על מנת לקבל מידע בנושאים פנינו אל ד"ר אברהם משיח, מומחה לכירורגיה אורתופדית עם התמחות על בכירורגיית יד ומרפק, רופא בכיר במחלקה האורתופדית וביחידת כירורגיית יד של המרכז הרפואי בני ציון בחיפה.
לד"ר משיח, שהיה בעבר מוזיקאי מקצועי, יש היכרות מיוחדת עם פגיעות של אמנים והוא משמש בתור רופא כף היד של איגוד האמנים בישראל. כמו כן, ברשותו ידע מעמיק בתחום פציעות ספורט והוא משמש בתור יועץ לקבוצות ספורטיביות בנושא כירורגיה של כף היד. לצד מסגרות אלו מקבל ד"ר משיח מטופלים במרפאתו הפרטית שבחיפה, ובהם ספורטאים ומוזיקאים הסובלים מפגיעות ביד ובמרפק. בנוסף, ד"ר משיח מנהל את פורום כירורגיית היד ומחלות יד בפורטל ועונה בו על שאלות הגולשים.
מוסיקאים הינם קבוצת אוכלוסין החשופה למחלות ופגיעות לכל אורך היד, ובכף היד בפרט. זאת עקב השימוש המוגבר בגפה העליונה לצורך הנגינה, כאשר כל כלי עם הפוזיציה האופיינית לו.
תסמונת התעלה הקרפאלית, שמתאפיינת במגוון רחב של תסמינים ותלונות קליניות, בדרך כלל מתחילה בתחושת רדימות באצבעות הרדיאליות (האגודל ואלו הסמוכות אליה). מסתבר שנגני כינור הם המובילים בקרב המוסיקאים שלוקים בתסמונת זו. ישנה חשיבות גדולה לאבחון מוקדם וטיפול שימנע צורך בהתערבות כירורגית.
דווקא עיסוקם כמוסיקאים, שלמעשה יכול להיות גורם התחלואה, הוא גם זה המביא לריפוי. מדובר בשיטת טיפול שנקראת "התאמת דפוס פעילות" (Modified Activities), בה מרפאים תסמונת על ידי "בניה מחדש" של טכניקת העבודה, הנגינה וכדומה.
חד משמעית, כן. נגני גיטרה סובלים יותר תסמונת התעלה קרפאלית, יותר אצבעות "הדק", ואילו מתופפים סובלים יותר מדלקת גידים מיישרים שנקראת Drummers Wrist.
ספורטאים נוטים ללקות בתחלואת כף היד כתוצאה ממספר גורמים: טראומה אקוטית (כלומר חבלות), טראומה כרונית מתמשכת כדוגמת מיקרוטראומה, מחלות כתוצאה משחיקת מפרקים, ועוד.
השם שניתן למחלה זו הוא מבלבל. רבים ממטופלי הסובלים ממרפק טניס לא שיחקו טניס מעולם. מדובר בדלקת של מוצא הגידים המיישרים את שורש היד והאצבעות. לעיתים היא נגרמת משינוי ניווני ולעיתים מהפעלה לא נכונה של המרפק. טניס אינו הגורם השכיח.
אכן, קיימת קשת רחבה של אבחנו ולכל עיסוק יש את פגיעותיו המיוחדות. כף היד, המרפק והכתף הן הנפגעים העיקריים בכל הקבוצות שצוינו בשאלה.
רפואה היא מדע הדורש קשר בינאישי מקסימאלי והבנה מעבר למה שכתוב בספרי הרפואה. בנוסף, הייחודיות בפציעות של ספורטאים ומוסיקאים היא כה עמוקה, שאכן עדיף לגשת לאבחון לרופא שזו מומחיותו הספציפית והמוגדרת.
לצערי הרב, נוכחתי כי שתי קבוצות אוכלוסי אלו, מוסיקאים מחד וספורטאים מאידך, אינם ניגשים לבירור מהיר עקב עומס בחיי היום- יום, ולוחות זמנים שאינם מאפשרים להשתחרר ולהיבדק כהלכה. לצערי, החולים משתי הקטגוריות הללו נוטים להגיע באיחור לאבחון ואף נזקקים לניתוחים שהיו יכולים להמנע אם לא הייתה הזנחה ואי טיפול נכון ובזמן.
עליו לגשת לבדיקה ראשונית במוקד חרום או לרופא המשפחה, וזאת על מנת להתחיל את תהליך הבירור והאבחון עוד בטרם הגעה לרופא שהוא יועץ או מומחה על בתחום. תמיד עדיף להגיע לפגישה הראשונה עם בדיקות העזר הרלוונטיות ולאחר השלמת אלו לגשת למומחה בתחום.
ד"ר אברהם משיח הוא מומחה לכירורגיה אורתופדית, מומחה על בכירורגיה של היד והמרפק, רופא בכיר במחלקת האורתופדיה וביחידה לכירורגיית יד במרכז הרפואי בני ציון שבחיפה. ברשותו ידע מעמיק בתחום פגיעות של אמנים וספורטאים והוא משמש כרופא ויועץ במסגרת קבוצות ואיגודים. שאלות בנושאי הכתבה ובנושאים נוספים ניתן להפנות אל ד"ר משיח דרך פורום כירורגיית היד ומחלות יד.
לאתר האישי של ד"ר אברהם משיח לחצו כאן.
לעוד עדכונים שוטפים בתחום מאת ד"ר אברהם משיח, היכנסו לעמוד הפייסבוק.