נתחיל מהבסיס מהי סחרחורת ומה הסיבות השכיחות לה?
תחושת סחרחורת יכולה לנוע בין תחושה של ראש קל, תחושת ציפה תחושה של כמעט אובדן הכרה. לבין תחושה של סחרחורת סיבובית כאשר החולה מרגיש שהוא מסתובב או כל העולם מסתובב סביבו. חשוב מאוד להבין למה מתכוון החולה במילה סחרחורת מכיוון שזה יכוון אותנו לאבחנה הנכונה. תלונה של נפילה ואובדן הכרה איננה בהכרח שייכת לסחרחורת שמקורה באוזן הפנימית. במקרים כאלה יש לחפש סיבה במערכת הלב וכלי הדם או במערכת העצבים המרכזית לעומת זאת תלונה של סחרחורת סיבובית כמתואר (קרויה גם ורטיגו) ומכוונת לפגיעה במערכת שיווי המשקל של האוזן הפנימית או קשריה המרכזיים.
כיצד מטופל הסובל מסחרחורת צריך לנהוג?
מכיוון שסחרחורת יכולה לנבוע החל מסיבות טריוואליות וכלה מצבים מסכני חיים חובה על מטופל שסובל מסחרחורת לפנות לרופא. לאחר פניה לרופא המטפל בדר"כ הרופא יפנה על פי חומרת המצב לחדר המיון או לייעוץ בדיסיפלינות של אף אוזן גרון או נוירולוגיה.
הראיון עם פרופ' אביגדור שצ'ופק:
לסיכום כיצד מאבחנים סחרחורת ומהם דרכי הטיפול?
תחילה הסחרחורת מאובחנת על ידי לקיחת האנמנזה זאת אומרת סיפור המחלה מפי החולה. זה כשלעצמו מהווה את הנתיב הראשון לאבחנה. בשלב הבא, מבצע הרופא אוטו נוירולוג בדיקה אוטונוירולוגית הכוללת מצבים שונים של בדיקת תנועות העיניים ובדיקת היציבה כולל מבחנים מאתגרים לחולה. בעת הצורך, מבצעים גם בדיקות עזר שכוללות הערכה של מערכת שיווי המשקל (בדיקה שנקראת (ENG, VNG, בדיקות של איברים ספציפיים שאחראים לתחושת התאוצה הקווית הנקראים איברים אוטוליטיים וכלה בבדיקות הדמיה כולל. הכל לפי הצורך.
טיפול בסחרחורת תלוי באבחנה שאליה מגיע החולה רוב המקרים של סחרחורת הנגרמים כתוצאה מפגיעה באוזן הפנימית קשורים בנפילה של קריסטלים, אוטוקוניה מאיבר שאיננו צריך להיות רגיש לתאוצה זוויתית, לאיבר שרגיש לתאוצה כזו. במקרים האלה התלונה העיקרית של המטופל תהיה סחרחורת בשינוי תנוחה. הסחרחורת הזו יכולה לנבוע מאיברים שונים של האוזן הפנימית ולכן חשובה אבחנה מדוייקת. במקרים הללו טיפול להחזרת הקריסטלים ירפא את החולה. מקרים אחרים נובעים כתוצאה מפגיעה ויראלית או פגיעה בחיידקים במכלולים של האוזן הפנימית במקרים האלה הטיפול על פי רוב הוא טיפול תרופתי ממושך ומנוחה, ולאחר מכן אסטרטגיות של שיקום ויסטבולרי על ידי פיזותרפיה ייחודית. פרופסור שצ'ופק מוסיף ומציין: "ישנם מקרים שקשורים במיגרן ואז הטיפול הוא גם טיפול אחזקה במיגרנות, וישנם מקרים שנובעים גם מפגיעה במערכת העצבים המרכזית דרך פגיעות וסקולריות, שטפי דם ואפילו גידולים. זה מדגיש את העובדה מדוע על החולה הסובל מסחרחורת להגיע בהקדם לרופא שיעשה את האבחנה המדוייקת ובהתאם לכך יקבל את הטיפול הנכון"
ניתן להפנות שאלות לפרופ' אביגדור שצ'ופק בפורום סחרחורת ליקויי שמיעה וטינטון