כדי לקבל מידע מקצועי בנושא שוחחנו עם ד"ר איליה בורד, מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות. ד"ר בורד הינו רופא בכיר ביחידה להפריה חוץ גופית ב- "סורוקה" באר שבע, וביחידה להפריה חוץ גופית בבית החולים "הרצליה מדיקל סנטר". בנוסף, לד"ר בורד קליניקות פרטיות באשקלון ובאר שבע בהן ניתן מענה לזוגות או לנשים יחידניות, לרבות אבחון, בירור והתאמת טיפול לפי ממצאים, ביצוע טיפולי פוריות מרפאתיים, פתיחת תיקים להפריה חוץ גופית, הזרעה תוך רחמית, ועוד.
הסיבה הרפואית המרכזית להקפאת ביציות היא בדרך כלל מחלה ממאירה שמצריכה טיפול העלול לפגוע במאגר הביציות הקיימות, כגון כימותרפיה או הקרנות. במקרים כאלה בדרך כלל נהוג להפנות את המטופלת להתייעצות ביחידה להפריה חוץ גופית לפני תחילת הטיפול, ולציין כמה זמן עומד בפני צוות היחידה להפריה חוץ גופית. על פי רוב נדרשים שבועיים-שלושה והזמן הזה אינו פוגע בסיכויי הריפוי וההישרדות ממחלות ממאירות.
בוודאי שקיימות סיבות לא רפואיות, שמכונות סיבות סוציאליות. בדרך כלל מדובר ברצון לדחות את מועד ההיריון לגילאים מאוחרים לשם לימודים, השגת יעדים בקריירה, או פשוט רצון לדחות הריון למועד נוח יותר מבחינת המטופלות.
גיל היה ונשאר הגורם המרכזי בהצלחת הטיפול בדיוק כפי שהוא בתהליך של הפריה חוץ גופית רגילה. כאשר מגיעה אישה בגיל צעיר יותר מ- 35 יש לה את מירב הסיכויים להגיע למספר מספק של ביציות, שהינן ביציות עם מטען גנטי תקין, ובהמשך להשיג הריון תקין.
הקפאת הביציות לא פותרת את בעיית הגיל. אם וכאשר מגיעות נשים שמתקרבות לגיל 40 הסיכוי להשיג הריון מביציות מופשרות הוא יותר נמוך מזה הקיים אצל נשים צעירות יותר. מאידך, אם באות נשים בגילאים צעירים מ- 35 או מ- 37, והן מבצעות תהליך הקפאת ביציות ופונות להפשרתן עד גיל 54, יש להן את מירב הסיכויים בהשגת הריון עתידי.
בנסיבות שהינן רפואיות כגון מחלות ממאירות קיים מימון ציבורי, ואותו הדבר במידה ויש שילוב של מחלות גנטיות שגורמות לפגיעה במאגר הביציות בשילוב עם רזרבה שחלתית ירודה. לעומת זאת, במקרים בהם הסיבה היא לא רפואית אלא אישית/סוציאלית לא יינתן מימון ציבורי לתהליך. כמו כן, במחלות כמו אנדומטריוזיס, למרות הפגיעה במאגר הביציות וסיכוי נמוך להרות, אין מימון ציבורי להקפאת ביציות.
תהליך הכנת האישה להקפאת ביציות זהה לחלוטין להכנה להפריה חוץ גופית רגילה, עם הבדל מרכזי שאין החזרת עוברים וכמעט ואין סיכון לתסמונת גירוי יתר שחלתי. זאת בשל שימוש בתכשיר שונה יממה וחצי לפני השאיבה (שימוש בטריגר אחר).
הפרוצדורה של שאיבת הביציות זהה לגמרי לזו של שאיבת ביציות בתהליך הפריה חוץ גופית רגיל, עם אותם סיכונים שהינם מועטים מאוד.
הביציות מוקפאות בשקיות ייעודיות בהקפאה מהירה, בתהליך ששמו זיגוג בעברית אוVITRIFICATION באנגלית. הוא נחשב לתהליך שלא פוגע באיכות הביציות ונהוג היום ברוב המכריע של בתי החולים בישראל.
כאשר קיימת דרישה לשימוש בביציות הן עוברות תהליך הפשרה והפריה עם זרע של בעל/בן זוג או תורם. לאחר מכן מתבצעת החזרת עוברים בשיטה דומה לזאת של עוברים מוקפאים-מופשרים, ללא צורך בשאיבה נוספת. זהו טיפול קל וידידותי למטופלת.
שיעורי ההצלחה בהקפאת ביציות הם בכפוף לגיל המטופלת ביום הקפאת הביציות, וזאת דומה להפריה חוץ גופית רגילה. רוב ההריונות המדווחים בארץ הם עד גיל 37, אבל ככל שנקבל נתונים מהתהליכים האלה בעתיד נדע לדווח יותר.
הסיכונים לבריאות האישה הם דומים לסיכונים בהפריה חוץ גופית רגילה. הסיכונים בשאיבת ביציות הינם מועטים מאוד וכוללים פגיעה באיברי הבטן, כלי דם וזיהום, אך שוב אדגיש שהם לא עולים על אלה שיש לנשים שעוברות תהליך של הפריה חוץ גופית רגילה.
לא ידוע עד היום לגבי סיכונים מיוחדים. ישנם סיבוכי הריון בשיעור יותר גבוה משימוש בעוברים מוקפאים בכלל, כגון משקל עובר גבוה יותר או עליה בשיעור של רעלת הריון. ואולם, אין בכך שום סיבה שלא להשתמש בעוברים מוקפאים, שנכון להיום מובילים לשיעורי הצלחה לא פחות טובים מאשר השגת הריון במחזור הפריה חוץ גופית טרי.
כל רופא שעוסק בהפריה חוץ גופית, הן באופן פרטי והן במוסד ציבורי, יכול לבצע תהליך של הכנה להקפאת ביציות ושאיבתן עם הקפאה עתידית לזמן בלתי מוגבל בבית החולים.
בדרך כלל במרפאות פוריות מקבלים רופאים המסוגלים לבצע תהליך הפריה חוץ גופית רגיל, וזה אומר גם הקפאת ביציות. כך למעשה, מובטח למטופלת מענה מקצועי ומהיר.
עוד פרטים על נושאי הכתבה ונושאים אחרים הקשורים לפריון והפריה חוץ גופית, ניתן לקבל באתר: https://www.bord-ivf.co.il
ד"ר איליה בורד הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות, המשמש כרופא בכיר ביחידה להפריה חוץ גופית במרכז הרפואי "סורוקה", וביחידה להפריה חוץ גופית בבית החולים "הרצליה מדיקל סנטר". לד"ר בורד קליניקות פרטיות בבאר שבע ובאשקלון, בהן ניתן מענה לזוגות או לנשים יחידניות, הכולל אבחונים, בירורים והתאמת טיפולים לפי ממצאים, ביצוע טיפולי פוריות מרפאתיים, פתיחת תיקים להפריה חוץ גופית, הזרעה תוך רחמית, ועוד.