כדי לקבל מידע בנושא שוחחנו עם ד"ר אריאל סביון, מייסד "סביון קליניק" בראשל"צ, בה הדגש מושם על טיפולי שיניים באמצעות המיקרוסקופ טיפולי בקונספט של התערבות זעיר פולשנית. לד"ר סביון תואר מאסטר בתחום הלייזרים, והוא עובד במרפאתו עם לייזר דנטלי בשילוב מיקרוסקופ טיפולי. במרפאה ישנם שני סוגי לייזר. לייזר דיודה – לייזר לרקמות רכות בלבד, לשיכוך כאבים לאחר ניתוחים או לכאבי מפרקים, להמוסטזיס ולעצירת דימומים (מתאים לסוכרתיים ולנוטלי מדללי דם), ולייזר ארביום - לטיפול ברקמות רכות וקשות, כגון: טיפולים במחלות חניכיים/השתלות חניכיים, טיפול בעצם ושחזור של חומר שן, וטיפול במחלת פריאימפלנטיטיס (דלקת סביב שתלים ופגיעה בעצם). ד"ר סביון מנהל את פורום טיפול במחלות חניכיים בלייזר בפורטל ועונה בו על שאלות הגולשים.
יש מספר גורמים עיקריים להיווצרות של מחלות חניכיים, כגון צחצוח לקוי אם בכלל, עישון, צריכת אלכוהול מרובה, אי שימוש במברשות בינשניות, מחלה גנטית, עובי חניכיים (דק לעומת עבה), ושיקום לקוי ולא תקין. גורמים נוספים הם חוסר בחניכיים מקורנות (כמו קליפת תפוז) בשיניים ושתלים, אי הופעה סדירה לניקוי אבנית, כתרים על בסיס מתכת, ושאריות דבק.
ראשית, חשוב לדעת שישנו קשר ישיר בין מחלת חניכיים למחלות לב. מעבר לכך, מחלת חניכיים הינה תופעה שכיחה בקרב מטופלים, ואחד הסיבוכים שלה הוא עקירות שיניים בגלל פגיעה בתאחיזה של העצם ובליגמנט שמספק אספקת דם לשן. מטופלים מתלוננים על רגישות יתר עם פגיעה בהתנהלות יומיומית, וגם על ריח רע מחלל הפה בגלל הצטברות של חיידקים ושחרור טוקסינים. הדבר מלווה לא פעם באי מודעות למחלת חניכיים, ואלו שמודעים מושכים את המחלה כדי לבצע עקירות ושתלים, וחושבים שבכך פתרו את הבעיה של המחלה (לצערי, בגלל שיווק אגרסיבי ברשתות החברתיות).
הטיפול הקלאסי הינו ניקוי אבנית והקצאת שורשים (החלקת שורשים), הנחת תכשירים בעומק הכיס (פריוצ?יפ, ארסטין) ובעיקר מעקב, הנחיות לבית, ותחנונים לשיתוף פעולה של המטופל. במקרים אחרים, עושים ניתוח חניכיים בגישה פתוחה שלא מבטיחה 100% סיכויי הצלחה, גורמת להצטמקות ונסיגת חניכיים ויוצרת משולשים שחורים ומרווחים בין השיניים. לכן לא פעם ממליצים למטופלים לבצע עקירות ושתלים דנטליים, כי לא באמת יודעים להתמודד עם המחלה.
קודם כל, לייזר היא הגברת אור המופקת על ידי פליטת קרינה. אנו משתמשים בו מפני שהוא מפחית רגישות בשיניים, ובחלק מהמקרים מחליף את המכשיר הממונע (טורבינה), ללא צורך בהרדמה מקומית או בהרדמה בכלל. בנוסף, הלייזר חודר לנקבוביות של העצם ומקלף רקמה דלקתית, ומשכך כאבים לאחר פרוצדורות
כירורגיות מורכבות (עקירות שיני בינה כלואות, הרמת סינוס, השתלות עצם ושתלים). הוא גם חותם כלי דם, וגורם לעצירת דימומים במקרים של פגיעה בסטורקטורות אנטומיות.
