את המידע מביאה בפנינו פרופסור מ"ק נחמה אורי, מומחית א.א.ג ניתוחי ראש וצוואר, לשעבר מנהלת יחידת האף והסינוסים בבית החולים "כרמל", חיפה. פרופסור אורי נמנית על המובילים והבכירים בתחומה בישראל ובחו"ל, ולאורך שנות פעילות פרסמה עשרות מאמרים חשובים בספרות המקצועית, הופיעה והרצתה בכנסים בינלאומיים, השתתפה בהתשלמויות רבות, לימדה והדריכה סטודנטים לרפואה מהטכניון. בנוסף, פרופסור אורי מנהלת את פורום מחלות אף וסינוסים ואת פורום אף אוזן גרון ילדים, ועונה בהם על שאלות הגולשים.
סינוסיטיס אצל מבוגרים מלווה לרוב בתסמינים כמו לחץ בפנים, כאבי ראש, כאבים בעת כיפוף הראש, ועוד. ואולם, אצל ילדים תסמינים אלו אינם מופיעים ולכן גם דרך האבחנה שונה. המחלה מופיעה בדרך כלל אצל ילדים אחרי מחלות ויראליות ו/או סובלים מאלרגיות שונות, ובמיוחד קיימת הידבקות בה בקרב ילדים השוהים במעונות יום המהווים כר פורה לחיידקים. באופן כללי, אחרי מחלות ויראליות ובמצבי אלרגיה מתעבות ריריות הסינוסים והאף, ומפרישות נוזל שבהתחלה איננו מזוהם אך עד מהרה מזדהם בחיידקים שבסביבת הילד וכך נוצרת דלקת בסינוסים. אם כן, גורמי הסיכון לסינוסיטיס חיידקית אצל ילדים הינם שהייה במעונות יום, מחלות כרוניות שונות, וגיל נמוך משנתיים.
מאחר שבילדים לא מופיעים כאמור התסמינים של המבוגרים, בדיקות אינן תורמות לאבחנה וגם תלונות על כאבים בפנים אינן אופייניות ואין להסתמך עליהן. כמו כן, אין צורך לבצע אצלם צילומים אלא אם ישנם סיבוכים ואז צריך לבצע צילום CT. יתרה מכך, אצל 50% מהילדים ייראה שיפור במחלה גם ללא קבלת אנטיביוטיקה, על אף שתרופות אלא יכולות לזרז את ההחלמה. התגובה לתרופה נראית לרוב תוך יומיים או שלושה, כאשר הרוב הגדול של הילדים יגיבו למוקסיפן בהנחה שאינם רגישים לפנצילין.
מזה שנים ידוע כי ישנם קשרים בין מחלות סינוסים ובין אסתמה, כאשר טיפול מוצלח במחלת הסינוסים מוביל לשיפור ניכר של האסתמה ובהחלט עשוי לחסוך אשפוזים והגעה למיון. אחת העבודות המחקריות בתחום זה מתייחסת לתוצאותיהם של ניתוחים אנדוסקופיים של הסינוסים, המכונים FESS, ולהשפעתם על מצב האסתמה בקרב חולים הסובלים גם מפוליפים באף (מדובר בחולים שנותחו במחלקת א.א.ג ניתוחי ראש צוואר בבית החולים הכרמל). תחילה הועברו שאלונים שבדקו את התלונות הקשורות למצב האף, הסינוסים והאסתמה, וכמו כן בוצעו בדיקות תפקודי נשימה ואנדוסקופיה של האף. לאחר מכן, בוצע מעקב אנדוסקופי שהראה פתיחה יפה ב – 88% מקרב החולים, וכן התייחסות סובייקטיבית חיובית יותר למצב האף. עוד נמצא כי בעקבות הניתוח קטן באופן משמעותי השימוש בסטרואידים ומרחיבי סימפונות, ואיכות החיים של מרבית החולים השתפרה עקב השיפור בנשימה דרך האף.
מן התוצאות שלעיל עולות מספר המלצות, לפיהן בחולי אסתמה שאינם משתפרים עקב טיפולים מקובלים, וכאשר צריך להגדיל את הטיפול בתרופות, יש לקיים בירור של הסינוסים. דהיינו, לקיים צילום CT סינוסים ולבצע בדיקה אנדוסקופית של האף. הטיפול הראשוני יכלול משאפים סטרואידליים ותרופות נוספות, ואם לא מושגת הקלה יש לשקול ניתוח FESS הפותח ומנקה את הסינוסים.
פרופסור מ"ק נחמה אורי היא מומחית א.א.ג וניתוחי ראש וצוואר, לשעבר מנהלת יחידת אף וסינוסים בבי"ח כרמל. שאלות בנושאי הכתבה ובנושאים אחרים ניתן להעביר לפרופסור אורי דרך פורום מחלות אף וסינוסים ודרך פורום אף אוזן גרון ילדים.
לאתר האישי של פרופסור מ"ק נחמה אורי לחצו כאן
לעוד עדכונים שוטפים בתחום מאת פרופסור מ"ק נחמה אורי, היכנסו לעמוד הפייסבוק.