צמח הקנאביס, המכור גם בתור מריחואנה משמש את האנושות מזה שנים רבות, החל בטקסים דתיים, דרך צרכים רפואיים ועד להנאה ובילוי. חשוב להדגיש כי על פי פקודת הסמים המסוכנים בישראל, מדובר בצמח המוגדר בתור סם מסוכן והוא אסור בחוק לגידול, החזקה, שימוש, סחר וכיוצא בזאת. יחד עם זאת, בשנים האחרונות אנו עדים למספר שינויים משמעותיים בתחום. בראש ובראשונה, שינויי חקיקה הובילו לכך שאדם הנתפס עם כמות קטנה של קנאביס, הנחשבת לשימוש עצמי, אינו עומד למשפט אלא צריך לשלם בפעמים הראשונות קנס כספי בלבד. לכך מצטרף כמובן השינוי בתפיסה הרפואית, כאשר חלקים מסוימים מהצמח מטפלים בהקלת כאבים ותסמינים של מחלות שונות.
יש להדגיש כי הצריכה של קנאביס רפואי שונה בתחומים שונים מהצריכה שלו למטרות בילוי ופנאי, ולא רק עקב הסיבה שהינה רפואית מעיקרית. ראשית, במוצרים רבים ושונים של הקנאביס הרפואי יש כמויות יותר גדולות של CBD שהינו החומר המרגיע בצמח, לעומת כמויות יחסית קטנות של THC שהוא המרכיב הפסיכואקטיבי. בנוסף, כאשר נוטלים קנאביס רפואי בעישון, אידוי וכיוצא בזאת, צורכים כמויות הרבה יותר מדויקות ומפוקחות אשר מתאימות למצב הרפואי, למבנה הגוף, לגיל וכדומה.
ניתן להבין אם כן כי הקנאביס הרפואי נמצא בתווך שבין מוצר רפואי וסם בלתי חוקי, ולכן יש לטפל בכל נושא הגידול, ההפצה, המרשמים והצריכה באופן זהיר מיוחד. על הטיפול בעניינים אלה מופקדת יחידת הקנאביס הרפואי במשרד הבריאות, המכונה בקיצור יק"ר. זהו הגוף היחיד בארץ שיש לו הסמכה להנפיק את הרישיון לשימוש בקנאביס רפואי למטופלים, כמו גם להנפיק רישיונות לכל מי שחוקר או עוסק בתחום זה. ככלל, היחידה נוטה להתייחס אל הקנאביס בתור מוצר רפואי שצריך לפקח עליו, כמו על מוצרים רפואיים אחרים, על מנת להבטיח את שלום הציבור. בין היתר, היחידה עובדת מול המטופלים בקנאביס רפואי ומי שמבקש לקבל את הטיפול, מול רופאים מומחים, אתרים שבהם מגדלים קנאביס וגומרים הקשורים באופן זה או אחר להפצתו. בנוסף, היחידה עובדת מול בתי מרקחת האמונים על הנפקה של קנאביס רפואי, מול רופאים בעלי הסמכה לאישור המלצות לשימוש בצמח, מול משרד ממשלה וגופים נוספים, מול עמותות וארגונים רפואיים, ועוד.
מדי שנה מתעדכנת רשימת ההתוויות המאפשר לקבל טיפול בקנאביס רפואי בארץ. כך למשל, ניתן לקבל רישיון עבור כאבים מהם סובלים חולי פרקינסון, עבור חולי טרשת נפוצה, עבור כאבים הכרוכים בטיפולים כימותרפיים במחלת הסרטן, עבור מחלות שונות של מערכת העיכול כמו קרוהן וקוליטיס, עבור חולי איידס הסובלים מתיאבון ירוד ובעיות במערכת העיכול, עבור הסובלים מפוסט טראומה במצבים מסוימים, עבור הלוקים בתסמונות טורט, עבור הלוקים באפילפסיה, עבור חולים סופניים המקבלים טיפול פליאטיבי ועוד.
כאמור, הרשימה מתעדכנת מעת לעת והיא פתוחה לציבור. יש לציין כי לא כל חולה מהרשימה המתוארת לעיל אכן יקבל רישיון לשימוש בקנאביס רפואי, והדבר תלוי במצבו הבריאותי, בטיפולים שהוא עבר ועובר, בגילו ובשורה ארוכה של מאפייניו נוספים המתוארים על ידי רופאו ובמסמכים שונים. עוד ראוי לציין כי השימוש בצמח הקנאביס עלול להיות קשור גם בתופעות לוואי מסוימות. כך למשל, מכיוון שהצמח נצרך לעיתים בעישון הוא עלול להגביר את הסיכון למחלות של מערכת הנשימה העליונה. כמו כן, ישנן לא מעט עדויות לכך שהשימוש בצמח מגביר את הסיכון לפיתוח דיכאון ואף לפיתוח פסיכוזות מסוגים שונים. מעבר לכך, ישנה בעיה של התמכרות בקרב חלק מהמשתמשים.
