באילו מצבים עלולה אישה שחולה בסרטן לאבד את כושר הפריון שלה?
למעשה מתמודדים ביום יום עם 3 קבוצות של אוכלוסיות שעשויות לאבד את הפוריות שלהן או פוריותם עשויה להיפגע בתוצאה מטיפולים ממאירים או אנטי ממאירים כאלה או אחרים:
קבוצה ראשונה אלה נשים שחלו בממאירות באיברי הרבייה : צוואר הרחם, רחם, שחלות וכולי.
הקבוצה שנייה אלה נשים שאובחנו שסובלות מממאירות כלשהי, נשים צעירות אשר נזקקות לטיפול אנטי ממאיר או אנטי סרטני הכולל לרב טיפול כימותרפי וקרינה. גם הכימותרפיה וגם הקרינה עלולים לפגוע בפוטנציאל הפריון של נשים צעירות אלו.
קיימת קבוצה שלישית שאיננה קשורה לממאירויות או לטיפולים כימותרפיים כאלה או אחרים: קבוצת נשים אלה הן נשים שבחרו לדחות את תכנון המשפחה לגילאים מאוחרים יותר מסיבות כאלה או אחרות, בעיקר לרב סיבות קרייריסטיות. גם לקבוצת נשים זו ניתן להציע טיפולים משמרי פריון כדי שתוכלנה לממש את פוריותן בגיל מאוחר יותר.
כיצד עוזרים לנשים כאלה לשמר את פוריותן?
למעשה יש כשלוש גישות: הגישה הראשונה היא הגישה הפסיבית: לבחור טיפול אנטי סרטני שפגיעותו במערכת הרבייה היא מזערית, כתוצאה מכך אנו בוחרים את הכימותרפיה שתפגע הכי פחות בשחלות או טיפול קרינתי שיכול לעקוף את הפגיעה במערכת הרבייה.
הגישה השנייה היא גישה יותר אקטיביסטית והיא להוסיף איזשהו טיפול נוסף לטיפול הכימותרפי שאמור לשתק את מערכת הרבייה, וכתוצאה מכך למנוע או להקטין את החשיפה מהשפעת הטיפול על מערכת הרבייה. שיטה במניפולציות אלה כולל שימוש בגלולות או בהורמונים למעשה תיאורטית יש בה הרבה מאוד הגיון אך בפועל זו שיטה שאינה מבטיחה שימור פריון ב-100% ולכן נשמור כאופציות ביניים ולא כאופציה מובחרת.
הגישה השלישית היא הגישה האקטיבית יותר והיא להציע לאישה שימור פריון ע"י הקפאת עוברים, הקפאת רקמת שחלה וכיו"ב.
מה לגבי אישה שמצבה מצריך טיפול דחוף שלא מאפשר תהליך ביוץ לשם הקפאת עוברים או ביציות?
במצבים אלה אנו נתקלים לא מעט כאשר באות נשים צעירות אשר אובחנו עם ממאירות כלשהי והאונקולוג חושב שצריך לטפל באישה בהקדם האפשרי ואז אין לנו את אותו זמן של כשבועיים שלושה כדי להפיק כמות גדולה של ביציות ולהקפיא אותן או להפיק יותר ויותר עוברים ולהקפיא אותן. במצב זה עומדות לרשותנו כמה אפשרויות טיפול כגון לשאוב את הביצית של אותו חודש. זה ברור שזה פחות טוב מאשר להקפיא כמות גדולה של ביציות או עוברים אבל אם זה מה שניתן לעשות בטווח הזמן שמוקצה לנו אז גם זו אופציה. אפשרות שנייה היא להקפיא רקמת שחלה: אפשר בניתוח זעיר פולשני (לפרוסקופיה) לגדום חלק מהשחלה הקיימת לפני הטיפול הכימותרפי ולאחר כמה זמן כשהאישה תבריא להשתיל אותו אצל אותה אישה או אצל אישה מתנדבת ולגרום לסטימולציה שאותה רקמת שחלה תבייץ ונוכל להפיק ממנה ביציות שהן למעשה ביציות של אותה אישה שטופלה. צריך לזכור שיש מספר ילדים בעולם ובארץ מהטכנולוגיה הזו, אך זו עדיין טכנולוגיה שמבוססת על ניסיון של מחקר. הניסיון הרב ביותר קיים בהקפאת עוברים והקפאת ביציות ולא בהקפאת רקמת שחלה ולכן תמיד נעדיף את האופציה של הקפאת ביציות או עוברים על פני האופציה של רקמת שחלה