בתוכניתו של ד"ר אמיר גילת "שיחה יומית" רואיינה לאחרונה פרופסור מ"ק נחמה אורי אודות הסיבות המרכזיות שמאחורי חסימה אפית. פרופסור אורי היא מומחית לרפואת א.א.ג וניתוחי ראש צוואר, ומבכירי המומחים בארץ ובעולם בתחומה. כמו כן, פרופסור אורי מנהלת את פורום מחלות אף וסינוסים בפורטל ועונה בו על שאלות הגולשים.
אחד הדברים שיכולים לגרום לחסימה באף הוא חדירה של גוף זר, ורופאים צריכים לקחת את האפשרות הזו בחשבון בעיקר כשהמטופל הוא ילד. כאשר ישנה חסימה אפית, ובמיוחד בצד אחד, עם ריח רע באף ואצל ילד קטן, יש צורך לבדוק אם קיים גוף זר וכמובן להוציא אותו.
דום נשימה בשינה הוא תסמונת שכיחה בהרבה ממה שנהוג לחשוב. היא בהחלט עלולה להיות מסוכנת, לא באופן מיידי אלא בטווח הארוך. אנשים רבים סבורים שטיפול בסטייה במחיצת האף יפתור את בעיית השינה, ולא כך הוא. אמנם, לעיתים הטיפול באף יכול לפתור את הבעיה, אבל רק ב- 20% - 30% מהמקרים. יש צורך לטפל בסטיית מחיצת האף כשיש דום נשימה בשינה, אם חושבים שצריך מכשיר שנקרא CPAP לטיפול בתסמינים.
סינוסיטיס חריפה וכרונית הן מחלות המאופיינות בחסימה של האף עקב נזלת המתחילה בצורה מימית שהופכת למוגלתית, וכן בכאבים. בתחילה קיים זיהום ויראלי ומכאן שבדרך כלל המחלה תחלוף מעצמה בתוך כשבעה ימים, בלי צורך בנטילת אנטיביוטיקה. בשלב הראשוני יכולים לעזור טיפול באדים חמים ושטיפות עם מי מלח, וכן תרופות לשיכוך כאבים. ואולם, אם הסימפטומים מחריפים ולא עוברים מעצמם, לעיתים יהיה צורך ליטול אנטיביוטיקה. יתרה מכך, אם מדובר בסינוסיטיס חריפה חוזרת, לעיתים מבצעים אנדוסקופיה. ישנה הוראה לניתוח של הסינוסים שנקראת FESS, בו מנקים ומרחיבים את פתחי הסינוסים כדי לאוורר את חלל האף עצמו, וכן את הסינוסים שצמודים אליו.
באופן כללי, הסיבות העיקריות לחסימה אפית הן נזלת ויראלית או אלרגית, סטייה של מחיצת האף עקב בעיה מולדת או חבלה, וכאמור גם חדירה של גוף זר. יש לציין כי את החסימה האפית חשוב מאוד לפתוח, ולא להשאיר נשימה מהפה בלבד. זאת מאחר שהנשימה דרך האף מספקת לנו אוויר מסונן, חם יותר ולח יותר שהנשימה דרך הפה אינה יכולה לספק.
עוד פרטים על חסימה אפית ניתן לקבל דרך צפייה בריאיון עם פרופסור מ"ק נחמה אורי בתוכניתו של ד"ר אמיר גילת.
ניתן להעביר שאלות און-ליין לפרופ' מ"ק נחמה אורי בפורום מחלות אף וסינוס שבניהולה.