כאמור, רוב האנשים יסבלו בשלב זה או אחר מכאבים בגב התחתון, דבר המעיד על שכיחותה הגבוהה של התופעה. ומכיוון שהיא כל כך נפוצה גם יש לה מופעים רבים ושונים, החל במקרים קלים יחסית של היתפסות שרירים ועד למקרים כרוניים וקשים יחסית כגון פריצת דיסק. לכן, כאשר אנו מדברים על כאבים בגב התחתון יש להבין שהכוונה היא לקשת רחבה מאוד של תופעות, חלקן אקוטיות וזמניות וחולפות תוך ימים עד שבועות, וחלקן נמשכות ברמה זו או אחרת לכל אורך החיים.
פריצת דיסק היא דוגמא לתופעה חריפה, כרונית אבל גם שכיחה מאוד של כאבים בגב התחתון. כדי להבין אותה יש להסביר שעמוד השדרה מורכב מחוליות שביניהם יש דיסקים העשויים מחומר דמוי ג'לי המוקף בסיבים חזקים. מבנה זה מאפשר לדיסק לבלום זעזועים ולספוג לחצים שקיימים בעמוד השדרה, ובתוך כך גם לאפשר גמישות ותנועה. במקרים מסוימים, למשל עקב הרמה של משאות כבדים או ביצוע תנועה לא נכונה, יש שינוי במבנה הזה כאשר החלק הפנימי הרך מתחיל לבלוט החוצה מבעד לשלד של הסיבים החזקים. במידה שהבליטה קטנה היא נקראת "בלט דיסק" ובמידה שהבליטה רצינית יוצר היא נקראת "פריצת דיסק", כך שבלט ופריצת דיסק הן בעצם אותה התופעה רק שמשתנה מבחינת דרגת החומרה שלה.
מכיוון שיש בליטה, היא לוחצת על העצבים הקרובים ובעצם מגרה אותם יתר על המידה, מה שמביא לדלקת הגורמת לתסמינים כמו כאבים, תחושת נימול, הקרנה לרגליים, חולשה ברגליים, ולפעמים גם בעיות בשליטה על הסוגרים.
כאמור, בשורות לעיל הבאנו דוגמא אחת ויש עוד רבות אחרות. לדוגמא, ישנם כאבים בגב התחתון הנוטים לחלוף מעצמם כעבור כמה ימים עד שבועות, למרות שהם יכולים להיות חזקים מאוד. כאבים אלו יכולים להופיע למשל בגלל קרע או מתיחה של השריר, פגיעה בסחוסים ובגידים, במפרקים וברצועות, וזאת בגלל תנועות לא נכונות, הרמת משאות כבדים ועוד. גם אמרנו שהכאבים נפוצים מאוד וניתן להבין זאת מקבוצות הסיכון שלמעשה מקיפות כמעט את כל האוכלוסייה, כמו גיל מבוגר (מבנה עמוד השדרה נחלש עם הגיל), הריון, משקל יתר, פעילות גופנית לא מספקת, הרמה של משקלים כבדים, עישון ואלכוהול, ואף מתחים ולחצים נפשיים.
יש לא מעט אפשרויות להקלה והתמודדות עם כאבים בגב התחתון. הטיפול עצמו משתנה בהתאם לחומרת הפגיעה, אולם כאן אנו מדברים על הקלה הכאבים ללא קשר לטיפול. כך למשל, למי שסובל מכאבי גב עקב ישיבה ממושכת, סביר להניח שיש בעיה ביציבה ולכן כדאי להיעזר בכיסאות ארגונומיים ואורתופדיים וכן בכריות/משענות גב הולמות שיקטינו את העומס מהחוליות התחתונות. מעבר לכך, גם עם האביזרים האלו חשוב להקפיד על שינוי תנוחה מעת לעת ובפרט על קימה מהכיסא בכל כחצי שעה על מנת לבצע מתיחות ותנועות שיחררו את העומס. כיום חלק גדול מהאנשים עובדים מול מחשבים ובכלל בישיבה, ויש להקפיד על ההפסקות הללו.
שנית, למי שצריך להרים משאות כבדים באופן קבוע, אבל גם באופן חד פעמי, יש להקפיד על הרמה נכונה שאינה יוצרת עומסים מיותרים על הגב התחתון. כלומר, לכופף את הברכיים והירכיים ולשמור את הגב ישיר ככל הניתן. מלבד זאת, חשוב מאוד לשמור על פעילות גופנית. לא מדובר בהפיכה לספורטאים מקצוענים אלא בפעילות מתונה שיכולה לכלול למשל הליכה, ריצה קלה, שחייה, תרגילי מתיחות, וכדומה.
כמו כן, להקלה של כאבים חריפים ניתן לקחת תרופות לשיכוך כאבים, אולם מאחר שלרוב כאבים אלו נשארים לזמן ממושך יש להימנע מנטילת יתר של התרופות. כמו כן, קיימים לא מעט טיפולים ברפואה משלימה שיכולים לסייע בהקלה על כאבי גב, ביניהם דיקור סיני, כירופרקטיקה, שיאצו, רפלקסולוגיה, עיסויים שונים וכדומה. יש להדגיש כי לגבי חלק מהטיפולים המשלימים עדיין אין הוכחות חד משמעיות לגבי התועלת, אולם אין בכך לומר שהם אינם עוזרים לאנשים רבים.
לבסוף, במקרים כרוניים וקשים במיוחד של כאבי גב תחתון יש לרפואה הקונבנציונאלית מה להציע, כגון תרופות המבוססות על אופיאטים, הזרקות של אפידורל לגב ועד לניתוחים. זהו הקו האחרון של הטיפולים ולפני שמגיעים אליו משתדלים למצות את כל האפשרויות האחרות. זאת מאחר שלהזרקות ולתרופות השונות יש תופעות לוואי בלתי מבוטלות, כמו גם לניתוח גב שקיימים בו לא מעט סיכונים וסיבוכים אפשריים.