לפני כמה חודשים הגיעה לחדר הטראומה במרכז הרפואי בילינסון אישה בשנות החמישים בחייה, דורית, שסבלה מפציעות בכל הגוף בגין תאונת דרכים. דורית עברה מספר ניתוחים ותהליך שיקום, אך מכיוון שעצם הטאלוס בקרסול נפגעה לא יכלה ללכת. בד בבד, נערה בת 16 בשם צופית נפלה ממבנה בעת פעילות בתנועת הצופים, גם היא נפגעה בעצם הטאלוס וכבר יותר משנה איננה יכולה ללכת. גם צופית וגם דורית פחדו מניתוח לקיבוע הקרסול שעלול להביא לכך שהקרסול וכף הרגל יאבדו מיכולת התנועה, אך גם הייתה להם תקווה לשוב וללכת כמו בעבר. כעת, תקווה זו מגולמת בניתוח חדשני הכולל השתלה של עצם קרסול בהדפסת תלת מימד.
מדפסות תלת מימד מהוות פריצת דרך בקשת רחבה של תחומים, החל בייעול ייצור מוצרים, דרך עבודות בעולם האדריכלות, ועד לתעופה ורפואה. אכן, בעולם הרפואי כבר נמצאו שימושים רבים להדפסות תלת המימד. מדובר בהדפסות מדויקות מאוד המבוססות על קובץ נתונים ממוחשב שמועבר אל המדפסת, ולאחר מכן המדפסת מבצעת באופן אוטומטי את התוכנית עם חומרים שונים בעלי רמות שונות של גמישות, קשיות, עמידות וכן הלאה, לרבות פלסטיק, זכוכית ומתכת.
כך לדוגמא, בתחומים רפואיים שונים יכולים הרופאים להתכונן היטב לניתוח על ידי התבוננות במודלים תלת מימדיים של איברים. כלומר, במקום להסתכל על צילומי CT ואחרים שהם דו מימדיים, ואחר כך לנסות להבין את המשמעות בתלת מימד, כיום הרופא יכול לראות לנגד עיניו את הכבד, הכליה או כל איבר אחר, על המצב המיוחד והמבנה הספציפי שלו לפני הניתוח. כפי שנראה מייד, טכנולוגיית הדפסת תלת המימד גם משמשת להשתלות שונות, על ידי יצירת שתלים ברמה גבוהה מאוד ובהתאמה אישית, למשל בתחומי כירורגיית פה ולסת, ובהשתלות תחליפים לחוליות עמוד השדרה. מעבר לכך, אנו רואים את מוצרי הדפסת תלת המימד בתחום האביזרים הניתוחיים, בתחום מכשירי השמיעה המתקדמים בהתאמה אישית מלאה, בהחלפת מפרקים ועוד.
כאמור, גם דורית וגם צופית סובלות מפגיעות קשות בקרסול שבגינן אינן יכולות ללכת. בד בבד עם התהליך השיקומי הממושך, האורתופדים והרופאים שאליהם פנו השתיים אמרו כי הפתרון היחיד שזמין בארץ הוא ניתוח לקיבוע של מפרק הקרסול באמצעות ברגים. הבעיה עם ניתוח זה, הוא שהמנותחים אינם יכולים ללכת כמו בעבר, והתוצאות בלתי הפיכות.
גם דורית וגם צופית לא אמרו נואש ובשלב מסוים פנו אל ד"ר אלון בורג. ד"ר בורג משמש בתור מנתח בכיר במחלקה האורתופדית של המרכז הרפואי בילינסון, והוא שהציע להן לעבור לראשונה בישראל ניתוח להחלפת עצם הטאלוס בעצם מלאכותית. מדובר בעצם שאחראית על תנועתו של הקרסול. לאחר שהשתיים הביעו את הסכמתן, הגיע לישראל מנתח מדרום אפריקה בשם ד"ר גראהם מקקלום, אשר ביחד עם ד"ר בורג ביצע את שני הניתוחים אצל צופית ודורית. עם תום הניתוח אמור ד"ר בורג כי בניתוחים הוצאה עצם הטאלוס שנפגעה ובמקומה הושתלה עצם מלאכותית.
העצם הייתה עשויה מסגסוגת של טיטניום, ואותה הדפיסה עם מדפסת תלת מימד מתקדמת לאור תמונת מראה של עצם הטאלוס ברגל שלא נפגעה. גם מנהל מחלקת האורתופדיה בבית החולים, ד"ר סטיבן וולקס, סיפר כי מטרת הניתוח היא לאפשר למטופלים ללכת בלי מגבלות על התנועתיות והגמישות בקרסול, וללא כאבים. לדבריו, בזכות הניתוח דורית וצופית יוכלו ללכת, והוא מקווה כי בעקבותיהן הדבר יתאפשר למטופלים נוספים.