Life Space Training היא גישה שפותחה על ידי ד"ר דוד וינדהולץ על פי תפישת העולם של פסיכולוגיה חיובית, ולאור ויותר מ- 20 שנות ניסיון בטיפול, סדנאות וקורסים. למעשה, מרחב חיים (Life Space – LS) הוא מרחב הכולל את כל מה שאנחנו עושים בחיים ברגע נתון. למרות שהמאמר הנוכחי מתייחס לזוגיות, אפשר להרחיב את הנאמר בו לחיים האישיים ולחיי משפחה בכלל. ד"ר וינדהולץ מנהל את פורום משפחה וזוגיות בפורטל ועונה בו על שאלות הגולשים.
כזוג צעיר ה- LS מורכב מזוגיות, משפחה, עבודה, פנאי, סידורים (קניות, מנהלה, ניקיונות, וכו').
בתחילת החיים של זוג, העבודה, הזוגיות והפנאי תופסים מקום מרכזי. קיים איזון ואין לחץ של מרחב אחד על השני. במילים אחרות, טוב לנו ואנחנו מחליטים ומתכננים ברוגע. מאושרים.
ואולם, לאט לאט העבודה מתחילה לתפוש מרחב. ואנו צריכים לעבוד קשה כדי לרכוש דירה, מכונית, תכולת הבית, לנסוע לחו"ל וכדומה. ההתרחבות הזו לוחצת על המרחבים האחרים ומצמצמת אותם.
כעת שדה החיים שלנו מתהפך. כל מה שחלמנו עליו ביום הנישואים – על הזוגיות, על הכיף, חברים, יציאות ובילויים, תרבות, נסיעות.... נשכח מזה!! עכשיו מרחב ההורות לוחץ על המרחבים שמסביבו, מבטל חלק וכובש חלקים של אחרים. גם העבודה היא "אויב" חזק וגם הוא צריך מרחב גדול יותר. עכשיו צריך לקנות מוצרים לתינוק, לקנות דירה יותר גדולה, לשלם על פעוטון וכדומה. הלחץ מוציא את הזוגיות מאיזון ומכניס את שני בני הזוג למעגל הפחד והכעס. בתוך המעגל הזה יש לנו רק שתי תגובות אפשריות – להילחם (לריב)/ לברוח (להתעלם). התקשורת במקום הזה היא בלתי אפשרית. יש שני מונולוגים אלימים.
מרחב החיים שמובא למעלה הוא דוגמה למצב שתואר, ולמעשה שינויים כאלו מתרחשים בכל רגע בחיים שלנו - בילדות, התבגרות, בגרות וזקנה. מרחב החיים גם יכול להתייחס לרגע נתון ולבדוק איך החיים שלי בזוגיות, בהורות, עבודה וכדומה בכל עת ועת'. השאלה החשובה היא, כמה אנחנו מוכנים להשקיע כדי לא להיות במצבים כאלו?
LST היא גישה המקנה כלים המיועדים למנוע מבני הזוג להגיע למצבים כאלו וללחץ, ואם בכל זאת מגיעים - היא מבהירה מה ניתן לעשות כדי לא ליפול בפח של מעגל הפחד והכעס. למעשה, LST הוא תרגול לחיים מאוזנים מבחינה רגשית, בהם אנחנו יכולים לפתח את האושר והאהבה שבתוכנו.
LST מחולק לשלושה שלבים: מודעות, יחס לחיים והקניית כלים:
בשלב המודעות בני הזוג לומדים על עצמם ועל היחסים ביניהם, כולל הסיבות להתנהגויות החוסמות תקשורת בונה ולא אלימה. בשלב זה בודקים את מרחב החיים, איפה הלחצים ומה כל אחד מרגיש כלפי עצמו וכלפי האחר. אפשר לאמר שזהו שלב בו אנו מצלמים את המצב ומסתכלים על הצילום. כל אחד יספר סיפור אחר על הצילום שהוא רואה, למרות שזו אותה התמונה שנמצאת על השולחן.
