בניגוד למה שנהוג לחשוב, אבנים בכליות הן תופעה נפוצה שבערך אחד מתוך עשרה אנשים סובל ממנה. למעשה, בעגה המקצועית שבה משתמשים רופאים, ובעיקר אורולוגים, היא מכונה בתור "מחלה" או ליתר דיוק מחלת אבנים בדרכי השתן. הגורמים והסיבות לה אינם ידועים כל צרכם, אולם ברור שישנו קשר תורשתי וכמו כן ידוע שבמדינות חמות התופעה שכיחה יותר מפני שמאזן הנוזלים בגוף נמוך יחסית.
על קצה המזלג, בשתן שלנו יש לא רק מים אלא הרבה חומרים אחרים שהגוף אינו צריך ולכן פולט אותם. על החומרים האלו נמנים גם מינרלים כמו סידן, אשר נמצאים בריכוזים שונים. מכיוון שהדם בגופנו עובר תהליך טיהור בכליות (מהן עובר השתן אל שלפוחית השתן והחוצה מהגוף), ישנם חומרים ששוקעים בכליות ומצטברים בהן עד שעלולים להפוך למעין אבנים קטנות. לעומת זאת, יש גם חומרים שנועדים את ההתגבשות ולמעשה מדובר באיזון: מי שיש לו פחות מדי חומרים מוגדים לאבנים ויותר מדי חומרים מתגבשים, עלול לסבול ביתר סבירות מאבנים בכליות.
אחת הסברות המקובלות לגבי אבנים בכליות הן שמדובר בתופעה מאוד כואבת, ואכן הן יכולות לכאוב מאוד. ואולם, מרבית האנשים בכלל לא מרגישים כאבים, או מרגישים כאבים קלים בלבד. הכאב החזק מורגש בעיקר כאשר האבנים יוצאות את הכליות ועוברות בצינורית שמחברת אותן אל שלפוחית השתן. ככאן כבר מדובר בעולם אחר לגמרי של רמת כאבים ולעיתים גם הקאות ובחילות, ואי אפשר לשאת את הכאב בלי משככי כאבים רציניים. מעבר לכך, אבנים בכליות אינן בהכרח מחלה חמורה ומסוכנת, אולם במקרים חמורים הן יכולות להוביל אפילו לאי ספיקת כליות ולכריתה של הכליה.
ניתן להבין, אם כן, שיש חשיבות גדולה לאבחון ואיתור של אבנים בכליות, הן בגלל הסכנה הכרוכה בהחמרה והן בגלל שמרבית האנשים כלל לא מודעים לבעיה עקב היעדר כאבים. האבחון מומלץ בעיקר למי שבמשפחתו היו מקרים של אבנים בכליות או שסבל מהמחלה בעבר או שסובל מבעיית חילוף חומרים או שנוטל תרופות העלולות לגרום להתייבשות. בכל מקרה מדובר בבדיקה פשוטה למדי של אולטרסאונד, ורק במידה וקיים חשד העולה מהבדיקה הזו יופנה המטופל לבדיקת המשך ובעיקר ל- CT.
חשוב לדעת שבימינו ישנם טיפולים מתקדמים לאבנים בכליות, הגם שהם אינם מונעים בכמחצית מהמקרים את חזרת התופעה בהמשך החיים. כך לדוגמא, קיימת שיטה של ריסוק אבנים בכליות מחוץ לגוף, המבוססת על גלי הדף שמרסקים את האבן לפירורים שיוצאים בשתן. מדובר בשיטה לא ניתוחית שאינה מצריכה אשפוז ללילה אולם היא אינה מתאימה לכל המקרים. שיטה נוספת היא אורתרוסקופיה לריסוק אבנים שמבוצע באמצעות מכשור אופטי שמעבירים עד לאבן דרך דרכי השתן. בתוך המכשור הזה עובר גם סיב לייזר שעימו מרסקים את האבנים לפירורים קטנים. מעבר לכך, קיימת שיטות נוספות ובהן הוצאה מלעורים של אבנים מהכליות. מדובר במקרים של אבנים גדולות שאי אפשר לטפל בהן בשיטות הקודמת ולמעשה צריך לייצר דרך הגעה מיוחדת אליהן. כאן משתמשים בצינור ישירות אל הכליה ודרך הצינור מעבירים מכשיר אופטי שמאפשר לטפל באבן הגדולה. ואולם, כאן כבר מדובר בשיטה ניתוחית שאחריה גם משאירים צינור ניקוז מהכליה באזור המותן.