נשים מתחילות לייצר חלב כבר בשבוע ה-16 להריון וברור שמדובר במזון הטוב ביותר עבור התינוק. חלב אם מעניק הגנה ממחלות, מפחית את הסיכון למוות בעריסה, מכיל את כל הרכיבים הדרושים לתזונה ביחס המתאים ביותר לשלבי ההתפתחות השונים והוא מקל על העיכול.
מבחינה כספית יש לחלב אם משמעות גדולה כי הוא חוסך בהוצאות, תמיד זמין ואף פעם לא מתקלקל. הנקה גם מונעת אלרגיות מהתינוק, עוזרת לאימהות לחזור למשקל גוף תקין ובריא זמן קצר לאחר הלידה ומעודדת אינטליגנציה בעזרת חומצות שומן ייחודיות שחיוניות להתפתחות המוח.
על אף האמור לעיל, מיותר לציין שהנקה היא לא תמיד אופציה. יש נשים שלא מסוגלות להניק בגלל בעיות בריאותיות מסוימות וכאלה שסופגות בגלל זה מחיר נפשי יקר. הנקה גם כרוכה בפטמות סדוקות, בפגיעה דרסטית במספר שעות השינה ובשדיים גדושים וכואבים. בכל אחד מהמקרים האלה אין שום סיבה לחוש רגשות אשם, כי קיים פתרון טוב בדמות מגוון תחליפי חלב מעולים.
לתחליפי החלב יש יתרונות כי כל אדם יכול להאכיל בעזרתם את התינוק והעומס על האם קטן. חוץ מזה, תינוקות שניזונים מתחליפי חלב אם אוכלים לעיתים רחוקות יותר וכך פחות זמן מהיום מוקדש להאכלה.
ככל שעובר הזמן תחליפי החלב משתכללים ונעשים טובים ודומים לחלב האם, מה גם שמרבית התינוקות לא סובלים מזיהומים משמעותיים בחודשי החיים הראשונים שלהם וזאת בזכות הנוגדנים שמועברים לגופם במהלך ההיריון. לפיכך, השאלה היחידה היא כיצד בוחרים תחליף חלב אם ולמה צריך להתייחס בהשוואה בין הסוגים והמותגים.
יש שני סוגים עיקריים של תחליף חלב אם, או תמ"ל (תרכובת מזון לתינוק). הסוג הראשון הוא תמ"ל על בסיס חלב פרה והוא מתאים לתינוקות ללא סיכון לאלרגיה. כל עוד לא הומלץ לך על ידי הרופא להשתמש בתמ"ל ייעודי, יש לבחור בתחליף חלב כזה מועשר בברזל. הפורמולה מכילה כמות חלבון ושומן שמתאימים לצרכי התינוק בהתאם לגיל ולשלבי ההתפתחות, כמו גם העשרה בויטמינים, מינרלים ורכיבים נוספים. במידה ותינוקך רגיש ללקטוז, תצטרכי למצוא עבורו תחליף חלב על בסיס חלב פרה ללא לקטוז.
הסוג השני הוא תחליף חלב אם על בסיס חלב סויה ועם תרכובת צמחית. זו פורמולה שונה מבחינת סוג הפחמימות, השומן והחלבון והיא לא מכילה כולסטרול. תמ"ל צמחי פחות איכותי מבחינת ההרכב ולכן גם פחות מומלץ כברירת מחדל, אלא אם מדובר בתינוקות עם גלקטוזמיה ותינוקות ללא סבילות מולדת ללקטוז. מעבר לכך, הפורמולה הצמחית מתאימה לעיתים עבור משפחות צמחוניות, טבעוניות או שומרות כשרות.
בנוסף, קיימות תרכובות מזון לתינוקות המיועדות מלכתחילה לסיוע בהתמודדות עם בעיות שונות. בקטגוריה הזו ניתן למצוא פורמולה היפואלרגנית על בסיס הידרוליזאט חלקי או מלא של חלבון ותרכובות על בסיס חומצות אמינו חופשיות. אלו פורמולות שניתנות לתינוק בהמלצת רופא במידה ויש אלרגיה או סיכון לאלרגיה לחלב פרה, במקרים בהם אובחנו מחלות מעיים מסוימים ובמצבים של תת-ספיגת מזון. לצדן, יש תרכובות מזון לתינוקות הסובלים מרפלוקס ותרכובות ייעודיות לפגים.
הכי חשוב לשים לב שהתמ"ל מותאם לגיל התינוק ואין שום חובה להשתמש רק בסוג אחד של תחליף חלב אם. למעשה, הנחיות משרד הבריאות מחייבות את בית החולים להציע לך פורמולה של שתי חברות לפחות מיד אחרי הלידה ורק את מחליטה האם להמשיך עם אותו סוג גם בהמשך. יש להקפיד לרכוש תמ"ל עם כמות מתאימה של ברזל ואפשר לקבל המלצות מחברים, קרובים ובני משפחה לגבי מבצעים והטבות בכל הנוגע לחיסכון בהוצאות.
בפועל, כל החברות שנמצאות תחת פיקוח ארגוני הבריאות אמורות להשתמש פחות או יותר באותה פורמולה על מנת לייצר את תרכובות המזון לתינוקות. לכן ההבדל העיקרי מבחינתך קשור לזמינות התמ"ל ולמחיר.
עלייך לדעת גם כיצד להכין את התמ"ל ולהקפיד על הנחיות היצרן. לאחר הרכישה יש לשמור את התרכובת במקום קריר ויבש, לא להשאיר אותה זמן ממושך בחום ולוודא שהקופסא לא פגומה ושהמוצר עדיין בתוקף. לפני ההכנה עצמה כדאי לשטוף היטב את הידיים במים וסבון ולמצוא משטח נקי. יש להרתיח את המים במשך שתי דקות, גם אם מדובר במים מינרליים, ולהשתמש רק בכפית המדידה המצורפת על ידי היצרן.
לסיכום, אין עוררין על החשיבות של הנקה עבור האם והתינוק ומשרד הבריאות ממליץ לעשות זאת עד גיל שנה, אך היא לא תמיד אפשרית. במידה והתינוק בריא וללא סיכון לאלרגיה, יש לבחור תרכובת מזון על בסיס חלב פרה מועשר בברזל ולהגישה לפי הנחיות היצרן.