על מנת לשמוע על תחום הרפואה המונעת שוחחנו עם ד"ר זאהי סעיד, רופא משפחה ותיק ומוערך המשמש כמנהל הרפואי של שירותי בריאות כללית במחוז חיפה וגליל מערבי. כמו כן, ד"ר סעיד מנהל את "מרפאת הוואדי" העצמאית אשר פועלת בחיפה במסגרת קופת חולים כללית. מדובר במרפאה המוכרת היטב לתושבי העיר והסביבה שעברה לאחרונה הרחבה משמעותית ושיפוץ מקיף, ומציעה מספר שירותים ויתרונות ייחודיים לצד טיפולי רפואה ראשונית לכלל הגילאים ובכל השפות.
במילים פשוטות, רפואה מונעת היא התערבות שמטרתה למנוע תחלואה ולאפשר את הארכת תוחלת החיים, שיפור איכות החיים ויצירת יותר שנים חופשיות ממחלות ומוגבלויות ("שנים בריאות"). הדרכים המרכזיות להשגת יעדים אלו הן הפחתת החשיפה לגורמי סיכון וכן יצירת חסינות בכדי למנוע את הופעת המחלה/הנזק.
את הפחתת החשיפה לגורמי סיכון ויצירת החסינות ניתן להשיג באמצעות מספר פעולות:
יש לציין כי במניעה ראשונית ניתן להפחית בכ- 50% את שיעורי התמותה המוקדמת, וזאת לעומת אנשים שלא מבצעים פעולות אלו.
בהתאם לממצאי הבדיקות רופא המשפחה יכול להמליץ למשל על הפסקת עישון ועל אימוץ אורח חיים בריא. כמו כן, הוא עשוי לכוון לנטילת תרופה כגון אספירין, להמשך בירור בכיוון מחלה מסוכנת, לטיפול במחלה ממארת שהתגלתה, להפנות לניתוח וכדומה.
ממש לא, רפואה מונעת איננה מותרות! מדובר בדבר הכי בסיסי וחשוב, ולמעשה זהו היסוד שעליו נבנה מצבנו הבריאותי והתפקודי. ככל שהיסוד חזק יותר כך הגוף חזק יותר ויכול להתמודד עם כל הסכנות והסיכונים. מעבר לכך, רפואה מונעת היא הצעד הראשון עבור אנשים לקבלת תובנות וליצירת מודעות לגוף שלהם, לרבות שמירה על בריאותו. רק כדי לסבר את האוזן, "רפואה מונעת" עשויה למנוע מצבים רפואיים כגון סרטן ריאות, סרטן מעי גס, סרטן שד וסרטן בכלל, מחלות לב וכלי דם, מחלות ריאה, סכרת, יתר שומנים בדם ועוד הרשימה ארוכה.
כפי שאמרתי, המטרות העיקריות של רפואה מונעת וקידום הבריאות הן לאפשר הארכה של תוחלת החיים, לשפר את איכות החיים וליצור יותר שנים חופשיות ממחלות ומוגבלויות.
אכן, מדובר באנשים המצויים ביתר סיכון עקב גורמים גנטיים, סביבתיים, תעסוקתיים ותזונתיים, אך ראוי לשוב ולהדגיש שרפואה מונעת חשובה לכולם. מעניין לדעת שעל פי הרמב"ם בריאות משמעותה: "בולם רוגזו יפחית אוכלו ויגביר תנועתו" ושגם כיום מרכיבים אלו מהווים את מרבית הרפואה המונעת.
כן, בהחלט. אפשר לראות למשל את השיפור בהערכה לגילוי סרטן במעי הגס ובהערכת דם סמוי בצואה, שיפור במכשירי ההדמיה כגון ממוגרפיה, היכולת לאפיין אוכלוסיות מסוימות (רפואה מותאמת), ועוד ישנן דוגמאות רבות.
לצוותי הבריאות בקהילה, לציבור הרופאים בכלל ולרופאים הראשוניים בפרט (רופאי המשפחה במיוחד) יש תפקיד עיקרי וחשוב ביותר בהכוונת הציבור וביישומה של רפואה מונעת. מצד שני, חובה להדגיש כי קידום הבריאות, פעולות מניעה ראשוניות ופעולות איתור מוקדם הן באחריות האדם עצמו, שלא יכול לברוח מכך וחייב להיות פעיל בשמירה על בריאותו. זכרו שפעילות גופנית, תזונה נכונה והפסקת עישון הן הפעולות החשובות ביותר לשמירת הבריאות ולמניעת מחלות לב וסרטן. מחובתו של כל אחד ואחד מאיתנו להיות אחראי על יישום פעולות אלו עבור עצמו.
אני יודע שלא, ולהלן ההוכחות:
חשוב לשפר את ההיענות ושיתוף הפעולה עם רופא המשפחה והצוותים הרפואיים בכל הקשור לתחומים הבאים:
ד"ר זאהי סעיד הינו רופא משפחה ותיק שמאחוריו זכיות בפרס איגוד רופאי המשפחה ובפרסים נוספים. כיום משמש בתור המנהל הרפואי של שירותי "בריאות כללית" מחוז חיפה וגליל מערבי, וכן כמנהל של "מרפאת הוואדי" הפועלת במסגרת קופת חולים כללית, ושוכנת ברחוב צהיון 18, חיפה. שאלות בנושאי הכתבה ובנושאים רפואיים נוספים ניתן להפנות אל ד"ר סעיד דרך פורום רפואה כללי.