולים יתפרסם בזמן הקרוב בעיתון איכותי ומפורסם באנגלית המופץ בכל העולם.
לפי נתונים שפרסם האיגוד הנוירולוגי יש כשלושה עשר אלף מקרי שבץ מוחי בארץ מדי שנה, כשמתוכם 5.5 אחוזים מהחולים מתים בתוך חודש מיום האירוע, ועוד כ- 55 אחוזים עתידים לסבול מנכות בינונית עד קשה. מנהל המחלקה הנוירולוגית של בית החולים כרמל, ד"ר איתן אוריאל, מציין שהציונים הטובים של המרכז הרפואי במדד השבץ נובעים מהפעלה של נוהל ייחודי בחדר המיון, תחת קוד CVA. מדובר בקוד המופעל מיידית בקבלה של המיון כאשר מגיע חולה עם חשד לשבץ מוחי, או עקב הדיווח שמסר מד"א. למקום מגיע במהירות נוירולוג מומחה לבדיקת החולה ושליחתו מיידית ל- CT, כאשר בהתאם להחלטת הנוירולוג ולפי הצורך מתקבל טיפול גם בזריקה להמסת קרישים.
הממוצע הלאומי לשנת 2016 עמד על שלושים ושמונה דקות מעת שהחולה נכנס למיון ועד לביצוע בדיקת CT. בבית החולים כרמל השיגו את הממוצע בכמעט שבע דקות שלמות, שהינן קריטיות ובהחלט עשויות להגלות כמצילות חיים.
ממד איכות לאומי חשוב נוסף הוא זה של ביצוע תוך 48 שעות ניתוח תיקון לשבר בצוואר הירך. מנהל המחלקה האורתופדית בבית החולים כרמל, דר" בני ברנפלד, מציין שיש קשר מובהק בין ירידה בשיעור התמותה והתחלואה ובין ביצוע מהיר של הניתוח. לדבריו, המחלקה עושה כל מאמץ על מנת לנתח במהירות רבה ככל האפשר, ובתוך 48 שעות בהתאם לדרישות של משרד הבריאות. בכל שנה מנותחים בבית החולים מאות קשישים לאחר נפילות ועשרות רבות של מצבים במורכבות גבוהה. ד"ר ברנפלד מסביר כי חלק מהגורמים לעלייה בשיעור השברים והנפילות באוכלוסייה המבוגרת בארץ, הם העלייה בתוחלת החיים, וכן ההימצאות של אנשים מבוגרים באזורים ציבוריים והומי אדם. לדבריו, מבחינת המחלקה מושם הדגש על מהירות הניתוח, אך זאת בלא פשרות מבחינת האיכות הרפואית. המפתח לביצוע הליך רפואי נכון הוא שיתוף הפעולה ההדוק שמתקיים בין צוותי חדר המיון, מכון ההדמיה, מחלקת האורתופדיה ומערך חדרי הניתוח וההרדמה.
קיימים 3 מדדי איכות הבוחנים יחדיו אם חולים מנותחים קיבלו מנת אנטיביוטיקה כנדרש בטרם שהתחיל הניתוח. הכוונה היא לניתוחים קיסריים, ניתוחי שבר צוואר הירך וניתוחי כריתת המעי הגס, כאשר האנטיביוטיקה מונעת סיבוכים עקב זיהומים שנוצרים לאחר הניתוחים. המרכז הרפואי כרמל עמד בשלושת המדדים בהצטיינות.
מנהל בית החולים, ד"ר אבי גולדברג, אומר כי הוא גאה ושמח על הישגי המרכז הרפואי במבדק האיכות הלאומי של משרד הבריאות, וכי מדובר בתוצאות של מקצועיות ללא פשרות ועבודה קשה מצד העובדים. לדבריו, לפרויקט מדדי האיכות יש חשיבות לאומית והוא מביא להישגים מצוינים. כאשר שמים דגש על מדדים חשובים ונותנים כלים למדידה והשוואה בין נתוני בתי החולים, מתקבלת דחיפה מתמדת לשיפור. ההישגים המצוינים מצריכים תיאומים ושיתופי פעולה מורכבים בין מחלקות האשפוז, המלר"ד, המעבדות, מערך הדימות, חדרי הניתוח, ועוד. ד"ר אבי גולדברג מודה לכלל הצוות של המרכז הרפואי כרמל, שתמיד מוביל ביחד את המצוינות במוסד ומביא לכל תושבי הצפון וחיפה בשורה של גאווה ואיכות רפואית.