צליפת שוט היא דווקא פציעה אורתופדית די מוכרת לציבור, או לפחות השם שלה, מכיוון שהיא נפוצה מאוד ומכיוון שיש לה שם מיוחד וקליט. יחד עם זאת, רבים נוטים לבלבל את הפגיעה הזאת עם הסימנים הכחולים, כלומר שטפי הדם, שמותירה חגורת הבטיחות באזור החזה, כי לכאורה ההצלפה נגרמת מהחגורה. ואולם, מדובר בפציעה שונה וזהו ההסבר לה: כאשר אנו נוסעים ברכב במהירות ונעצרים באופן פתאומי בגלל תאונה, או כשהרכב עומד ורכב אחר פוגע בו מאחורה במהירות, הגוף שלנו מוחזק על ידי חגורת הבטיחות אך לא אזור הראש. כתוצאה מכך, ישנה תנועה חזקה ומהירה של הראש והצוואר אחורה וקדימה, דבר היוצר עומס מיידי וחזק על השרירים, העצבים, הגידים ומרכיבים נוספים בצוואר, ומייצר קרעים ופגעים נוספים.
כפי שאמרנו, במרבית המקרים מדובר בפגיעה שאינה חמורה במיוחד, בוודאי לא יחסית לסוגי פציעות אחרות בתאונות דרכים, והיא מסתכמת בקרעים קטנטנים של השרירים בצוואר. קרעים כאלו אינם נדירים כתופעה כללית ורבים מהעוסקים בספורט מכירים אותם גם באזורים אחרים של הגוף. במידה שהם קורים באופן פתאומי ויחסית אינטנסיבי, מדובר בפציעה המלווה בכאבים, תחושה של שריפה או נימול באזור הגב, הכתפיים והצוואר, לעיתים באופן מיידי אחרי התאונה ולעיתים אחרי זמן מה. ואולם, בעזרת טיפול הולם ולעיתים אפילו ללא טיפול, הם יחלפו בדרך כלל כעבור מספר שבועות או חודשים של החלמת הרקמות.
מצב שונה לחלוטין הוא כמובן פגיעה יותר חמורה של צליפת שוט, כאשר ישנה פגיעה משמעותית בחוליות עמוד השדרה, בדיסקים ובעצבים, דבר המצריך התערבויות יותר נמרצות ועלול להוביל לנזקים ארוכי טווח. ואולם, במאמר הזה אנו מתמקדים בפציעת הוויפלאש הקלה והנפוצה יותר, ממנה יכול לסבול כל אדם הנמצא ברכב כולל הנוסעים במושב האחורי, לרבות ילדים.
כל מי שסבל אי פעם מצליפת שוט יודע שמדובר בפציעה מטרידה, כך שבהחלט יש להתייחס אליה ברצינות. עוד ראוי לציין כי לעיתים אחרי תאונות דרכים לא מרגישים מייד בפגיעות, אם בגלל ההלם הנפשי ואם בגלל האדרנלין שזורם בגוף, ולכן בכל מקרה חשוב להגיע לבית חולים. הדבר נחוץ הן לצרכים בריאותיים והן לצרכים ביטוחיים, וזכרו כי פציעת צליפת שוט יכולה להתחיל להטריד רק כעבור זמן, ועד אז חושבים לכאורה שהכל בסדר ומברכים על המזל.
במידה שיש את הפגיעה הזו, הטיפול הבסיסי יורכב משני היבטים: מנוחה וחיזוק. המנוחה מושגת על ידי תרופות לשיכוך כאבים שיוצרות הרגעה של הצוואר ומאפשרות לו להחלים. על פי רוב התרופות הרגילות והנפוצות בבתי המרקחת יכולות לעשות את העבודה, אך לעיתים צריך תרופות יותר חזקות המחייבות במרשם. יחד עם זאת, יש לזכור כי נטילה של משככי כאבים לאורך זמן איננה מומלצת לבריאות, ולכן בכל מקרה כדאי להיוועץ ברופא בעניין זה. מעבר לכך, מומלץ לתת לפלג העליון של הגוף לנוח מבלי לבצע תנועות חזקות ומהירות מדי, אך לא מדובר בהגבלה מוחלטת של התנועה. זאת מאחר שהצד השני של הטיפול הוא חיזוק של השרירים הפגועים על מנת להוביל לבנייה מחדש של הקרעים. המטרה הזו מושגת על ידי תרגילי פיזיותרפיה שעליהם ממליץ איש מקצוע בעל ניסיון בתחום, אליו יפנו את הנפגע הרופאים המטפלים.