בעונת המעבר נפוצות במיוחד אלרגיות למיניהן, אשר מקורן בגורמים אלרגניים רבים ושונים כדוגמת פרחים ועצים. האלרגיות עשויות להתבטא במגוון סימפטומים, ביניהם פריחה בעור, קוצר נשימה, דלקות עיניים, התעטשויות ושיעולים, ובמקרים חמורים יכולים אף להופיע קוצר נשימה וחנק שעלולים להיות מסוכנים.
המניעה הפשוטה ביותר היא לא להיחשף אל האלרגניים שהאדם יודע שהוא רגיש אליהם. לדוגמא, אם מישהו יודע שהוא רגיש לעשב, דשא או סוג מסוים של פריחה, פשוט שלא ייצא לטייל באזורים המועדים.
ישנם מספר טיפולים תרופתיים שניתנים עקב אלרגיה, כמובן בהתאם לגורמים ולמצבו של המטופל. התרופות השכיחות והמקובלות ביותר הן אנטי היסטמינים, משאפים מיוחדים, כדורים נגד אלרגיה, וגם קורטיזון שהינו טיפול מצוין לעור ולקוצר נשימה. חשוב לציין שישנם טסטים עוריים מיוחדים שאנו עושים לאנשים שאינם מגיבים לטיפול, וכשצריך לגלות מה גורם לאלרגיה. בנוסף, עבור אנשים הסובלים מקוצר נשימה עקב האלרגיה ישנם טסטים ייעודיים, וקיימת חשיבות מרובה לגילוי האלרגן הספציפי מאחר שכאן עלולה להיות אפילו סכנת חיים בשל חנק. לכן, גם אותם אנו שולחים לטסטים.
אכן. אלו בהחלט תופעות שכיחות בעונת המעבר. על פי רוב הן עוברות לבד, אך אנו נותנים טיפול תרופתי לאנשים עקב החשש מפגיעה בנשימה ומחנק. הטיפולים המקובלים הם כולם במרשם רופא וכוללים משאפים, כדורים ואנטי היסטמינים. יש לציין כי חשוב מאוד שלא להגיע לקוצר נשימה קיצוני, ולטפל בהצטננות ובשיעולים בצורה נאותה.
אסתמה של העור אינה ייחודית לעונת המעבר אלא מתגברת בתקופה זו, וממילא קיימת לכל אורך השנה. אם ההורים רואים סימנים מחשידים אצל ילדיהם מומלץ לפנות לרופא, שלרוב יכול לאבחן את הבעיה בלי טסט אלא מהסתכלות על תסמינים כמו גרדת, יובש, עמידות לטיפול ומקומות נגועים. ישנן מספר משחות שמאוד עוזרות לאסטמה של העור, כולל קורטיזון, ובהחלט כדאי לפנות לרופא המשפחה או הילדים.
אמנם עדיין קיימת שפעת בתקופה זו כתוצאה מהחורף, אבל בעיקרון המגמה היא של ירידה. בשלב הזה של השנה אין טעם להתחסן מאחר שעד שהגוף ייצר נוגדנים שכיחות המחלה תרד עוד יותר. מעבר לכך, אין המלצות אחרות לגבי טיפול בשפעת בעונת המעבר לעומת החורף.
הינכם מוזמנים לשאול את ד"ר וליד מבריקי שאלות נוספות, בפורום רפואת משפחה של הפורטל.