ירידה משמעותית בראייה המאופיינת בקושי בקריאה, קושי בזיהוי אותיות, המילים "הנעלמות לפתע מהדף" ופגם מרכזי בשדה הראייה הם תסמינים שעשויים להעיד על פגיעה במקורה – ואף על חור מקולרי. עיוות בראייה המרכזית עלול לגרום לפגיעה משמעותית בראייה. במצב זה יש לפנות בהקדם לבדיקת רופא עיניים. למחלות מקולריות קיימים טיפולים יעילים אך דחיית הטיפול עלולה לפגוע בסיכויי ההחלמה.
ד"ר אליק רוזנפלד, רופא עיניים מומחה ומנתח רשתית וקטרקט, מסביר לנו על חור מקולרי – פגיעה במרכז הראייה הגורמת לעיוותים וטשטוש, ומציג את הגורמים, התסמינים והטיפולים המודרניים לשיקום הראייה.
בקרו באתר הרשמי של ד"ר רוזנפלד>>> dr-alik-rosenfeld.co.il
העין כמצלמה – הרשתית כ"פילם"
למקולה תפקיד מרכזי בראייה שלו – תרתי משמע. למרות גודלה הזעיר - כ-5.5 מ"מ בלבד, המקולה היא האזור המכיל את הריכוז הגבוה ביותר של תאי ראייה שאחראים על ראיית צבעים וראייה חדה. המבנה הייחודי הזה מאפשר לנו לקרוא, לזהות פנים ופרטים קטנים ולראות במדויק את מה שנמצא במרכז שדה הראייה שלנו.
חור מקולרי – פגיעה משמעותית במרכז הראייה
מדובר למעשה בחור במקולה המהווה חלק מרכזי ברשתית. גורם הסיכון העיקרי להיווצרות חור מקולרי הוא גיל מבוגר. החלק הפנימי של העין מלא בחומר דמוי ג'ל שקוף הנקרא זגוגית העין. עם הגיל, הזגוגית נעשית פחות יציבה ויותר נוזלית ומתחילה להיפרד מהרשתית. ברוב המקרים מדובר בתהליך תקין שמתרחש מבלי שנשים אליו לב, וללא פגיעה בראייה. עם זאת, בחלק מהמקרים, הזגוגית אחוזה במקולה באופן חזק ואינה מצליחה להיפרד ממנה. כתוצאה מכך, המקולה נמתחת ועלול להיווצר חור מקולרי. גורמי סיכון נוספים כוללים קוצר ראיה מתקדם, סיבוכים עקב ניתוחים קודמים וחבלה לעין. התוצאה הינה עיוות בראייה המרכזית שיכול להתבטא במספר תסמינים:
- טשטוש במרכז שדה הראייה
- תחושה שחסר "חלק" מהתמונה במרכז שדה הראייה
- קושי בקריאה, שאינו ניתן לתיקון עם משקפיים
- עיוות של קווים ישרים או שבירה מרכזית שלהם.
- ירידה בחדות הראייה
לאן נעלמו המילים?
אחד התסמינים המרכזיים שחווים מטופלים עם חור מקולרי הוא חוסר היכולת לקרוא באופן תקין. כשאנחנו קוראים, העיניים מתמקדות במילים בעזרת המקולה – אותו אזור שאחראי על הראייה החדה והמדויקת ביותר. בנוכחות חור מקולרי, נוצר מעין כתם או עיוות בדיוק במרכז שדה הראייה, שלא מאפשר לראות דרכו. בנוסף, היכולת להבחין בפרטים קטנים נפגעת וכתוצאה מכך אותיות או סימנים בודדים נעלמים לחלוטין משדה הראייה. רצף הקריאה נפגע והטקסט כולו עלול להיראות מעוות ומטושטש.
הראייה המרכזית עשויה להפוך למטושטשת, בעוד הראייה ההיקפית נותרת תקינה. חשוב לציין כי מחלות מקולריות אחרות יכולות להתבטא בתסמינים דומים כגון ניוון מקולרי וממברנה אפירטינלית. בכל מקרה של הפרעה בראייה המרכזית יש לפנות לבדיקת רופא עיניים ובמידת הצורך למומחה למחלות ולניתוחי רשתית.
