כאמור, ההשתלה בוצעה בגופו של ילד בן 11 שנים, מיכאל כהנא מאשקלון, אשר נדרש להשתלת לב על מנת להמשיך לחיות. מצבו של מיכאל התדרדר מאוד והפך לקריטי, ובשלב זה הוחלט על השתלה של משאבת חדר שמאל בלב כדי להציל את חייו. ההחלטה התקבלה על ידי רופאי מרכז שניידר לרפואת ילדים, ועל ידי רופאים מבית החולים בילינסון, וזאת בהובלת מנהל מערך ניתוחי לב וחזה בשני המרכזים הרפואיים – פרופסור דן ערבות. את הניתוח ביצע פרופסור ערבות ביחד עם סגן מנהלת מחלקה במערך ניתוח לב חזה בבי"ח בילינסון, ד"ר ויקטור רובצ'בסקי, וכן מנהל שירות ניתוחי לב בילודים ממרכז שניידר, ד"ר גבי אמיר, ומרדים בכיר ממרכז שניידר, ד"ר אליה פלד.
כעשרים וארבע שעות אחרי שהסתיימה ההשתלה, מיכאל כהנא שוב לנשום בכוחות עצמו, התאושש ושוחח עם הצוות הרפואי ועם בני משפחתו. אחרי הניתוח אושפז מיכאל ביחידת טיפול נמרץ לב במרכז שניידר, אותה מנהל פרופסור עובדי דגן. לפני מספר ימים כבר שוחרר לביתו, לשמחתו הרבה ולשמחת בני המשפחה.
השתלה של לב מלאכותי מבוצעת כדי להציל חיים של אנשים הסובלים מאי ספיקת לב חמורה, כך שלא ניתן עוד להמתין עימם להשתלת לב, או שהם לא מתאימים להשתלת לב אנושי מסיבות שונות. את הלב המלאכותי משתילים בבית החזה מבלי להוציא את הלב שכשל, ולמעשה המלאכותי מחליף את הטבעי. הלב המלאכותי יכול לגשר על התקופה עד שמוצאים לב אנושי להשתלה ואף לשמש כפתרון קבוע. אחרי שההשתלה מסתיימת ניתן לשוב לפעילות מלאה ולנהל אורח חיים רגיל, חוץ מפעילויות הקשורות במים כמו רחצה בים, מקלחת ובריכה. זאת עקב החשש שהסוללות שמפעילות את הלב יירטבו, שכן הן נמצאות מחוץ לגוף. בזכות ההתקדמות הטכנולוגית של השנים האחרונות, יש כיום דור חדש של לבבות מלאכותיים, עם שיעור הצלחה גבוה הנושא בשורות טובות וחשובות עבור חולים באי ספיקת לב קשה.
יש לציין כי זוהי ההשתלה הראשונה בארץ של לב מלאכותי בילד. אמנם, כבר לפני כשני עשורים ביצעו במרכז שניידר השתלה של לב מלאכותי בנער בן 13, אך מדובר היה בלב גדול ומחוץ לגוף הנער. כשבוע אחרי השתלה ההיא נמצא לב אנושי הולם שהושתל בגוף הנער, שכיום הוא אדם בוגר במצב בריאותי טוב.
מנהל מערך ניתוחי לב – חזה במרכזים שניידר ובילינסון, פרופסור דן ערבות, סיפר כי ההשתלה שבוצעה במיכאל הייתה ייחודית, שכן היא הראשונה שבה משתילים לב מלאכותי בתוך הגוף של ילד ולא מחוצה לו.
לדברי, ההשתלה מהווה תוספת משמעותית ונדבך חדש לניתוחי הלב בארץ, ומה שאפשר בין היתר את הצלת חייו של מיכאל הוא שיוף הפעולה ההדוק בין בילינסון לשניידר.
מנהלת מכון הלב בשניידר, ד"ר ענת בירק, סיפרה שמיכאל הגיע למקום לפני כמה חודשים עם מצב קשה של אי ספיקת לב. בשבועות האחרונות הוחמר מצבו ונוצר צורך לחפש פתרון הולם במהירות האפשרית. ד"ר בירק הוסיפה שהיא נרגשת לראות את מיכאל מתאושש ובמצב טוב אחרי ניתוח מיוחד שהציל את חייו.
אימו של מיכאל, מאור כהנא, אמרה שבתחילה חששה המשפחה לערוך את הניתוח בישראל, מפני שאין ניסיון בביצועו בילדים בני 11. ואולם, אחרי שפגשו את המנתחים משניידר ובילינסון, ואת צוות הקרדיולוגים של שניידר, הבינו שמאור נמצא בידיים מקצועית, מיומנות ובטוחות, וכך היה. מאור סיפרה שהמשפחה נהנתה משיתוף פעולה מרשים מאוד של צוותי בתי החולים בכל שלבי התהליך, שהיו צמודים למשפחה בכל עת, תמכו בטלפון וביקרו את מאור באופן תכוף. כעת, אומרת מאור, פני מיכאל לעבר תהליך ההחלמה לקראת השתלת לב.
לדבריה, מיכאל ניצל בזכות טכנולוגיות מתקדמות ורופאים מיומנים. ואולם, אם הייתה מודעות טובה יותר בישראל לתרומת איברים, ניתן היה לדלג על שלב הביניים שיש לו סיכונים רבים, ולעבור מייד להשתלת הלב. אימו של מיכאל הודתה גם לצוות האחים והאחיות שתמכו במשפחה וטיפלו בה באופן מסור, ונתנו הרגשה נעימה בכל תקופת השהות. היא מקווה שסיפורו של מיכאל יתרום להגדלת המודעות באשר לחשיבות תרומת האיברים בישראל, דבר שיאפשר להציל מבוגרים וילדים כאחד.