מבחינה רפואית, המונח בריאות השד מתייחס לשורה ארוכה של פעולות המתמקדות במתן מענה לנשים שחלו בסרטן השד, ובמניעתה של המחלה מבעוד מועד. את הפעולות מבצעים אנשי מקצוע המתמחים בתחומים שונים, כדוגמת כירורגים, פלסטיקאים, פסיכולוגים, רנטגנולוגים ואונקולוגים, המספקים למטופלות ייעוץ, בדיקות ותמיכה, בנוסף על מתן טיפולים וביצוע ניתוחים. כמו כן, במרפאות הייעודיות נערך מעקב שוטף אחר מצבן של נשים המצויות בסיכון גבוה לחלות בסרטן השד.
למרות שקיימים גורמי סיכון שמעבר לשליטתך, כגון היסטוריה משפחתית ונשיאת מוטציות גנטיות, אין בכך לומר שלא תוכלי לתרום לבריאות השד בעצמך. מחקרים מדעיים רבים שנערכו בתחום הובילו למספר המלצות התורמות לבריאות השד ולהקטנת הסיכוי ללקות בסרטן:
סביר להניח שכבר שמעת פעם על "ממוגרפיה", אך לא בטוח שהבנת כיצד היא נעשית ומה חשיבותה. אם כך, כדאי שתדעי שמדובר בבדיקה מהירה האורכת דקות ספורות, במהלכה נעשה צילום רנטגן של השדיים. הצילום יאפשר לרופא להבחין בשינויים העלולים להתפתח לכדי גידולים סרטניים בעודם בשלב ההתחלתי, בטרם אפשר יהיה לחוש בהם בבדיקה ידנית. מאחר שסרטן השד עלול שלא להתגלות עד שהפך לחמור ואף קטלני, קיימת חשיבות מרובה לביצוען של בדיקות אלו. למעשה, בזכות פעילות ממשלתית ענפה מוזמנת כיום כל אישה שעברה את גיל ה- 50 לבדיקת ממוגרפיה אחת לשנתיים. הבדיקה אמנם מומלצת לנשים כבר מגילאי ה- 20, אך באופן מיוחד למי שנמנות על קבוצות הסיכון לסרטן השד עקב היסטוריה משפחתית, לנשאיות של מוטציות גנטיות שונות ואף למי שנמצאות בסיכון לנשיאת המוטציות. במקרים אלו מומלץ להגיע לממוגרפיה אחת לשנה ולפי הנחיות הרופאים.
ראשית, כמו כל סוגי הסרטן גם סרטן השד כרוך בהתחלקות בלתי מבוקרת ותכופה מאוד של תאים. עם הזמן יוצרים התאים המתרבים גושים שמכונים גידולים, ואלו חודרים ופוגעים ברקמות הנמצאות באזורים סמוכים. כמו כן, בהמשך הם נוטים להתפשט בגרורות לאיברים נוספים. בין היתר עלול להתפשט סרטן השד אל הריאות, המוח, העצמות ובלוטות הלימפה שנמצאות בבית השחי. כאמור, להיווצרות סרטן השד עשויות להיות סיבות שונות ומגוונות. המצבים הנחשבים למסוכנים במיוחד הינם נטייה גנטית, משקל עודף, הריון ראשון לאחר גיל 30, מוצא עדתי, הופעת וסת בגילאים צעירים במיוחד, הרגלים מזיקים כגון צריכת אלכוהול ועישון, והפסקת וסת בגילאים מבוגרים במיוחד. חשוב לדעת כי חלק גדול מהגידולים המופיעים בשדיים מתגלים בבדיקה כשפירים, ולמעשה מדובר בציסטות בלבד. דווקא בשל כך חשוב מאוד להגיע לבדיקה כאשר את מבחינה בשינויים בשדייך, על מנת שניתן יהיה לקבוע אם מדובר בגידול שפיר או ממאיר.
סרטן השד עלול להתפתח בכיוונים שונים ובמספר דרגות חומרה, אותן נהוג לחלק לארבעה שלבים בהתאם לגודל הגידול, ומידת החדירה לרקמות שכנות או ההתפשטות לאיברים אחרים. יש להדגיש כי מדובר במחלה מסכנת חיים, האחראית לתמותת עשרות אלפי חולים בשנה ברחבי העולם. יחד עם זאת, המערכת הרפואית מציעה מספר טיפולים יעילים לסרטן השד, החל בניתוחים לכריתת גידולים, הסרת שד מלאה, טיפולי קרינה וכימותרפיה, ועד לטיפולים הורמונאליים וביולוגיים שונים. ההתערבות הרפואית אמנם מפחיתה באופן מהותי את שיעורי התמותה, אך עדיין מדובר במחלה ממאירה בעלת השכיחות הגבוהה ביותר במערב. רק במדינת ישראל מאובחנות מדי שנה כארבעת אלפים חולות חדשות, ולמעשה אחת מכל 7.5 נשים בישראל תלקה בסרטן השד במהלך חייה. לאור הנתונים המדאיגים ברור שלאף אחת אסור להיות שאננה, ואנו ממליצים גם לך להיות אחראית ולשמור על בריאות שדייך לאורך השנים.
***
הינכם מוזמנים להיעזר במחשבון BMI על מנת לקבל את מדד מסת הגוף שלכם, ולהבין אם אתם ממוקמים על טווח המשקל התקין.
בנוסף, תוכלו להיעזר במחשבון BMR כדי לחשב את כמות הקלוריות לה זקוק גופכם על מנת לפעול באופן תקין במנוחה.
הינכם מוזמנים להיעזר במחשבון היריון על מנת לחשב את שבוע ההיריון המדויק, ולקבל טיפים חשובים ורלוונטיים.
בנוסף, תוכלו להיעזר במחשבון ביוץ על מנת לחשב את המועד בעל הסיכויים הגבוהים ביותר לכניסה להיריון.
***