חג השבועות אמנם מסמן את תום ספירת העומר אך גם מסמל התחלה חדשה בהיותו חג הביכורים שבו החלו להביא את פירות וירקות השנה לבית המקדש. כידוע, בירקות ופירות יש לא מעט מינרלים, ויטמינים, אנטי אוקסידנטים וסיבים תזונתיים, וכדאי לאכול מהם לפחות חמש מנות ביום בצבעים שונים.
בשבועות יש כמה מנהגים ואחד מהם הוא אכילה של מוצרי חלב. חשוב לדעת כי צריכה של שלוש מנות חלב ומוצריו מסייעת לשמירה על משקל תקין, מפחיתה סיכון לסוכרת 2, מגנה ממחלות כלי דם ולב, ומשפיעה על האיזון של לחץ הדם. כלומר, המנהג של חג השבועות אינו רק טעים אלא גם בריא מאוד ומביא ליתרונות תזונתיים ברורים: חלבון איכותי, זרחן, סידן, מגנזיום, ויטמין A, אבץ ומספר ויטמיני B לרבות B12.
מוצרי חלב הם המקור הטוב ביותר לקבלת סידן, מינרל חשוב שנמצא בעיקר בשיניים ובעצמות, והינו חיוני לפעילותם של מערכת העצבים ושרירי השלד, כמו גם לבניית השיניים. מזה 25 שנים מנהלת עליזה שרייר את יחידת הדיאטה בית החולים כרמל, ומעדכנת שכיום ההמלצה עומדת על צריכת אלף עד אלפיים מ"ג סידן ביום למבוגרים, ואילו למתבגרים אלף ושלוש מאות מ"ג. כאמור, בחלב ומוצריו יש סידן בשפע והוא חשוב מאוד לבנייה של מסת עצם בילדים ומתבגרים, ולמניעה של אוסטיאופורוזיס בגילאים מבוגרים.
אוסטיאופורוזיס היא מחלת דלדול של העצמות אשר בה העצם הופכת פחות צפופה וחשופה לשברים. הצפיפות תלויה גם ברמות סידן וזרחן בגוף המצויות לצד מינרלים אחרים שמהם העצם בנויה, וכאשר העצמות מכילות רמה נמוכה יותר של מינרלים מהרצוי הן מאבדות חוזק. מכאן שניתן להפחית סיכון לאוסטיאופורוזיס על ידי צריכת כמות מספקת של ויטמין D וסידן כל יום, בשילוב עם פעילות גופנית. יש לציין כי הספיגה של סידן ממערכת העיכול יותר טובה עם ויטמין D. גופנו מסוגל לייצר את הויטמין בעצמו דרך חשיפה לשמש כחמש עשרה דקות ביום, וניתן גם לקבלו ממזונות כמו דגים, ביצים, כבד ומזונות מועשרים. הוא נמצא בכמויות קטנות גם במוצרי חלב.
לפי הדיאטנית עליזה שרייר, רבים מהמחקרים שנערכו בשנים האחרונות הוכיחו את יתרונותיהם של מוצרי חלב, ועוד מסקנה העולה מהם היא שמוצרים אלו עשויים להגן מסרטן המעי הגס. עליזה מדגישה שאנשים הסובלים מאי סבילות ללקטוז אינם צריכים להימנע לגמרי ממוצרי החלב, וביכולתם לבחור מוצרים דלי לקטוז כגו גבינות קשות, יוגורט, קוטג', גבינה וחלב דלי לקטוז. היא מוסיפה כי ישנם אנשים הנמנעים מצריכת מוצרי חלב מפני שהם מעודדים לכאורה ייצור ליחה, או גורמים להחמרת תסמינים של מחלות כגון אסטמה, אולם אין כל תימוכין מחקריים לטענות אלו.
נכון, בשבועות נהוג לאכול הרבה מוצרי חלב ולכן כדאי להקפיד על מוצרים בעלי אחוז נמוך של שומן. כך לדוגמא, במתכונים שבהם קיימת שמנת או גבינה שמנה ניתן להחליף אותן עם גבינה 5% או יוגורט או לבן, וזאת בלי לשנות מאוד את טעמה של העוגה או הפשטידה.