ילקוטי בית הספר הססגוניים, הנאים והאופנתיים נמנים עם העזרים היקרים ביותר שההורים רוכשים עבור ילדיהם כחלק מן הציוד החיוני לבית הספר. אך כדאי לכל הורה לדעת כמה עובדות ולנקוט מספר אמצעים כדי למנוע בעיות גב אצל ילדיו בעונת הלימודים, כפי שיבואר להלן בכתבה זו.
לפי ממצאיו של מחקר חתך חדש שפורסמו בכתב העת Archives of Diseases in Childhood, סחיבת ילקוטי בית ספר כבדים מדי יוצרת סיכון גדול יותר לא רק לכאבי גב אלא אפילו לתופעות פתולוגיות בגב אצל התלמידים בבתי הספר. החוקרים מדדו את מסת הגוף ואת משקל הילקוט אצל 1,403 זכרים ונקבות בני 12–17 במוסדות חינוך בשטח ספרד. במחקר נמצא כי משקל ילקוטיהם של 61.4% מבין התלמידים שהשתתפו במחקר עלה על עשירית ממשקל גופם. עוד נמצא במחקר האמור כי אצל התלמידים שסחבו את הילקוטים אשר משקלם היה הגבוה ביותר גדל הסיכון לכאבי גב במחצית, והסיכון לתחלואה באזור הגב – ב-42%. אך מן הראוי להבהיר כי לא נתגלתה מובהקות סטטיסטית בנוגע לממצא זה. זאת ועוד, במחקר האמור נמצא כי סחיבת ילקוט מגדילה את הסיכון לכאבי גב אצל נקבות יותר מאשר אצל זכרים.
המלצת החוקרים בהתחשב בתפוצתה הרחבה במיוחד של סחיבת ילקוטים בקרב תלמידים בני 12–17 היא לתת להם הדרכה מתאימה כדי להפחית אצלם את הסיכון לכאבי גב ולמחלות גב ולנקוט אמצעים כדי למנוע את התופעות האמורות.
אשר לנוהל הנוהג במדינת ישראל – לפי חוזר מנכ"ל משרד החינוך מיוני 1998, "משקל הילקוט המלא לא יעלה על 10% ממשקל גופו של התלמיד".
הינה כמה אמצעים שמומלץ לנקוט כדי למנוע התפתחות של כאבי גב או אף מחלות גב ותאונות בגין סחיבת ילקוט.
ראשית חוכמה יש לקנות תיק ההולם את צורכי התלמיד לפי גילו. לתלמידים הצעירים ביותר בכיתות הראשונות מוטב לקנות ילקוט עם גלגלים, ולתלמידים גדולים יותר – ילקוט שצידו האחורי מרופד ובו כל אחת משתי הרצועות המיועדות לסחיבת הילקוט על הגב הינה רחבה ומרופדת ככל הנחוץ.
יש לוודא שהילקוט יהיה צמוד לגב באמצעות קיצורן של הרצועות. קצהו התחתון של התיק יהיה בגובה של 5 ס"מ למעלה מקו המותניים, ואילו קצהו העליון של הילקוט יימצא למטה מבסיסה של הגולגולת.
יש להרגיל את הילד לסחוב את הילקוט על שתי כתפיו ולהרימו בכפיפת ברכיים וגב ישר במקום בכפיפת גב ורגליים ישרות.
צריך להקפיד על ערנות מתמדת ולוודא כי משקל התיק אינו עולה על המשקל המומלץ. במצב כזה הילד עלול לפסוע בכיפוף קדמי בנושאו את ילקוטו. עוד צריך לוודא כי הילד אינו סובל מכאב גב בשל סחיבת הילקוט (ואפשר אפילו לשאול את פיו בעניין זה).
צריך להרגיל את הילד לסדר בכל ערב את הילקוט לפי סידור השיעורים למוחרת ולהימנע מהכנסת דברים מיותרים. הניסיון מלמד כי מוטב שלא לדחות זאת לבוקר משום שבעת חיפזון לפני היציאה מן הבית קשה יותר לסדר את הילקוט מתוך יישוב הדעת. כמו כן מומלץ להקדיש מעט זמן לפני תחילתו של כל שבוע לימודים כדי להוציא מן הילקוט כל דבר בלתי נחוץ.
יש להודיע מיד לצוות בית הספר על כל מקרה של כאב גב בגין סחיבת ילקוט, ואפילו על כל מקרה של ילקוט שמשקלו רב מדי.