בערך אחוז או אחוז וחצי בקרב האוכלוסייה הכללית סובלים ממחלת הסיאלוליתיאזיס. מדובר בתופעה פתולוגית ממושכת הגורמת להתהוותן של אבנים בצינור שדרכו יוצא הרוק מן הפה. אבנים אלו מביאות לידי דלקות כרוניות חוזרות ונשנות בבלוטת הרוק. הסימפטומים העיקריים של המחלה הם התנפחות וכאב ניכר בייחוד בעת האכילה, וזאת עקב הפרעות בזרימת הרוק בצינור שדרכו נפלט הרוק. מצב דברים זה עלול לגרום לחשש פיקוח נפש עקב אינפקציות העלולות להתפתח בבלוטת הרוק ולהביא לידי התנפחות רבה באזור הצוואר שיש בה כדי להצר את דרכי הנשימה ולמנוע בהן מעבר חופשי של אוויר.
חבר מדענים מן המרכז הרפואי בילינסון ואוניברסיטת תל אביב ביצעו מחקר שנועד לברר מהן תוצאותיה של הסרת אבן (כמחוללת אינפקציה) מבלוטת הרוק ככל שאמורים הדברים בהשפעה מיטיבה על מצב הבריאות הכללי אצל כל נבדק ונבדק, ובפרט שיעורם של תאי הדם האדומים (ומדדי ההמוגלובין העשויים להוכיח אנמיה) בספירות הדם השוטפות של הפציינטים. מחקר זה ראה אור באחד מן הירחונים המדעיים הנמנה עם כתבי העת המקצועיים הרפואיים היוקרתיים ביותר.
החוקרים בדקו את תוצאותיהן של בדיקות דם שגרתיות בלבד (כלומר, בדיקות דם שלא נערכו לאחר הליך כירורגי או על רקע מצב פתולוגי זה או אחר) שעברו בערך חמישים פציינטים שהייתה אצלם אבן בבלוטת הרוק וסולקה משם באמצעות הליך כירורגי ניתוחי. המחקר התמקד בהשוואה בין בדיקות הדם השגרתיות שבוצעו 24 חודשים קודם שנערך הניתוח ובין בדיקות הדם השגרתיות שבוצעו 24 חודשים לאחר הניתוח.
הממצאים שעלו מסקירת כל בדיקות הדם שנערכו לאחר ביצועו של ההליך הכירורגי להסרתה של האבן מבלוטת הרוק – וכמובן לאחר ההתאוששות וההחלמה ממנו – הוכיחו כי להליך הכירורגי האמור של הסרת אבן מבלוטת הרוק הייתה השפעה מיטיבה ביותר באופן מובהק על מצב הבריאות הכללי שהשתקף בתוצאותיהן של בדיקות הדם לאחר ההתאוששות מן ההליך הכירורגי כאמור. למשל, נצפתה עלייה בכמות ההמוגלובין ובכמות תאי הדם האדומים מצד אחד, וכן הפחתה ניכרת בכמותם של תאי הדם הלבנים מצד שני. חשוב להדגיש כי לראשונה נמצאה כאן ראיה ניצחת כי ניתוח להוצאת אבן מבלוטת הרוק משפיע על כל היבטיו של המצב הגופני הגלובלי.
את המחקר הובילו רופאי המרכז הרפואי בילינסון ד"ר גל אבישי סגן מנהל המחלקה לכירורגיית הפה והלסתות וד"ר חנה גילת ממערך אף אוזן גרון וניתוחי ראש וצוואר, ועימם ד"ר ליאת צ'אושו וד"ר עידן רבינוביץ מבית הספר לרפואת שיניים באוניברסיטת תל אביב.
כל המומחים האלה באו לידי מסקנה נחרצת פה אחד שאחרי הליך כירורגי להסרת אבן מבלוטת הרוק ושיקום צינור הרוק השתקפה בבדיקות הדם השגרתיות הטבה ניכרת במצב בריאותם הכללית של פציינטים עם סיאלוליתיאזיס.
מקורה של הטבה ניכרת זו במצב בריאותם הכללית של המנותחים אשר מבלוטת הרוק שלהם הוסרה אבן הוא הריאקציה הטבעית של מנגנוני המערכת האוטואימונית הנורמליים והבריאים בבואה להתמודד עם אינפקציות. המנגנונים האוטואימוניים בגוף לא רק מנטרלים ישירות את גורמי האינפקציה, אלא המנגנונים האלה גם מפרישים חומרים הקרויים ציטוקינים. הציטוקינים מביאים לידי ריאקציה שנועדה לחולל תמורות בתנאי הקיום של מחוללי האינפקציה. באופן זה, לדוגמה, המנגנונים האוטואימוניים מופעלים כדי להפחית בגוף את שיעור הברזל הנגיש לבקטריות והינו חיוני להתרבותן ולהתפתחותן. אומנם ריאקציה ידועה זו של המערכת החיסונית בגוף נמצאה אפקטיבית ביותר כנגד אינפקציה אקוטית, אך המערכת החיסונית בגוף עלולה לגרום באופן זה לאנמיה כאשר מדובר בריאקציה ארוכת טווח כנגד אינפקציה ממושכת. זאת, משום שהציטוקינים האמורים אשר אותם פולטת המערכת האוטואימונית גורמים להפחתתה של כמות הברזל הזמין ויוצרים מצב הנקרא בלשון המומחים "אנמיה של דלקת".
ד"ר גל אבישי סיכם את הרקע למחקר ואת ממצאיו בזו הלשון: "הטיפול באנמיה של דלקת שונה מהטיפול במצבים אנמיים אחרים, שכן לא קיים מחסור ממשי במאגרי הברזל אלא מחסור בברזל החופשי בלבד כתוצאה מאחסונו ואגירתו על ידי מגוון תאים בגוף כתוצאה מחשיפתם למתווכי דלקת ייחודיים. לכן הטיפול באנמיה של דלקת מכוון כלפי מיגור מוקד המחלה או הזיהום הראשוני, שאינו מגיב לטיפולים בתוספי ברזל.
כאשר אנחנו סובלים מזיהום כלשהו, מערכת החיסון אחראית על מיגור התהליך הזיהומי בשלל מנגנונים ודרכי פעולה. לאלו יכול להיות ביטוי נרחב במגוון מערכות ואזורים מרוחקים כחלק ממנגנון ההגנה הטבעי והתקין. כאשר תהליכים זיהומיים נמשכים באופן כרוני – לתגובה החיסונית יכולים להיות ביטויים שליליים כתוצאה מכך. במחקר הזה הראינו את הקשר בין הזיהום לכדוריות הדם האדומות, וזהו קשר שלא נראה כמותו בתחום הזיהומים. זהו ממצא חדשני, הראשון מסוגו בעולם שמציג את הקשר הישיר בין הוצאת אבן מבלוטת רוק לבין שיפור במדדי בדיקות הדם המצביעים על הבריאות הכללית של המטופלים ומדגישים את חשיבות סילוק מוקדי זיהום על הבריאות הכללית".
כירורגיה פלסטית
פורום קרנית
גינקולוגיה ניתוחית
סרטן המעי הגס והרקטום
פורום אוקולופלסטיקה
פורום רפואת שיניים
פורום מחלות רשתית