על מנת לקבל מידע בנושא שוחחנו עם ד"ר סאמר מחולה, אורתופד מומחה שנמנה על בכירי הרופאים בישראל בכירורגיית כף היד. ד"ר מחולה משמש כרופא בכיר במחלקה האורתופדית של המרכז הרפואי "כרמל", וכן מבצע ניתוחים פרטיים בבית החולים "אלישע" ומקבל מטופלים לאבחון ראשוני במרפאת מומחים בחיפה. בנוסף, ד"ר מחולה מנהל את פורום אורתופדיית כף היד בפורטל ועונה בו על שאלות הגולשים.
שמם של הגידים המכופפים מגיע מתפקידם, שהוא לכופף את האצבעות. לכול אצבע יש שני גידים מכופפים כאשר האחד שטחי ומכופף את המפרק הבין גלילי המקורב, ואילו השני (המכופף העמוק) מכופף את המפרק הבין גלילי המרוחק. כול קבוצת הגידים הזו נמצאת בחלק הכפי של כף היד והם עוברים ביחד עם העצב המדיאני דרך התעלה הקרפאלית. אגב, לאגודל יש רק מכופף אחד.
ברוב המקרים הגידים האלו נקרעים כתוצאה מפציעה באצבעות או בכף היד, בין אם מסכין או מכול דבר חד שחודר את העור לרקמה היותר עמוקה. בנוסף, קרע בגיד המכופף יכול להיגרם בזמן פעילות ספורטיבית כאשר מתרחש יישור יתר של האצבע.
כאשר הגיד נקרע המטופל אינו יכול לכופף את האצבע הפגועה, והאצבע נמצאת בעמדת יישור ביחס לאצבעות האחרות. בבדיקה חשוב לבודד כול מפרק באצבע ולבדוק את התפקוד של הגיד המכופף העמוק והשטחי בנפרד: במידה ויש חתך באזור מסוים באצבע, נניח מעל הגליל האמצעי, והמטופל אינו יכול לכופף את המפרק הבין גלילי המרוחק, אזי מדובר בקרע בודד של הגיד המכופף העמוק, וכן הלאה. עוד נקודה חשובה היא שבזמן בדיקת חולה עם חשד לקרע בגיד או בגידים, יש לבצע בדיקת תחושה משני הצדדים של האצבע לצורך אבחון פגיעה בעצב תחושתי שיכולה להיות חלק מהפציעה.
כאשר אובחן קרע בגיד או בגידים ישנה חשיבות לזמן שחולף מאז הפציעה, כאשר הזמן האופטימאלי לניתוח הוא עד 10 – 14 יום מהפציעה. הסיבה היא שככול שהזמן חולף כך השריר מתכווץ ותהיה בעיה במשיכת הגיד למקומו, ובנוסף על כך עם חלוף הזמן גם אספקת הדם לגיד נפגעת יותר. עוד נקודה חשובה היא שלפני הניתוח יש לתת הסבר למטופל על צורך בהרחבת החתך הניתוחי יותר פרוקסימאלית, מכיוון שהגיד המכופף בורח לאחר החתך –כמו גומייה שנחתכת ומתכווצת.
מבחינה טיפולית, ניתוח תפירת גיד מהווה את הפתרון היעיל ביותר כאשר קיימות טכניקות שונות לתפירה שמטרתן חיזוק התפר ומניעת קרע חוזר. חוזק התפר תלוי בסופו של דבר בכמות התפרים שעוברים דרך הגיד, ולכן הטכניקה המקובלת היום היא תפירה של הגיד עם חוט ניילון בעל עובי מסוים שעובר דרך הגיד לפחות 3 פעמים. הניתוח עצמו מבוצע על ידי חשיפת הגידים המכופפים בחלק הכפי של האצבע, זיהוי הקרע בגיד ותפירתו.
לאחר הניתוח המטופל נמצא עם סד גבס בכיפוף האצבעות למניעת מתיחות על התפר, כלומר הגידים המכופפים במנח כיפוף –רפויים. הסד מוחלף לאחר מכן לסד פלסטי והמטופל מודרך על ידי מרפאות בעיסוק להפעלה פאסיבית של האצבעות למניעת הידבקויות שלאחר הניתוח. יש לציין כי הידבקות היא הסיבוך הנפוץ ביותר לאחר תפירת גידים, ואילו סיבוכים אחרים כמו זיהום באזור הניתוח או קרע חוזר הם פחות נפוצים.
הקיבוע בסד מגן נמשך כ- 4 שבועות ונעשה תחת השגחה של מרפאות בעיסוק, כשלאחר מכן מתחילים בהפעלה אקטיבית של האצבעות לצורך שיפור טווחי תנועה.
במידה והקרע אובחן מאוחר מ- 6 – 8 שבועות לאחר הפציעה הרי שהתפירה הראשונית של הגיד עדיין אפשרית אך פחות יעילה, ולכן מומלץ על ניתוח העברת גיד מאצבע אחרת לאצבע הפגועה. בשלבים יותר מאוחרים מבוצע ניתוח בשני שלבים, כאשר השלב הראשוני הוא השתלת סיליקון לצורך בניית תעלה לגיד, והשני הוא העברת גיד לאצבע. בדרך כלל, לאחר תפירת גיד התוצאות טובות מאוד והמטופלים חוזרים לתפקוד מלא כעבור תקופת שיקום של חודשיים או יותר. יחד עם זאת, התוצאות יותר טובות כאשר מבצעים תפירה של גיד בודד לאצבע. כשתופרים שני גידים באותה האצבע התוצאות יחסית פחות טובות עקב התפתחות של הידבקויות באזור.
ד"ר סאמר מחולה הוא אורטופד מומחה, מבכירי המומחים בארץ בכירורגיית כף היד, המשמש כרופא בכיר במחלקת האורתופדיה של המרכז הרפואי כרמל. בנוסף, ד"ר מחולה מבצע ניתוחים פרטיים בבית החולים אלישע ומקבל מטופלים לצורך אבחון ראשוני במרפאת מומחים השוכנת ברחוב מוריה 90 א' בחיפה. שאלות בנושא הכתבה ובנושאים אחרים ניתן להפנות אל ד"ר מחולה דרך פורום אורתופדיית כף היד שבפורטל.
-->> מעוניינים להשאר מעודכנים תדיר במידע רלוונטי ואקטואלי בתחום כירורגיית כף היד? ליחצו כאן והיכנסו לעמוד הפייסבוק של ד"ר מחולה!