אנשים רבים שמתגרשים חווים גם אובדן של המשפחה המורחבת מצד בן הזוג. במקרים רבים נרקמים יחסים קרובים ומשמעותיים עם בני המשפחה המורחבת, והפרידה, במיוחד אם היא רוויית האשמות הדדיות וסכסוכים משפטיים, יוצרת נתק וריחוק. אבל תחושת האובדן הגדולה ביותר אותה חווים מתגרשים רבים היא ביחס לילדים. למרות שבסופו של דבר גירושין יוצרים לא פעם שיפור בקשר עם הילדים, תהליך הפרידה יוצר חשש לאבד את הקרבה או האמון עם הילדים, ולפעמים אפילו את הקשר עצמו. האתגר הגדול של זוגות מתגרשים הוא לנסות לעבור את שלב האובדן באופן שמקבל ומכיל את הכאב והפחד, ולזכור שהא יעבור, ואחריו ניתן יהיה לבנות סדר חדש שייטיב עם כל בני המשפחה.
אין ספק שככל שיוכלו בני הזוג המתגרש להתמודד באומץ ובתבונה עם הגירושין ועם האובדן, כך יוכלו גם להיטיב לתמוך בילדיהם. אם עבור המבוגרים מדובר באובדן ובניפוץ של חלום, הרי שבוודאי עבור הילדים מדובר על שבר שלעתים אין הם יכולים לתפוס או לקבל. עבורם ניפוץ המסגרת המשפחתית משמעותו אובדן כל ביטחון בעולם, וחשוב לנסות לשמור על כמה שיותר מהשגרה ומצורת החיים והמסגרות המוכרים לילדים. סוגיה זו היא לעתים מורכבת מאד כשמדובר בהתרחקות גאוגרפית של ההורים זה מזה. הניסיון לשמור על טובת הילד מעלה דילמות רבות, משום שטובת הילד תלויה גם בטובת ההורה. אם אחד מבני הזוג רוצה להעתיק את מקום מגוריו, חשוב לקחת בחשבון את המשתנים שישפיעו על הילד, אך גם את הצורך של ההורה ביצירת חיים חדשים ורווחה רגשית. סוגיה זו נידונה רבות במערכות הרווחה והמשפט, ודורשת חשיבה רבה, רגישות וניסיון כדי לייצר פתרון הולם.
תהליכי גירושין הם פעמים רבות רוויים ברגשות קשים של כעס וטינה ומלווים בהאשמות הדדיות וביצירת מאבק עקשני וסוער. זהו דבר טבעי משום שלאורך הקשר הזוגי מצטברים כעסים רבים ומתקבעים דפוסי התנהגות ותגובה שמוצפים ומגיעים לשיאם עם התפרקות הקשר. יחד עם זה, כמו בכל קונפליקט, כדאי לפתח יכולות לבחינה עצמית ולניהול הסכסוכים בדרך בונה, כך שכל צד יוכל גם לקחת אחריות על חלקו ביצירת היחסים הכושלים, ולהתייחס באופן יותר מורכב ואמפאתי לצד השני. גישה כזו מאפשרת לנו ללמוד על התנהגויות ותגובות לא מודעות שאנו יכולים לשנות בעצמנו כדי ליצור בעתיד קשרים בריאים ויציבים.
גם בהקשר הזה ניתן לראות את טובת הילדים, שנמצאים פעמים רבות בין ההורים הנאבקים זה בזה וסופגים את הריקושטים משדה הקרב. הרצון שלכם לשמור על טובת הילד יכול לעזור ולעודד אתכם לסגל גישה שרואה את האחריות לכישלון הזוגיות כמשותפת לשני בני הזוג, ומאפשרת למידה אישית והתפתחות מתוך כך. גם כאן הילדים יכולים ללמוד שאובדן והתפרקות של מערכת אחת יכולים להיות כר ללמידה ופיתוח יכולות שיאפשרו בנייה יציבה ובריאה יותר בהמשך. למרות הקושי הרב שיש בגירושין, חשוב לזכור שאחרי השנים הקשות אפשר ליצור עתיד חדש, ולהשתמש בתובנות שלמדנו כדי לעשות אותו טוב יותר.
מאת: צוות מכון "שינוי" בהנהלתה של ד"ר נגה נברו.