רבים מקרב האוכלוסייה סובלים מחרדות ולחצים בדרגות משתנות של חומרה, החל בלחצים כרוניים של חיי היומיום ועד להפרעות חרדה קשות. אין ספק כי מדובר בבעיה המשפיעה על ההתנהלות, תחושת הרווחה והבריאות הפיזית ולכן חשוב שלא להזניחה ולפנות לטיפות נאות. לפניכם סקירה של 4 דרכים נפוצות לטיפול בחרדה אשר תסייע לכם לבחור בדרך הנכונה עבורכם.
חרדות ולחץpixabay
טיפול תרופתי – הטיפול התרופתי בחרדות ולחצים מורכב ממשפחות שונות של תרופות, חלקן מיועדות להרגעה מיידית של מצבים אקוטיים ואילו אחרות בעלות השפעה מתונה יותר לטווח הארוך. על פי רוב, התרופות מיועדות למי שסובל מבעיות לחץ וחרדה חמורות יחסית, המתבטאות למשל בהסתגרות בבית או בהימנעות חזקה ממקומות ומצבים המעוררים את ההרגשות הקשות. אין ספק כי לתרופות אלו יש אפקט ברור ושהן מסייעות לאנשים רבים בתקופות שונות בחייהם, אך גם חשוב לזכור שקיים אפקט של התמכרות והסתגלות אליהן, ושהן אינן מטפלות בגורמים העומדים מאחורי התופעה.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי – מדובר בטיפול ממוקד וקצר יחסית העוסק במחשבות שעומדות בבסיס החרדה והלחץ, ובהתנהגויות הנלוות אליהן. באופן כללי, מטרת הטיפול היא לזהות תפיסות בסיסיות שגויות לגבי העצמי והעולם אשר יוצרות את הלחץ, כמו למשל "אני עומד להיכשל" או "אנשים מצפים ממני להיות מושלם". מכאן ממשיכים להבנת ההשפעה של מחשבות אלו על המטופל, להבנת השגוי שבהן ולאיתור דרכי חשיבה ותפיסה חדשות שיובילו ליותר רגיעה. בד בבד, נעשה תהליך חשיפה הדרגתי למצבים מעוררי חרדה ולחץ כאשר המטופל מנסה כלים שונים שניתנו לו על ידי המטפל (נשימות, דמיון מודרך וכדומה). מבין שיטות הטיפול הפסיכולוגיות, הגישה הקוגניטיבית התנהגותית נחשבת ליעילה ביותר לטיפול החרדות, אם כי גם היא אינה חודרת לעומקה של הנפש וכמובן שאין בה אפקט מיידי וחזק כמו של תרופות.
טיפול פסיכו-דינאמי – כאן מדובר בטיפול פסיכולוגי שנפרש על פני חודשים ארוכים ואף שנים, כאשר מטרתו היא גם לספק כלים להתמודדות וגם להגיע אל החוויות המוקדמות שבבסיס הלחץ והחרדה. כך למשל, עבור המשפט "אנשים מצפים ממני להיות מושלם" יונחה המטופל להיזכר בסיטואציות מחייו המוקדמים שעומדות בבסיס התפיסה (כמו יחסיו עם הוריו או דרך החינוך בבית ילדותו). הרציונל שמאחורי שיטה זו הוא שההיזכרות, ההבנה והחוויה המתקנת בטיפול יוכללו ויועברו אל "החיים האמיתיים".
שילוב בין טיפול פסיכולוגי ותרופתי – מחקרים רבים שנערכו על טיפול בחרדות ולחצים מצאו כי התוצאות הטובות ביותר מגיעות משילוב בין נטילת תרופות לזמן מה ובין תמיכה פסיכולוגית. כלומר, בעוד התרופה מסייעת לתפקוד תקין ורגיעה בחיי היומיום, הטיפול הפסיכולוגי מאפשר להתקדם ברמה האישית ולהפחית את הצורך בנטילת תרופות בטווח הארוך.