במחלות חניכיים הלייזר מטפל בכיסי חניכיים וקוטל חיידקים אנאארוביים (חיידקים לא אוהבי חמצן שיושבים בעומק הכיס ומתרבים), וזאת בשילוב מיקרוסקופ בגישה מיקרו כירורגית. מעבר לכך יש טיפולים רבים בשיניים ובחלל הפה שניתן לעשות עם לייזר. למשל, בטיפולי שורש הלייזר מחטא תעלות מזוהמות, ובאמצעותו ניתן לטפל בשתלים עם מחלת פריאימפלנטיטיס, בהרפס שפתיים, באפטות, לעשות פילינג לחניכיים ספוגות באמלגם או עם לחניכיים עם פיגמנטציה, להוציא שומות, ולבצע חיתוך של פרנום לביאלי או לינגואלי ללא תפרים.
במרפאה שלי קיימים שני מכשירי לייזר. הראשון הוא מכשיר דיודה לרקמה רכה באורך גל של 940 ננוטר, שהינו מצוין לחיתום של כלי דם, לטיפול בהרפס שפתיים, לטיפול באפטות, לעצירת דימומים, לחיתוך פרנום, לחיטוי כיסי חניכיים, להפחתת רגישות בשיניים, להלבנת שיניים ולשיכוך כאבים.
הלייזר השני הוא ארביום ER;CR:YSGG המיועד לרקמה רכה (חניכיים, רקמה רכה, ביופסיה) ולרקמה קשה (חומר שן, עצם), באורך גל של 2780 ננו מטר. באמצעותו ניתן לבצע טיפול במחלות חניכיים בשילוב המיקרוסקופ, כמו ניתוח במחלת חניכיים בשיטה סגורה ללא הרמת מטלה, וטיפול בכיסי חניכיים עד 14 מ"מ. בשיטה זו הלייזר חודר לנקבוביות של העצם וקוטל חיידקים, והרופא עובד עם פרוטוקול מסודר של חברת BIOLALE בשם פרוטוקולREPAIR .
מדובר בהליך שמבצעים עם סוג הלייזר הראשון שאותו ציינתי, כלומר לייזר דיודה. הנקודה היא שרוב החיידקים הפריודונטליים הם אורגניזם בעלי פיגמנטציה כהה, כאשר האנרגיה של לייזר דיודה נספגת היטב בתוך פיגמנט והאורגניזמים מתנדפים באנרגיה מאוד נמוכה שלו. יש לציין כי באנרגיית לייזר ניתן גם לבצע גרידה וניקוי בעת הטיפול במחלת חניכיים, על ידי שימוש בעוצמות אנרגיה גבוהות להסרת רקמות מזוהמות ונידוף של חיידקים פתוגניים. יש לא מעט מחקרים בתחום, המעידים על תוצאות טובות יותר, ריפוי מהיר יותר, וטיפול אפקטיבי יותר עם לייזר.
תחת הרדמה מקומית מבצעים גרידה באמצעות הלייזר, בשילוב של סקיילר אולטרא סוני ו/או פייזו סקלייר, ו/או כלי ידני. עם הלייזר ניתן להסיר רקמה מזוהמת ולפתוח את הכיס, ולראות לעומק את האבנית התת חניכית, בעוד האבנית יוצאת בצורה יותר קלה. עם הלייזר גם ניתן להיכנס עד תחתית כיס החניכיים בצורה מעגלית, להסיר רקמה דלקתית וגם את האבנית.
הלייזר מטפל במחלות חניכיים אגרסיביות ומדנף חיידקים, במטרה לשמר את השיניים לשנים רבות, וכמו כן מבצע חידוש של החניכיים בשילוב מיקרוסקופ. הלייזר לא רק משפר את חידוש החניכיים אלא מדובר בטיפול אלטרנטיבי למחלות חניכיים בדרגה בינונית עד גרועה. למעשה, באמצעותו ניתן להימנע ברוב המקרים מביצוע ניתוח חניכיים בגישה פולשנית של פתיחת מטלה ותפרים, אפילו בכיסי חניכיים של עד 14 מ"מ. באופן כללי, עם הלייזר מתבצע שחרור של רקמה בטיפול בעומק כיס, אפשר לראות בצורה טובה יותר לעומק עם המיקרוסקופ, ומתבצע ניקוי קל יותר של אבנית הדבוקה לשורש שן.