כיום מטופלים בישראל יותר חמישים אלף איש בקנאביס רפואי, ועוד אלפים רבים ממתינים לאישור בקשת הרישיון שלהם על ידי היק"ר. במשרד הבריאות בהחלט ערים לבעיה המתעוררת סביב תהליך האישור הארוך והבירוקרטיה הכרוכה בנושא, המובילה לא פעם לכך שחולים שיכלו לקבל הקלה על כאבים, בחילות, הקאות, מחלות נוירולוגיות וכדומה – נאלצים להמתין זמן רב לאישור הבקשה. בצר להם, חלקם אף פונים לערוצים שאינם חוקיים ומקובלים, ונוטלים את הקנאביס בצורה שאינה דווקא מדויקת ונכונה למצבם.
על כן, במשרד הבריאות מבצעים מהלכים משמעותיים להקלת וייעול תהליך אישור הבקשה. אחד הבולטים שבהם הוא הקמתו של ממשק ממוחשב חדש המופעל על ידי חברה חיצונית, המאפשר לרופאים ולמטופלים להגיש און ליין את הבקשה, את חוות הדעת ואת כל המסמכים הרלוונטיים. לאחר מכן הבקשה נבחנת על ידי אנשי המקצוע, ובמידה שהיא מאושרת ניתן להדפיס ישירות את הרישיון ואת הוראת המסירה שנשלחים למייל, עימם אפשר לגשת לבית מרקחת המוסמך להנפקת קנביס רפואי.
למעשה ישנן שתי דרכים לקבל את האישור. הדרך הראשונה היא לפנות לרופא בעל הסמכה מטעם היק"ר. מדובר בהגעה לפגישה עם רופא בעל הסמכה מיוחדת שלאחר פגישה אחת עם המטופל יכול להחליט לאשר את השימוש בקנביס רפואי. זאת אומרת שכבר בסיום הפגישה הראשונה ניתן לקבל את הרישיון ואת הוראת המסירה, ומכן והלאה יוכל המטופל לקנות את המוצרים הרפואיים בבית מרקחת מורשה. הדרך השנייה היא כאמור באמצעות אתר האינטרנט של היק"ר, אשר מבוצעת על ידי רופא מומחה בתחום הרלוונטי. אם הרופא המומחה מחליט לספק המלצה על שימוש בקנאביס רופאי, יהיה עליו להגיש את הבקשה המקוונת עם מסמכים רלוונטיים בהתאם לתקנות.
כאמור, קנאביס רפואי הוא כיום מוצר רפואי לכל דבר, אולם אין בכך למחוק את העובדה שהוא מוגדר בתור סם מסוכן בפקודת הסמים המסוכנות. לכן, ישנן תקנות ברורות המציבות איסורים בפני משתמשי קנאביס רפואי, העלולים לנסות לנצל את החומר שברשותם על מנת להפיק רווחים בלתי חוקיים. ראשית, התקנות מחייבות לנהוג בכל הזהירות המתבקשת בהחזקת קנאביס רפואי בבית, בתיק וכדומה, כמו כל תרופה אחרת ואפילו יותר מכך. יש לזכור כי הקנאביס עלול לסכן ילדים קטנים ומי שאינו שומר על המוצר הרפואי באופן סביר, עלול למצוא את עצמו בבעיה חמורה מבחינה משפטית ואישית.
שנית, עובדה מהותית היא כי בארצות שבהן הקנאביס בכללותו הוכרז כחוקי לשימוש עצמי, יש עלייה ברורה למדי בכמות תאונות הדרכים. הסיבה לכך היא שיש יותר אנשים שמשתמשים בקנאביס ואף עולים תחת השפעה זו למכונית ונוהגים. ראוי לזכור כי הקנאביס ידועה בהשפעתו על הריכוז, המיקוד, מהירות התגובה והיבטים קוגניטיביים נוספים. בעיקרון, אחרי נטילת קנאביס רפואי אסור לנהוג ברכב למשך 6 שעות לפחות, ולעיתים הדרישה היא לא לנהוג ברכב בכלל בכל פרק הזמן שנוטלים אותו. לבסוף, מובן מאיליו שהחוק אוסר על משתמשי קנאביס רפואי לעשות שימוש בחומר שאינו מיועד אך ורק למטרה זו, ורק על עצמם. יש להבין שכל ניסיון להרוויח כסף, לאגור הרבה חומר או אפילו לתת כמתנה לחברים – עלול להוביל לתסבוכות משפטיות רציניות ביותר.