על מנת לקבל מידע מקצועי בנושא, שוחחנו עם ד"ר אהוד יעקבזון, מומחה לכירורגיית לב, מנהל היחידה לתמיכה לבבית מכנית בבית החולים שערי צדק. ד"ר יעקבזון מבצע מגוון רחב של ניתוחי לב, ביניהם ניתוחי מעקפים תוך שימוש בשתלים עורקיים, ניתוחי מסתמים, ניתוחי אבי עורקים, השתלת מכשיר לב מלאכותי (LVAD) ועוד. ד"ר יעקבזון מקבל חולים לייעוץ ולניתוחים במסגרת מרפאת שר"פ של בית החולים וכמו כן, מנהל את פורום אי ספיקת לב והשתלת לב מלאכותי בפורטל ועונה על שאלות הקשורות בתחום אי ספיקת הלב ועל שאלות בתחומים השונים הקשורים לניתוחי לב.
הגורם הנפוץ למפרצת של אבי העורקים הינו יתר לחץ דם בלתי מאוזן ובלתי מטופל, בשילוב עם מחלת טרשת עורקים – בה נוצרים משקעי כולסטרול, שומן וסידן בדפנות כלי הדם. גורמים אחרים הינם מחלות מולדות של הלב, בהן יש נטייה להתרחבות אבי העורקים, או מחלות של רקמות החיבור בגוף, כדוגמת תסמונת מרפן (Marfan) – בהן תתכן הרחבה של אבי העורקים בגילאים צעירים.
אצל מרבית החולים, ההרחבה של אבי העורקים אינה כואבת ואינה מלווה בסימפטומים, למעט מקרים נדירים בהם ישנו לחץ מקומי על איבר סמוך בבית החזה. לעיתים הבעיה מאובחנת באופן מקרי, לאחר צילום חזה או בדיקת CT שנעשים עקב סיבה אחרת. במקרים אחרים מגיעים לאבחנה כאשר מחפשים אותה אצל בני משפחה של חולים עם מצב זה או כאשר מדובר באחת התסמונות המולדות. הסכנה במצב זה היא, שכאשר הבעיה אינה מאובחנת ואינה נמצאת במעקב, ישנו סיכון של התפתחות קרע פנימי באבי העורקים (דיסקציה), הגורם להפרדות של שכבות העורק ולבעיה קשה באספקת הדם אל המוח, איברי הבטן והגפיים. מצב זה דורש כמובן ניתוח חירום להצלת חיים.
לאחר שמאובחנת מפרצת של אבי העורקים יש צורך להתחיל במעקב קפדני אחר קוטר העורק וקצב ההרחבה. המעקב מבוצע בדרך כלל במרפאת אבי עורקים ייעודית, במסגרתה החולה יעבור מספר בדיקות CT ואקו לב תקופתיות, בכדי לקבל את מלוא התמונה. בנוסף, ישנו צורך באיזון קפדני של יתר לחץ דם וגורמי סיכון אחרים, כמו גם הגבלות מסוימות באורח החיים.
כאשר חולה הנמצא במעקב מגיע למצב בו קוטר העורק הוא כזה שמסכן את חייו במידה ולא יטופל – אנו ממליצים על ניתוח יזום ומתוכנן להחלפת אבי העורקים.
הניתוח מבוצע במסגרת המחלקה לניתוחי לב וחזה. בדומה לניתוחי לב אחרים, גם כאן יש צורך ראשית כל לחבר את החולה למכונת לב וריאה בזמן הניתוח. השונה בניתוח זה הוא, שלצורך החלפת אבי העורקים ותפירת שתל סינתטיבמקומו, אנו נדרשים לרוקן את כל הדם של החולה מהגוף ומהעורק הראשי אל מכונת הלב והריאה ולמעשה, להפסיק לגמרי את פעילותה למשך זמן של כ 30-60 דקות. מצב זה נקראה בשפה המקצועית Circulatory Arrest - בו גם הלב משותק וגם מכונת הלב והריאה מופסקת. אז תשאלו את עצמכם, מה שומר על החולה בחיים בזמן זה?