הזכרתי קודם את השימוש בפרוטוקול REPAIR באנרגיית לייזר באורך גל 2780 ננומטר. זהו טיפול נוח יותר למטופל עם פחות זמן ישיבה על כיסא. מדובר בטיפול זעיר פולשני שמפחית את רמת הכאב ואת אי הנוחות, ויש בו פחות דימום אם בכלל בזמן הפרוצדורה והשימוש בלייזר. בנוסף, אין צורך בחתכים ו/או תפרים, שכן הלייזר חותם כלי דם ויוצר המוסטזיס. לאור נתונים אלו, אין התוויות נגד מיוחדות והפרוטוקול מתאים במיוחד למטופלים סוכרתיים, למטופלים שנוטלים מדללי דם, ולמטופלים עם סף כאב נמוך.
במקרים אלו אני מסביר את הנתונים כדי להניח את דעתם. למשל, שבטיפול בלייזר לא בכל המקרים יש צורך בהרדמה מקומית או בהרדמה בכלל. בנוסף, עם לייזר יש שליטה מלאה ודיוק ללא ויברציות וללא מיקרו סדקים. חשוב להבין שהלייזר לא יודע לחדור לעומק ומקלף שכבה שטחית, ולמעשה שומר על חומר השן. דרך אגב, מטופלים חרדתיים חוששים בעיקר מהרדמה ומהרעש של הטורבינה, ואילו הלייזר משמש כתחליף לרוב המקרים.
הרופאים צריכים לעבור הכשרה על מנת למנוע נזק למטופל. ישנה תוכנית של תואר מסטר בתחום הלייזרים מטעם האוניברסיטה הגרמנית שנמשכת כשנה, ולאחר מבחן הרופא מקבל תעודה מטעמה.
לא בכולן, כי הרופא צריך לעבור הכשרה מתאימה, ולהאמין בגישה שמרנית השואפת לנסות ולשמר שיניים. מניסיוני אני יודע שהשילוב של לייזרים ומיקרוסקופ אכן תורם ומעלה את סיכויי הצלחה לטפל במחלות חניכיים לסובלים מכך, ובהחלט מומלץ לבדוק האם המרפאה מצוידת בלייזר ובאיזה סוג. בנוסף, יש לבדוק שהרופא אכן עבר כשרה מתאימה, ושיש לו את הידע והכלים הדרושים כדי לטפל במחלות חניכיים. ולבסוף, צריך לבדוק שהרופא דוגל בגישה שמרנית תחת קונספט של רפואת שיניים זעיר פולשנית.
ראוי לזכור שלכל לייזר יש את השימוש שלו, ושלא כל הלייזרים עושים את אותה הפעולה. כדי לקבל מידע בנושא אני ממליץ להיכנס לפורום ?טיפול במחלות חניכיים בלייזר? או לבדוק במקומו אחרים באינטרנט.
הטיפול בחניכיים ושימור השיניים עדיף על פני עקירות ושתלים, וגם זול יותר וחוסך למטופל כסף וסבל מיותר. צריך לזכור ששתלים לא מבטיחים שרידות לשנים רבות לסובלים ממחלות חניכיים, כי החיידקים נמצאים בעצם גם לאחר עקירות שיניים. יתרה מכך, אין תחליף לשיניים כי המנגנון של השן שונה מאשר שתל. לשן יש ליגמנט המשמש כ?בולם זעזועים? ומגן מפני דלקות, ואילו לשתל אין את המנגנון הזה, ובמצב של דלקת נאבד את השתל מהר יותר מאשר את השן.
ד"ר אריאל סביון, מייסד של ?סביון קליניק?, מרפאת שיניים בראשון לציון המתמקדת ברפואת שיניים מיקרוסקופית, טיפולי שיניים בלייזר, אסתטיקה דנטאלית ואימפלנטולוגיה. הדגש במרפאה מושם על טיפולי שיניים עם מיקרוסקופ טיפולי תחת עיקרון של התערבות זעיר פולשנית. בעל תואר מאסטר בתחום הלייזרים,
ועובד במרפאה עם לייזר דנטלי בשילוב מיקרוסקופ טיפולי. שאלות בנושאי הכתבה ובנושאים נוספים ניתן להפנות אל ד"ר סביון דרך פורום טיפול במחלות חניכיים בלייזר.
לאתר האישי של ד"ר אריאל סביון לחצו כאן.
לעוד עדכונים שוטפים בתחום מאת ד"ר אריאל סביון, היכנסו לעמוד הפייסבוק.