כאמור, האנדוקרינולוגיה עוסקת בהורמונים ובבולטות המפרישות אותם, כמו בלוטת האדרנל, בלוטת התריס, הלבלב, יותרת המוח, האשכים, יותרת הכליה והשחלות. על כן, רופאים המתמחים בתחום מטפלים בתחלואות שונות המערבות את הבלוטות הללו, כגון בלוטות קטנות או גדולות יתר על המידה, פתולוגיה אחרת של הבלוטה, הפרשת יתר או בחסר, ומחלות כמו סכרת ודלדול של העצמות. דוגמא אחת מיני רבות אחרות היא בלוטת התריס, העלולה לסבול ממצב של תת פעילות, אותו נתאר בשורות הבאות.
בלוטת התריס נמצאת בחלק הקדמי של הצוואר ומייצרת הורמונים שתורמים לתפקוד השרירים, הלב והמוח, וכן לשמירה על טמפרטורה תקינה וניצול של אנרגיה, כך שלמעשה הם עוברים עם הדם לכל תאי הגוף. ואולם, לעיתים מופיע מצב של תת פעילות בבלוטת התריס, המוביל לתסמינים כמו עצירות, עייפות וחולשה, בעיות קוגניטיביות ונפשיות, השמנת יתר, פגיעה בפוריות של נשים ועוד. תסמינים אלו מופיעים מפני שאין מספיק הורמוני תריס בגוף, דבר המוביל להאטת המטבוליזם ומתבטא בתצורות רבות ומגוונות. על פי הספרות המקצועית, בעיה זו מתגלה אצל כאחד עד שני אנשים מתוך מאה באוכלוסייה, כשבמרבית המקרים היא תלווה את האדם לכך אורך חייו, ולעיתים תחלוף תוך פרק זמן קצר יחסית כאשר הדבר תלוי בגורמים לה. למשל, היא יכולה להופיע עקב הקרנות וכריתות לטיפול במחלת הסרטן, אחרי לידות (ואז היא חולפת מהר יחסית), עקב מחלות אוטואימוניות, נטילת תרופות מסוימות, ופתולוגיות נוספות.
הטיפול המרכזי שמוצע לתופעה זו הוא תרופתי וכולל תרופות המכילות תחליפי הורמוני תריס מלאכותיים. המינונים נקבעים בעיקר בהתאם לגילו של המטופל ולמצבים רפואיים שמהם הוא סובל, ולמעשה יש להמשיך וליטול את התקופה לכל החיים גם לאחר שהושג איזון הורמונאלי. כלומר, לא מדובר בריפוי של תת פעילות הבלוטה אלא בהשגת איזון המאפשר לאדם ליהנות מבריאות תקינה ומפעילות תקינה של מערכות גופו. יתר על כן, ישנה חשיבות גדולה מאוד לנטילה קבועה של התרופה, שכן תת פעילות שאינה מטופלת עלולה בהחלט לסכן חיים אם הלב נפגע, ומעבר לכך עשויים להיגרם משברים נפשיים חריפים ופגיעות במערכת העצבים. לכן, למי שסובל לאורך זמן מהתסמינים שתוארו לעיל מומלץ לפנות לאנדוקרינולוג על מנת שיבצע את האבחונים ההולמים ויספק מענה תרופתי.