התשובה היא טמפרטורה נמוכה – בעבר נהוג היה לקרר את המנותח לטמפרטורה של 18 מעלות צלזיוס !!! וזאת בכדי להפחית משמעותית את צריכת החמצן של המח והרקמות השונות. בנוסף, נהוגות היו שיטות שונות להזליף דם אל המח, בכדי להקטין אפשרות של פגיעה מוחית. טמפרטורה נמוכה זו והזלפת דם למח אפשרו את ביצוע הניתוח ואת התאוששות הלב, המח והרקמות לאחר מכן, אם כי הדבר הצריך בדרך כלל אשפוז והתאוששות ארוכים במיוחד.
במרכזים המובילים בעולם מקובלת לאחרונה טכניקה ניתוחית, המאפשרת את ביצוע הניתוח ללא הפסקת זרימת הדם אל המח ולכן כמעט ללא קירור של החולה. הדבר מאפשר התאוששות מהירה יותר מהניתוח, עם פחות סיבוכים נוירולוגיים וזמן שהיה בטיפול נמרץ ובמחלקה שכמעט זהה לניתוחי לב שגרתיים אחרים. את הטכניקה הזו למדתי בתקופת תת ההתמחות בארה"ב, אצל אחד ממנתחי אבי העורקים הטובים בעולם, Dr Edward Chen.
בטכניקה זו, אותה התחלתי ליישם בבית החולים שערי צדק, אנו מתחברים תחילה אל העורק האקסילרי הימני, שהינו עורק גדול שמוצאו מאבי העורקים ועובר בשקע שבין בית החזה לבין הכתף. (ראה איור). אל עורק זה תופרים גרפט (צינור סנתטי), אליו נחבר את הצד העורקי ממכונת הלב והריאה. במהלך כל הניתוח, זרימת הדם ממכונת הלב והריאה אל הגוף תתבצע דרך עורק זה.
איור 1: עורק אקסילרי, דרכו מתחברים אל מכונת הלב והריאה:
בחלק של הניתוח בו אנו נדרשים בדרך כלל להפסיק את פעולת מכונת הלב והריאה, החיבור לעורק זה מאפשר לנו להמשך ולהזרים דם רק אל עבר המח (על ידי סגירת אחד מפיצולי אבי העורקים – ראה איור 2). לאחר סיום תפירת השתל הסינתטי שיחליף את אבי העורקים זרימת הדם מחודשת אל כל הגוף (איור 3).
איור 2: הזרמת דם אל המח דרך העורק האקסילרי במהלך החלפת אבי העורקים
איור 3: השתל שמחליף את אבי העורקים המורחב נתפר למקומו, זרימת הדם מחודשת אל כל הגוף
היות וזרימת הדם אל עבר המח נמשכת לאורך כל שלבי הניתוח, אין צורך לקרר את החולה בקירור עמוק ולכן ההתאוששות מהניתוח פשוטה וקלה בהרבה.
עד כה ביצענו בשערי צדק בשיטה זו מספר רב של ניתוחי אבי עורקים עם תוצאות מצוינות, ללא נזקים מוחיים.
חשוב מאד להיכנס למעקב קפדני, בכדי להימנע ממצב של דיסקציה ובכדי שלא לפספס את ההזדמנות לבצע את הניתוח באופן יזום ומתוכנן. ניתוח שמבוצע בתנאים מבוקרים וטובים טומן בחובו אחוזי הצלחה מעולים!
ד"ר אהוד יעקבזון הוא מומחה בכירורגיית לב וחזה, מקים ומנהל היחידה לתמיכה לבבית מכנית בבית החולים שערי צדק בירושלים.
Dr Ehud Jacobzon, M.D, Director of Mechanical Circulatory Support unit
Shaare Zedek Mediacl Center, Jerusalem, Israel