כדי לקבל מידע מקצועי שוחחנו עם ערן שי, שהינו פסיכולוג ומטפל התנהגותי, מאמן אישי בכיר ומדריך מנהלים. אחד מעיסוקיו המרכזיים הוא טיפולים קליניים בגישה הקוגניטיבית התנהגותית (CBT), הכוללים שימוש בגישות התערבות מוכחות כגון EMDR, המביאות לתוצאות מעשיות בתקופה קצרה. ערן שי מנהל את פורום פסיכולוגיה בפורטל ועונה בו על שאלות הגולשים.
אובססיה הינה מחשבה, רעיון או התנהגות המתרחשים ללא יכולת שליטה תוך חזרה מעגלית. זו הפרעה נפשית המתלווה לחרדה ודיכאון. ה- OCD (obssesive compulsive disorder) גורם לאנשים לבצע "טקסים" מוזרים כמו רחיצת ידיים עשרות פעמים ביום, הימנעות מדריכה על קווי החיבור במרצפות, נגיעות בעצמים ועוד. האדם לא יכול להימנע מהתנהגויות אלה ומכאן הגדרת הכפייתיות. בטיפול ההתנהגותי מטפלים הן בחרדות והן בהקניית הרגליה שליטה מחשבתית.
האובססיה יכולה להתבטא בתחום המחשבות כלפי אנשים או נושאים מסוימים. כמו כן, בביצוע של התנהגויות ללא תכלית ברורה ובניגוד להיגיון, בתחומי אכילה כפייתית, התנהגות מינית כפייתית, תחומי הניקיון וההיגיינה, ביצוע של טקסים ואמונות טפלות. לפעמים הדבר יתבטא גם בנגיעה בחפצים או סידור חפצים בדרך מסוימת (לדוגמא נעליים שפונות תמיד בכיוון מסוים). בנוסף, לפעמים האובססיה מתבטאת בבדיקות חוזרות שהבית נעול או שלא השארנו את הגז דולק. לעיתים יש מחשבה מיסטית לא רציונאלית שההתנהגות תמנע בעיות אחרות. תחום נוסף ומיוחד "שקרנות כפייתית" - מדובר באנשים שממציאים המצאות או משקרים לא מתוך בחירה או החלטה אלא כהתנהגות שנכפית עליהם.
כשההתנהגות גורמת סבל או אי נוחות זה מצריך עזרה מקצועית, בדרך כלל כשהתופעה נמשכת מספר שבועות, וכאשר המחשבות שלנו עוסקות בנושא בצורה חזרתית מעגלית.
המצבים שבהן האובססיות עוברות מעצמן (לאחר שנמשכו כבר מספר שבועות) נדירים למדי. ברוב במקרים האובססיות דווקא מחמירות ללא טיפול מקצועי מתאים.
תרופות פסיכיאטריות מטפלות בהקלת הסימפטומים. יש אנשים שזה מספיק להם אולם במשך השנים ההשפעה החיובית של התרופה מתפוגגת ואז הבעיה עלולה חזור. בנוסף לכך, לתרופות הפסיכיאטריות יש תופעות לוואי לא רצויות שיש לקחת אותן בחשבון בעת קבלת ההחלטה. בדרך כלל פסיכיאטר טוב ימליץ לשלב טיפול פסיכולוגי עם הטיפול התרופתי.
לטיפול ההתנהגותי בחרדות ואובססיות שני יתרונות משמעותיים ראשית, הוא משיג תוצאות בזמן יחסית קצר בהשוואה לטיפול הדינמי. שנית, התוצאות ממוקדות בבעיה ולא ב"חפירה" עמוקה וממושכת בהיסטוריה ובעבר של המטופל.
בטיפול נבחנים דפוסי החשיבה, מוצעות אלטרנטיבות ונעשה עיבוד מחדש של חוויות טראומטיות מהעבר. בדרך כלל מגלים את שורשי החרדה של המטופל – למשל פחד מחושך או מהמוות – ומלמדים איך להתמודד ולהתגבר על הפחדים. בין הפגישות המטופל מקבל עבודה לתרגול וליישום בבית.
בנוסף לטכניקות של הרפיה ודימיון מודרך, ניתן למשל להשתמש בטכניקה של הזזת עיניים (EMDR) בזמן העלאה ושיחזור של טראומה מהעבר. כך לדוגמא, מטופל שהגיע עם טראומה שנבעה מטריפ רע בעת שימוש בסמי הזיה במסיבת טבע, עבר שינוי ביחס לזיכרון של החוויה ועם השינוי האובססיה שלו לגבי הצורך לגעת באנשים חלפה.
מטפל טוב הוא מי שמציג למטופל תמונה ברורה של התהליך הטיפולי, מי שיש לו ניסיון בבעיות דומות ויכול להעביר המלצות של מטופלים שעברו טיפול בהצלחה. כמו כן, חשוב לשים לב לכימיה במהלך השיחה והפגישה הראשונה עם המטפל. כמובן שבחינת הקשר הטיפולי נעשית גם במהלך הטיפול, אך הדבר מתבצע אחרי שיש התרשמות חיובית התחלתית.
ערן שי הוא פסיכולוג ומטפל התנהגותי, מאמן אישי בכיר ומדריך מנהלים. על תחומי עיסוקו העיקריים נמנים טיפולים קליניים לפי גישת ה- CBT הכוללים גם שימוש ב- EMDR ובגישות התערבות נוספות, המובילות בתקופה קצרה לתוצאות מעשיות.
שאלות בנושאי הכתבה ובנושאים נוספים ניתן להפנות אל ערן שי דרך פורום פסיכולוגיה.