אם יש לכם פיסורה בוודאי כבר הצלחתם להבחין בתסמינים, כמו הפרשות צהובות ואפילו דם על צואה או על נייר הטואלט, כאבים חזקים בזמן יציאות ואחריהן, וגירודים חוזרים ונשנים באזור פי הטבעת. למעשה, חלקם של הסימנים דומים למדי לאלו של טחורים אלא שקיים הבדל מהותי בין שתי התופעות ואין לבלבל ביניהן. טחורים הם כלי דם שנמצאים באזור התחתון של המעי הגס ופי הטבעת, שעקב סיבות שונות עוברים מתיחה וצניחה. לעומת זאת, פיסורה היא בעיה פשוטה יותר מבחינה רפואית, גם אם לא מבחינת ההרגשה האישית, והיא קרע או סדק שנוצר ברירית המצויה בפי הטבעת. עקב הכאבים הכרוכים ביציאות השרירים באזור מתכווצים ולכן קשה עוד יותר לעשות את הצרכים.
האבחנה נעשית על ידי גסטרואנטרולוג שמזהה את הקרע בקלות. יש לציין כי מדובר בבדיקה חשובה, לא מפני שהפיסורה מסוכנת באופן כלשהו לבריאות, אלא מפני שהיא מעיקה מאוד על החיים, ויותר מכך – ייתכן שלתסמינים יש מקור אחר שהוא אכן מסוכן.
כאשר חשים את הכאבים החדים של הפיסורה, יושבים בשירותים ומתפללים שהכאב יעבור, לא ניתן להימנע מהשאלה שלעיל. למעשה, יש סיבות שונות לפיסורה המשתנות מאדם לאדם, כמו שלשול ועצירות, לאחר לידה והריון, ומעבר של גופים גדולים או חדים מסיבות שונות. על כל פנים, אם כבר אובחנתם עם הבעיה כדאי להקפיד על תזונה עם הרבה סיבים תזונתיים כמו פירות וירקות, לשתות הרבה מים כדי לרכך את הצואה, ולהקפיד על פעילות גופנית באופן קבוע. כמו כן, חשוב שהאזור של פי הטבעת יהיה נקי והיגייני, ולשטוף אותו במים וסבון אחרי שעושים את הצרכים.
את הפיסורה מחלקים באופן כללי לחריפה וכרונית, כלומר אם המצב לא נפתר עד כ- 45 יום. כאמור, לא מדובר בסכנה בריאותית אך היא כמובן מעיקה מאוד, ובהחלט חשוב לטפל בה מוקדם ככל האפשר. הטיפול הראשוני מבוסס על שינויי תזונה לעבר פירות וירקות, אמבטיות מים פושרים בישיבה, תכשירים התורמים לריכוך הצואה ומשחות ייעודיות הפועלות להרפיית השרירים מקלות על היציאות.
במידה שהטיפולים הראשוניים לא הצליחו והפיסורה הפכה לכרונית, ניתן לשקול ניתוח המבוצע במספר גישות. כך לדוגמא, קיים ניתוח לניתוק הרירית שנמצאת באזור פי הטבעת כך שתכסה את הפיסורה, וניתוח לכריתת פיסורה. יחד עם זאת, בניתוח הנפוץ ביותר חותכים מהצד את הסוגר וסיכויי ההצלחה נחשבים גבוהים מאוד. סוג הניתוח ייקבע בהתאם למצבו הבריאותי של המטופל והתאמתו לגישה זו או אחרת, אך חשוב לזכור שבכל גישה קיים גם סיכוי לחזרת הפיסורה בעתיד.