בעידן הנוכחי יש שכיחות גבוהה יותר לעומת העבר של צוואר תפוס, מפני שרבים מאיתנו מבלים שעות ארוכות מול מחשבים ומדברים בטלפונים הניידים – שגם הם יכולים לגרום להיתפסות (על כך נרחיב בהמשך). אל המקרים האלו מצטרפים כל האנשים המצויים בסיכון יחסית גבוה להיתפסות של שרירי הצוואר, כמו מי שבמסגרת עבודתו נדרש להרים משקלים בינוניים עד כבדים, מי שצריך לעמוד על הרגליים או לשבת על כיסאות באותה התנוחה לאורך זמן רב, ועוד.
ככלל, צוואר תפוס הוא תופעה מטרידה ומעיקה אבל היא אינה מסוכנת. יחד עם זאת, חשוב להדגיש שישנם מצבים רפואיים של הצוואר, המלווים גם הם בכאבים, העלולים להיחשב ליותר בעייתיים ואפילו הרבה יותר בעייתיים. אחת הדוגמאות הבולטות לכך היא פריצת דיסק או בלט דיסק בחלק העליון של עמוד השדרה, אשר לא פעם מתלווים אליה כאבי שרירים כפי שקור בצוואר תפוס. ואולם, במקרים אלו יכולים להתלוות עוד תסמינים כמו חולשה ונימול בידיים, ובמקרים אלו חשוב במיוחד לפנות לסיוע רפואי בהקדם.
כמו בתחומים רבים אחרים, גם כאן התרופה הטובה ביותר היא למנוע את התופעה מראש. בניגוד לבעיות רפואיות רבות, כאן השליטה נמצאת במידה רבה מאוד בידיים שלכם. ראשית, אם אתם עובדים במקום המצריך ישיבה ארוכה (למשל מול מחשב, מול פס ייצור, מול קופה וכדומה), עליכם להקפיד שהמושב יהיה אורתופדי ומתאים לכם. ככלל, כיסאות אורתופדיים הם כאלו המעניקים משענת טובה לגב, כאשר הרגליים ניצבות על הרצפה, ועם זווית בין הירכיים לגב העומדת על כמאה ועשר מעלות. יש לציין כי מלבד כיסאות אורתופדיים קיימים עוד מגוון אביזרים התורמים לישיבה נכונה, למשל שרפרפים בגבהים שונים, כריות אורתופדיות התומכות בחלק התחתון והעליון של הגב, וכדומה.
כאמור, בימינו אנשים אבים עובדים מול מחשבים, ובמהלך העבודה נוטים להזניח ולשכוח את התנוחה הנכונה והבריאה של הגב והצוואר. על מנת למנוע את התפיסות בצוואר יש להקפיד כי הוא יישאר זקוף והקודקוד ניצב כלפי מעלה, דבר המפחית מאוד את העומס על החוליות העליונות יחסית לתנוחה בה הראש מוטה חזק קדימה. לא מדובר במשימה בלתי אפשרית, אפילו אם המקלדת קצת למטה, רק עניין של הרגל חדש. מעבר לכך, גם אם אתם נעזרים בכיסאות ומוצרים אורתופדיים אחרים, ואפילו אם אתם שומרים על תנוחת צוואר נכונה, זכרו שבעת ישיבה בכל זאת מופעלים עומסים על החוליות העליונות. לכן, בכל מקרה חשוב שתעשו בכל כשלושים דקות הפסקה של כמה דקות, במהלכה תעמדו, תלכו קצת, תניעו את הצוואר בעדינות, תעשו קצת תרגילי חיזוק ומתיחה, ותנוחו.
בפסקה שלעיל דיברנו על אנשים העובדים בישיבה, אולם כאבי צוואר בהחלט מאפיינים גם אנשים המרימים משקלים, כגון עובדי מחסנים, ספקי מוצרים ועובדים חנויות. מה שחשוב הוא להקפיד שכשמרימים מוצרים לבצע את הכיפוף בעזרת הברכיים כלפי מטה ולא בעזרת הגב, מה שפוגע הן בחלק העליון והן התחתון של עמוד השדרה. וגם אם אתם צריכים להעביר את המוצרים/הסחורה למדפים גבוהים, עשו זרת כאשר אתם שומרים על עמוד שדרה ישיר, והשתמשו במידת הצורך בחגורה ייעודית.
התרופה הטובה ביותר לצוואר תפוס היא כמובן מנוחה ככל הניתן, המשולבת בעדינות ולפי היכולות עם תרגילי פיזיותרפיה. כמו כן, עבור הכאבים ניתן לקחת משככי כאבים שגם תורמים להרפיה של השרירים ולכן לשחרור שלהם, אולם יש להימנע מנטילה של המשככים לתקופה ממושכת עקב השפעות בריאותיות. מעבר לכך, לעיתים יכול לעזור "בקבוק חם" שתורם לחימום המקום, אולם יש להימנע מקיבוע של הצוואר עם סד כזה או אחר, שכן הוא אינו תורם ואפילו יכול להרע את המצב. במידה שהכאבים אינם חולפים, או במידה שאתם נוטים לסבול באופן תכוף מצוואר תפוס, כדאי לפנות אל רופא המשפחה שיוכל להפנות אתכם לפיזיותרפיסט שימליץ על תרגילי חיזוק וגמישות לצוואר. הפיזיותריפסט גם יוכל לתת לכם המלצות נוספות לגבי שמירה על הצוואר, ובכל מקרה – פנייה לרופא המשפחה תעזור לשלול בעיות אחרות.
שני אויבים מודרניים של הצוואר הם מכשירי הקירור למיניהם והטלפונים הניידים. כך לדוגמא, ממש לא מומלץ לעבוד בתנוחה קבוע כשיש עליכם מאוורר או אוויר שנפלט מהמזגן, אפילו אם ממש חם לכם. ולגבי טלפונים ניידים, הבעיה היא שאנשים נוטים לדבר כאשר הראש שלהם מוטה למטה וגם להחזיק את הנייד בין הכתף לראש. פעולות אלו אינן תורמות לבריאות הצוואר ובהחלט יכולות להביא לכאבים והיתפסויות. לכן, השתדלו לשמור את הראש זקוף כאשר אתם משוחחים בטלפון, החזיקו אותו ביד ולא עם הכתף, העדיפו לדבר עם הרמקול, שנו תנוחות ונועו על פני החדר תוך כדי שיחה בשביל לא להתאבן.