כאשר אנו מקבלים מרשם מרופא ונכנסים לבי המרקחת ניתנות לנו הוראות הנוגעות בעיקר לתכיפות השימוש. יחד עם זאת, עיון בעלונים של התרופות מציג בפנינו עוד קשת רחבה של פרטים, כגון אוכלוסיות יעד, חומרים פעילים, תופעות לוואי אפשריות, מתי לפנות לרופא, וכדומה. אחד ההיבטים הללו, שלא תמיד מופיע אפילו בעלונים, הוא סוגי המזונות שכדאי ולא כדאי לצרוך עם אותה התרופה.
מה הקשר?
ובכן, דווקא קיים ברור בין תרופות למזון ויש הגורסים כי מזון הוא תרופה בפני עצמו. שניהם מתפרקים במערכת העיכול שלנו למרכיביהם ונוסעים עם זרם הדם לאיברי היעד, בין אם מדובר בויטמינים, מינרלים או החומר הפעיל של התרופה. בתוך כך, מרכיבים המגיעים ממקורות שונים יכולים ליצור אינטראקציות ביניהם, ואפילו לחבור זה לזה ולהשפיע על הגוף בדרך לא צפויה או לא רצויה. דברים אלו נכונים במיוחד לגבי תרופות שונות שהאדם נוטל ואכן במקרים רבים ניתן לראות על העלון אזהרות בדבר נטילת שתי תרופות ספציפיות יחדיו. עוד חשוב לדעת שישנן תרופות המשפיעות על רמות של חומרים מסוימים בגוף, כמו הקטנת כמות האשלגן או פגיעה בחיידקי המעיים. במקרים אלו, תזונה משלימה יכולה לספק את הפתרון.
כמה דוגמאות של שילובי מזון ותרופות
כדי לסבר את האוזן נביא להלן מספר דוגמאות הממחישות קשרים בעייתיים בין מזון לתרופות:
מה הבעיה עם בננה? אין שום בעיה עם בננה שמכילה בין היתר רמה גבוהה של המינרל אשלגן, בעל תפקידים חיוניים בגופנו. הבעיה היא שקיימות תרופות לסובלים מלחץ דם גבוה שמעלות גם הן את שיעורו של המינרל, וביחד נוצר עודף העלול לפגוע בקצב הצב.
לא שותים אלכוהול – חשוב להבין כי תרופות רבות, מועילות ככל שיהיו, יוצרות עומס על מערכת העיכול ובפרט על הכבד האמון על פירוק רעלים. עוד "חבר" שמאתגר מאוד את הכבד הוא האלכוהול ולכן ישנן תרופות שממש לא כדי לשתות הרבה אלכוהול בצידן. מדובר אפילו בתרופות הפשוטות ביותר לשיכוך כאבים, כמו אקמול ואופטלגין. יתר על כן, קיימות תרופות הרגעה כמו לנדודי שינה או נוגדות חרדה שפועלות על מנגנונים במוח באופן דומה למדי לאלכוהול. שילוב של השניים עלול לחזק זה את זה ולהיות מסוכן מאוד, לגרום לאובדן הכרה ואפילו למוות.
אשכוליות – לאשכוליות התמימות לכאורה יש השפעה לא צפויה: הן מובילות לרמה גבוהה מהרצוי של התרופה בזרם הדם, דבר המוביל לתופעות לוואי לא נעימות, ובפרט נכון הדבר בתרופות המיועדות לאנשים שסובלים מלחץ דם גבוה.