את המידע שבכתבה מגיש לכם ד"ר נסייר סאלח, דוקטור לרפואת שיניים ומומחה לכירורגיית פה ולסת. ד"ר נסייר משמש כרופא בכיר במחלקת פה ולסת של המרכז הרפואי רמב"ם, מקיים הרצאות בכנסים בישראל ובחו"ל, מרצה ומדריך סטודנטים לרפואה מהטכניון. על תחומי העניין הקליניים שלו נמנים עקירות שיניים מורכבות כגון שיני בינה, שתלים דנטליים והרמות סינוס, כירורגיה שיקומית לרבות השתלות עצם, וניתוחי הכנה לשחזור שיקומי של הלסת. ד"ר נסייר מעמיד לרשות מטופלים המגיעים להתייעץ עימו את ניסיונו עשיר בכל הקשור אל כירורגיית חלל הפה.
ד"ר נסייר מנהל את פורום כירורגיית פה ולסת בפורטל ועונה בו על שאלות הגולשים.
בסביבות גיל ההתבגרות המאוחר ועד גיל 20 לערך בוקעות שיני הבינה בחלק האחורי של השיניים הטוחנות. בחלק מהמקרים אין בעיה עם שיניים אלו אשר מצטרפות אל השיניים הטוחנות וממלאות את תפקידן . יחד עם זאת, לעיתים קרובות יש בעיות עם השינים האלו, למשל אם הם לא הצליחו לבקעו אל חלל הפה ונשארו כלואות בתוך הלסת. במקרים אלו שיני בינה גם עלולות לדחוף את השיניים האחרות ולהביא לתזוזה שלהן ולדלקות חניכיים חמורות. יש גם מקרים שבהם שיני הבינה שבלסת העליונה מאוד קרובות לסינוסים, או ששיני הבינה בלסת התחתונה מאוד קרובות לעצבים, וגם כאן יש מקור לבעיות.
מעבר לכך, יש מצבים של בקיעה חלקית של שיני בינה אל תוך חלל הפה, מה שלא מאפשר לשמור על ההיגיינה והבריאות שלהן, ומכאן שהן נוטות לפתח זיהומים בחניכיים הצמודים להן ואף בשיניים הסמוכות. מדובר במצבים העלולים להסתבך מאוד ולהתבטא בכאבים עזים ובזיהומים העלולים להתפשט ולסכן את המטופל. אם כן, שיני בינה כלואות או שיני בינה שאינן במנח תקין עלולות להביא לבעיות רבות, ביניהן התפתחות ציסטות באזור הסמוך, התפתחות עששות, דלקות חניכיים כואבות, קושי בשמירה על היגיינת הפה. עוד אינדיקציה לעקירת שיני בינה הינה במקרים ויש צורך בביצוע טיפולים ליישור השיניים (אורטודנטיה).
ראשית, חשוב להזכיר שלא כל שן בינה צריך לעקור. ואולם, אם עולה הצורך בעקירה מתחילים את התהליך בקבלת ייעוץ אצל מומחה לכירורגיית פה ולסת. המומחה יבצע בדיקות ויעבור על צילומים, וביחד עם המטופל יבחר את האופציה המיטבית לביצוע ההליך. יש להדגיש כי עקירת שיני בינה איננה דומה במורכבותה לעקירות רגילות, וגם קיים סיכון של פגיעה בעצבים הסמוכים לשן. לכן, חשוב מאוד לקבל את הייעוץ אצל מומחה לכירורגיית פה ולסת, אשר יתווה את המהלך הנכון והבטוח ביותר של הטיפול. יתר על כן, חשוב שהמומחה בעצמו גם יבצע את הניתוח על מנת להימנע מנזקים וסיבוכים שעלולים להיות חמורים.
עוד עדכונים ופרטים בנושאי הכתבה אפשר לקרוא בדף הפייסבוק:
https://www.facebook.com/oral.and.maxillofacial.expert.dr/
מדובר בניתוח המבוצע תחת הרדמה מקומית, לרוב במרפאות המתמחות בתחום כירורגיית פה ולסת . לאחר מתן ההרדמה יבצע הרופא הרמת מתלה של רקמת החניכיים המצויה מעל לשן הבינה ויוציא את העצם שמכסה עליה. לאחר מכן יופרדו הרקמות שמחברות את השן אל העצם ובהמשך תוסר גם השן. בסיום ההליך עשוי הרופא לבצע תפרים אשר לרוב יהיו נספגים , ואילו אחרים מצריכים הסרה במרפאה כעבור מספר ימים. בממוצע תהליך זה של עקירת שן בינה נמשך כחצי שעה.
לאחר סיום הניתוח יספק הרופא הנחיות לתקופה הקרובה, אשר מטרתן לשמור על הפה מפני סיכונים וסיבוכים. כך לדוגמא, ביום שלמחרת הניתוח יש לשטוף כמה פעמים ביום את הפה עם מי מלח לאורך שבעה ימים, במהלך היום הראשון יש להימנע מעישון וממאכלים קשים, ובמשך היומיים הראשונים להימנע מפעילות מאומצת. כמו כן, ייתכן שהרופא ירשום למטופל אנטיביוטיקה לטיפול בזיהומים אפשריים, ובכל מקרה ינחה להגיע לביקורת במידת הצורך. לבסוף, הרופא יסביר על הצורך בפנייה מהירה אל המרפאה אם מופיעים סימנים מסוימים, כמו כאבים שאינם חולפים לאורך יום וחצי ומעלה, חום גבוה, נפיחות חדשה ועוד.
ד"ר נסייר סאלח הינו מומחה לכירורגיית פה ולסת, רופא בכיר במחלקת פה ולסת של המרכז הרפואי רמב"ם בחיפה. ד"ר נסייר מקיים הרצאות בכנסים בישראל ובחו"ל, מרצה ומדריך סטודנטים לרפואה מהטכניון, ומעמיד לרשות מטופלים המגיעים להתייעץ עימו את ניסיונו העשיר בכל הקשור אל כירורגיית חלל הפה.
שאלות בנושאי הכתבה ובנושאים נוספים ניתן להפנות אל ד"ר נסייר דרך פורום כירורגיית פה ולסת.