כף רגל: מעקב ועד בוהן - מדריך לבעיות כף רגל נפוצות ודרכי טיפול
מערכת שאל את הרופא | תאריך:14:24 03/11/2014
כפות הרגליים הן איבר מורכב וגמיש השוכן בחלקו התחתון ביותר של גוף האדם. נהוג לחלקו ל- 3 אזורים עיקריים - אזור העקב האחורי, אזור הקשת האמצעי והאזור הקדמי שכולל את כריות הרגל והבהונות. איברים אלו נושאים את משקל הגוף במצב של תנועה ועמידה, ומאפשרים לו מגוון תנועתי רחב היקף על פני משטחים שונים. חשוב לדעת שעל אף שטחן הקטן, כפות הרגליים מכילות מספר רב של עצמות ומפרקים. בשל העומס מצד אחד ומורכבותן מהצד השני, כפות הרגליים מועדות לקשת רחבה של בעיות, כאשר לכל בעיה גורמים, תסמינים ודרכי טיפול אופייניות.
כף רגל
כף הרגל - הבעיות באזור הקדמי
האזור הקדמי של כף הרגל מתחיל מהבהונות ומכריות כף הרגל, ועלול לסבול מהבעיות הבאות:
יבלות (Corns)- גורמות לעור קשה וכאבים באזורי הליכה או מגע עם הנעל. הן נוצרות לרוב מלחץ ושפשוף שהנעליים גורמות לעור כף הרגל, וכן מבעיות אחרות בכף הרגל. הטיפול בהן כולל קילוף של היבלת ושימוש במדרסים.
בוהן קלובה (Hallux Valgus) - בעיה זו המכונה גם עצם בולטת היא מצב בו האצבע הגדולה בולטת החוצה, וגורמת לרוב כאבים במקום הבליטה ולעור אדום ומגורה. בעיה זו מצויה בשכיחות גבוהה בקרב נשים, ומקורה לרוב בנעילת נעליים צרות או בשל מבנה גנטי. הטיפול במקרים אלו כולל לרוב שינוי בסוג הנעל, ובמצבים חמורים דורש התערבות כירורגית.
כאב בכריות כף הרגל (metatarsalgia) – מצב זה עשוי לנבוע מסיבות שונות, כדוגמת דלקת מפרקי חיבור הבהונות, יבלות, לחץ על עצמות כף הרגל או קרע של רצועה. הטיפול בכאב משתנה בהתאם לאבחון הגורם לבעיה, ובמקרים רבים יכלול שימוש במדרסים.
הלוקס ריגידוס (hallux rigidus) – זוהי בעיה בבוהן הגדולה שבאה לידי ביטוי בבליטה של העצם שבבסיסה, מה שמלווה בכאבים ובנטייה לנקעים והיתפסויות. הבעיה נגרמת עקב הרס של הסחוס באזור, והטיפול יהי לרוב בעזרת מדרסים, תרופות למניעת דלקת, ובמקרים חמורים אף הליך כירורגי.
אצבע פטיש (hammer toe) - מצב בו האצבעות הקטנות בכף הרגל כפופות ומעוותות במפרקן האמצעי, מה שגורם עם הזמן לכאבים ויבלות, ומקשה על נעילת נעליים. תופעה זו נגרמת בדרך כלל בשל נעליים צרות, או בעיה בשרירים של כף הרגל. הטיפול בדרגה הקלה נעשה בעזרת נעליים מתאימות, ובמקרים חמורים באמצעות ניתוח.
מורטון נוירומה ( Morton neuroma) – זהו מצב הגורם לתחושת שריפה בחלקה הקדמי של כף הרגל, או לתחושות של רדימות. הבעיה נוצרת בשל פגיעה בעצבי כף הרגל המובילים לבהונות, והטיפול בה נעשה באמצעות נעליים נוחות, מדרסים, זריקות להקלה בכאב, ובמידת הצורך ניתוח להוצאת העצב.
החלק האמצעי של כף הרגל הוא החלק המגשר בין הכריות לעקב. זהו אזור מרובה בגידים ושרירים שעלול לסבול מהבעיות הבאות:
פלטפוס (flat foot) – בעיה זו המכונה גם רגל שטוחה נגרמת מסוג של קריסת חלקה הפנימי של כף הרגל. מדובר בתופעה שכיחה בקרב תינוקות, ילדים וספורטאים, שלרוב אינה גורמת להפרעות. יחד עם זאת, לעיתים היא עלולה לגרום לכאבים, ואז שימוש במדרסים אמור לטפל בה.
שברים של אמצע כף הרגל (Lis-Franc fracture) - מדובר במצב בו החלק הקדמי של כף הרגל מתנתק מהאחורי כתוצאה משבר או מפריקת שברים. הוא נגרם לרוב בשל פגיעה ברגל מקובעת, כמו בתופסן של דוושות אופניים, ומוביל לרגישות ונפיחות בגב של כף הרגל, ועשוי גם להופיע עם שטפי דם. הטיפול בעיה מבוצע באמצעות גבס, ובמידה שנקרעו רצועות הוא ידרוש ניתוח.
כף רגל - בעיות באזור האחורי
העקב הוא האזור האחורי של כף הרגל, ומורכב מכרית גדולה המשמשת כבולם זעזועים. הבעיות באזור זה עשויות להיות:
כף רגל שטוחה נרכשת (PTTD) - נגרמת בגלל מתיחה או קריעה של גיד טיביאליס האחורי, מה שמוביל להשטחת קשת הרגל בחלקה האמצעי, ומכאן לכאבים, נפיחויות ותחושת חוסר יציבות. מקרים אלו מטופלים באמצעות מנוחה, חבישה ותרופות, וכן קיבוע בגבס או במידת הצורך ניתוח.
גיד אכילס מודלק - זהו גיד גדול שמחבר את כף הרגל לשוק, והדלקת שנפוצה בעיקר בקרב ספורטאים נגרמת עקב מאמץ או קרע בגיד, ומובילה לכאבים באזור ולנפיחויות. הטיפול בבעיה כולל מנוחה, חבישה, תרופות אנטי דלקתיות, מדרסים ותרגילים מיוחדים. במקרה של קרע בגיד יהיה צורך לנתח ולתפור אותו.
דורבן (Plantar Fasciitis) – מצב המתבטא בכאבים חדים בעקב, בעיקר לאחר מנוחה ממושכת. הכאבים נגרמים מקרעים מזעריים ברקמה אשר בתחתית כף הרגל, שמתפתחים לדלקת. במקרים רבים בעיה זו חולפת מעצמה, אך במידה שהיא מתמשכת ניתן להסתייע במתיחות האזור, מדרסים מיוחדים, תרופות אנטי דלקתיות וזריקות סטרואידים.