כאמור, מדובר במחלה כרונית ממושכת אשר שמה בתרגום לעברית הוא "פנים-רחם". הגורם לה הוא הימצאות של תאים שמקורם ברירית הרחם בתוך חלל הרחם, על הרצועות שתומכות ברחם, סביב ובתוך השחלות, ולפעמים גם בשלפוחית השתן, בצלקות הנותרות מניתוחים קיסריים, ובדופן המעיים. למעשה, זוהי אחת התעלומות הגדולות והארוכות ביותר בתחום רפואת הנשים, הגורמת לפגיעה משמעותית באיכות החיים בזמן הפעיל ביותר בחייה של האישה. במרכז הרפואי העמק שבעפולה מטופלות החולות באנדומטריוזיס במרפאה ייעודית המוקדשת לתמיכה וטיפול בהן.
כאמור, מדובר בתעלומה מתמשכת המעסיקה מזה שנים חוקרים ורופאי נשים. עד כה הסיבות אינן ידועות בדיוק אך מומחי מרכז הרפואי העמק מציינים שקיימות מספר השערות:
כיום ידוע שלמחלה יש מרכיב גנטי ושקיימים סיכויים גדולים יותר למצוא אותה בנשים עם היסטוריה במשפחתן.
ישנם מספר תסמינים העשויים להצביע על המחלה, ובהם כאב אחרי או בעת קיום יחסי מין, כאבי מחזור שמחמירים משנה לשנה, כאבים כרוניים באגן, בבטן התחתונה ולפעמים בגב התחתון, כאבים בעת מתן שתן, ואי פוריות (כלומר ללא כניסה להריון לאחר שנה של ניסיונות).
לאור האמור לעיל, יכול להתעורר חשד לאנדומטריוזיס אצל נשים הסובלות מכאבי וסת חזקים (דיסמנוראה) ומכאבי בטן בעת קיום יחסי מין (דיספראוניה). בנוסף, ייתכן שיופיעו על בסיס יומיומי כאבים בבטן התחתונה ובאגן. זאת בנוסף לכאבי גב חזקים, ולעיתים נדירות הפרעות במערכת השתן והעיכול, דבר העלול להתבטא בדימום בזמן הוסת ממערכות אלו. כאמור, בעיה חשובה נוספת הקשורה באנדומטריוזיס היא אי פוריות או קשיים להרות.
אבחנה של אנדומטריויס מתחילה בפנייה לרופא המשפחה או לרופא הנשים, אשר יפנה את האישה למרפאת אנדומטריוזיס כמו זו הקיימת במרכז הרפואי העמק. במרפאה תעבור האישה תשאול מקיף ויסודי על תלונותיה, תבוצע בדיקה גופנית וכן הדמיית MRI ו- US קולונוסקפיה אם יש חשד למעורבות של המעי.
כאמור, נכון להיום אין טיפול המרפא אנדומטריוזיס ולכן מטרתן של ההתערבויות היא להוביל לשיפור באיכות החיים ובפוריות:
יש לציין כי לעיתים נבחר טיפול המשלב בין תרופות לניתוח, כאשר המטרה היא להתאים לאישה את ההתערבות הנכונה והיעילה ביותר עבורה. לדוגמא, אם אישה רוצה להרות אי אפשר לתת לה טיפול בגלולות, ולכן תהיה העדפה לגישה הניתוחית.
הניתוח מבוצע בגישת הלפרוסקופיה, כלומר זעיר-פולשנית, בה מבצעים התערבויות גדולות ומורכבות באמצעות חתכים קטנים בבטן ( 5- 10 מילימטר). מטרתו של הניתוח היא לנקות ולכרות את כל הנגעים מהאגן על מנת להשיבו למצב אנטומי נורמאלי. לעיתים יש לבצע גם הפרדה של היבדקויות ולהסיר נגעים שהתמקמו על איברים חיוניים, ולפי צורך מעורב בניתוח אורולוג או כירורג קולורקטאלי.
מלבד האמור לעיל, ישנה קשת רחבה של טיפולים תומכים ובהם פיזיותרפיה של רצפת האגן, שינויי תזונה בהנחייתה של תזונאית קלינית, רפואה משלימה, שירות פסיכיאטרי ופסיכולוגי, ועוד. את הטיפולים מתאימים באופן אישי לכל חולה במרכז לאנדומטריוזיס שבבית חולים העמק.
כאמור, במרכז הרפואי שבעפולה פועל מרכז טיפול באנדומטריוזיס, אשר בו כל מטופלת עוברת הערכה מלאה להתאמת הטיפול הנכון והיעיל ביותר עבורה. המרכז עובד בשיתוף עם יחידת הפוריות של בית החולים ומערב בהתאם לצורך רופאים מתחומים שונים. בנוסף, אנשי המרכז נערים ביחידת האולטרסאונד על מנת לאפיין את התפשטות המחלה ולבחון אם מעורבים איברים נוספים. עם תום הניתוח ממשיכה המטופלת להיות תחת פיקוח ומעקב צמוד של צוות המרכז, אשר אנשיו מלאי סיפוק וגאווה על הצלחתם בהקלת כאבים, בהשגת הריונות ובשיפור איכות החיים.
לעוד כתבות ניתן להיכנס לאתר "העמק", ולשאלות בנושא, היכנסו לעמוד הפייסבוק.