כיצד ניתן לאבחן חור מקולרי?
על מטופלים החווים אחד או יותר מהתסמינים המפורטים לעיל, לפנות לבדיקה אצל רופא עיניים מומחה. ככל שהאבחון והטיפול יתבצעו מוקדם יותר, כך גדלים הסיכויים לשימור הראייה ולשיפור איכות החיים בעוד שטיפול מאוחר בבעיה עלול להביא לתוצאות לא מיטביות ולפגיעה בלתי הפיכה בראייה.
האבחון עצמו מתבצע באמצעות בדיקת עיניים מקיפה, כולל בדיקת OCT (טומוגרפיה אופטית קוהרנטית), המאפשרת הדמיה מפורטת של הרשתית והמקולה. האבחון יכול לאשר או לשלול חור מקולרי ובעקבותיו יוכל מומחה לניתוחי רשתית להציע אפשרויות טיפול.
שיקום הראייה במרכז
במיעוט המצבים, ישנה אפשרות למעקב בלבד בעיקר אם החור קטן ואינו בעל עובי מלא. במצבים אלה קיים סיכוי שהחור ייסגר מעצמו. עם זאת, לרוב חור מלא מחייב התערבות ניתוחית, על מנת לשקם את הראייה.
סגירת החור המקולרי נעשית באמצעות ניתוח ויטרקטומיה - הליך ניתוחי מתקדם, המבוצע על ידי מנתח רשתית בעל התמחות בתחום זה, ומביא לשיפור משמעותי בראייה במרבית המקרים. הניתוח מבוצע לרוב בהרדמה מקומית, אם כי בחלק מהמטופלים ניתן להיעזר בתרופות שגורמות לטשטוש קל. במסגרת הניתוח מסירים את הזגוגית (הג'ל שממלא את העין), מקלפים בעדינות קרומים על פני המקולה וממלאים את העין בגז שמפעיל לחץ על המקולה ומסייע בסגירת החור הניתוח מבוצע בסיוע מיקרוסקופ ניתוחי מתקדם, המאפשר הגדלה ורזולוציה גבוהה של החור המקולרי שגודלו פחות מחצי מ"מ וקילוף ממברנות עדינות בעובי של 2 מיקרון בדיוק רב.
החלמה לאחר ניתוח לסגירת חור מקולרי
סיכויי ההצלחה לסגירת החור בניתוח ויטרקטומיה גבוהים ונעים בין 85-90%. הסיכוי גבוה יותר ככל שהחור קטן יותר והאבחון והטיפול מהירים.
בימים שלאחר הניתוח, המטופלים נדרשים לשמור על מנח בו הם שומרים על תנוחת פנים כלפי מטה ברוב שעות היום. יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת ולהקפיד על ביקורות סדירות אצל הרופא המנתח. כל עוד העין מלאה בגז לא ניתן לראות דרכה ויש איסור לנסוע למקומות גבוהים או לטוס.
שיפור בראייה יכול לקחת מספר חודשים. למרות שהראייה לא תמיד חוזרת למצב המקורי, ברוב המקרים נרשם שיפור משמעותי באיכות הראייה ובאיכות החיים.
האם ניתן למנוע חור מקולרי?
לא תמיד ניתן למנוע חור מקולרי אבל בהחלט ניתן להפחית את הסיכון באמצעות מעקב סדיר אצל רופא עיניים וביצוע בדיקות עיניים תקופתיות, במיוחד בגיל המבוגר.
במידה והתפתח חור מקולרי, זיהוי וטיפול מוקדם מגדילים את הסיכוי להצלחת הטיפול ושיקום מיטבי של הראייה.
כירורגיה פלסטית
פורום קרנית
גינקולוגיה ניתוחית
סרטן המעי הגס והרקטום
פורום אוקולופלסטיקה
פורום רפואת שיניים
פורום מחלות רשתית