בשלב השני, יחס לחיים, כל אחד מסתכל אל העתיד, על הציפיות, הרצונות והצרכים של עצמו. מעין מסע דמיוני שבו כל אחד מצייר ציור של החיים בעתיד. פה לא תהיה אותה התמונה עם נרטיבים שונים, כי בשלב זה כל ציור הוא אחר - הנוף, האנשים, הצבעים. זהו שלב שבו מתחלקים ומספרים על הציורים, כל אחד על שלו, בלי להתווכח, בלי לבקר ובלי להעיר. כלומר לומדים להיות אמפתיים ולקבל את האחר כמו שהוא ולא כמו שאני הייתי רוצה שהוא יהיה.
בשלב השלישי, הקניית כלים, הזוג לומד איך להתמודד עם הלחצים ועם הפערים ביניהם. בשלב זה בני הזוג מפתחים כלים כדי שיוכלו לדבר באופן בונה, מקרב וללא אלימות, על מנת לגשר בין המציאות והראיה העתידית של כל אחד בנפרד ושל שניהם ביחד. כעת הזוג לומד מהו מרחב אישי ומהו מרחב זוגי וציבורי.
יש לציין שאני לא קורא לתהליך שהזוג עובר טיפול זוגי, אלא מתייחס אליו כפיתוח זוגיות או העצמת הזוגיות.
התהליך הטיפולי, או יותר נכון התהליך ה"מאפשר" שינוי והתפתחות, בנוי באופן חווייתי כך שהאדם חווה התפתחות זו ברמה השכלית, הרגשית והפיזית. כשאני טוען שהטיפול הוא חווייתי, כוונתי להדגיש שהזוג לא יושב מולי ומספר על מה טוב ומה לא טוב אצלם. זה תהליך שכלי בלבד, סיפור של מצבים ורגשות. החוויה היא בעשיה, בתרגילים, בדמיון מודרך, בסימולציות ובאינטראקציה אמתית בין בני הזוג. בדינמיקה הזו, הם יכולים להתבונן פנימה ולהבין איפה הגשרים ואיפה המחסומים והחומות.
אינני מאמין בתהליכים ארוכים. הטיפול חייב להיות קצר, בטווח של 3 עד 6 חודשים.
הטיפול הארוך דומה לדייג שדג את דגים ונותן לעני, שבעצם תמיד יצטרך את הדייג כדי לאכול ולחיות. הטיפול הקצר דומה לדייג שמלמד את העני ליצור חקה, למצוא את הפיתיון ולדוג. אחרי שהעני לומד את זה אין לו צורך יותר בדייג. בכל רגע הוא יוכל ליצור חקה ולדוג את האוכל שלו.
לכן, אם אתם, כזוג, רוצים לא רק לטפל בבעיה שלכם, אלא לגדול, לפתח ולהעצים את הזוגיות אני ממליץ בחום לנסות את החוויה של LST.
ד"ר דוד וינדהולץ: PHD בפסיכולוגיה חברתית עם התמחות באינטליגנציה רגשית ותקשורת לא אלימה. במקביל לעבודתו בקליניקה לטיפול אישי-זוגי-משפחתי, ד"ר וינדהולץ מרצה ומנחה סדנאות בפיתוח אינטליגנציה רגשית, התמודדות עם מצבי לחץ, התמודדות עם פחדים וכעסים, תהליכי קבלת החלטות וקבוצות תמיכה לחולים קשים ומשפחותיהם.
ייסד עמותה הפועלת במערכות של החינוך הבלתי פורמאלי עם ילדים ונוער לחיזוק הדימוי העצמי, אמפתיה, הכרת האחר ותקשורת לא אלימה. שאלות בנושאי הכתבה ובנושאים אחרים ניתן להפנות אל ד"ר וינדהולץ דרך פורום משפחה וזוגיות.