ב-2011 אישר משרד הבריאות לנשים בגילאי 30-41 להקפיא ביציות. עד אז, פעולה זו היתה מותרת רק במצבים רפואיים מסוימים, כגון אשה חולה העתידה לעבור טיפולים אשר עלולים לגרום לנזק בלתי הפיך לשחלות שלה. כיום, גם אשה אשר לא מצאה בן זוג ורוצה לשמר את פוטנציאל הפוריות שלה, יכולה לבצע זאת. הקפאת הביציות מאפשרת לה בעתיד להשתמש בביציות הללו לצורך הפריה עם זרע בן הזוג שתמצא בעתיד.
העניין הוא, שלא כמו גבר אשר מייצר תאי זרע חדשים כל חייו, האשה נולדת עם מספר ביציות נתון אשר הולך ויורד במהלך החיים וגם איכות הביציות הולכת ויורדת וכך, ככל שעולה הגיל, יש יותר בעיות פוריות, יותר הפלות, יותר בעיות כרומוזומליות בעובר.
הקפאת ביציות מהווה בעצם שימור איכות הביציות בגיל צעיר לצורך שימוש בהן בגיל מבוגר יותר. בעוד שהשחלות עוברות תהליך הזדקנות מהיר יחסית, הרחם – לא, ולכן ניתן להפשיר את הביציות המוקפאות, להפרות אותן ולהחזיר לרחם, כשעיקר פוטנציאל ההצלחה טמון בגיל בו הביציות הוקפאו.
בעבר, השיטה להקפאת ביציות היתה "slow freezing", הביציות היו עוברות תהליך הקפאה איטית מטמפרטורת הגוף ל - -196 מ"צ ומכיוון שהביצית מכילה מים, היו נוצרים גבישי קרח אשר היו פוגעים בשלד הביצית וכתוצאה מכך אחוז ההישרדות היה רק כ-50% בתהליך ההפשרה ורק חצי מהביציות המופשרות היו תקינות.
כיום ישנה שיטה יעילה הנקראת ויטריפיקציה ("זיגוג") בה, בניגוד לשיטה הקודמת, ההקפאה היא מהירה מאוד והביצית עוברת תהליך של זיגוג (מלשון זגוגית) ולא נוצרים גבישי קרח הפוגעים בה, כך שכ-90% שורדים ורוב הביציות המופשרות תקינות וכשירות להפריה.
התהליך עצמו כרוך בגירוי שחלתי ע"י הורמונים הניתנים בזריקה, אחת ליום, על מנת לגייס זקיקים רבים כדי שבעת השאיבה יהיה ניתן לשאוב הרבה ביציות. מספר הביציות שיישאבו הוא תלוי גיל, תלוי הרזרבה השחלתית ועוד. במקביל לגירוי, יש צורך בדיכוי הציר ההורמונלי על מנת שלא יתבצע ביוץ לא מתוכנן שכתוצאה מכך, בשאיבה, לא יהיו ביציות. לכן, בשלב מסויים של הטיפול ניתנת תרופה נוספת בזריקה שמטרתה דיכוי הציר ההורמונלי הפנימי במקביל לגירוי השחלתי שניתן. הטיפול אורך כ-8-10 ימים בממוצע ובסופו מתבצעת שאיבת ביציות. השאיבה מתבצעת בהרדמה, תחת הנחיית אולטרה-סאונד, דרך הנרתיק. ההתאוששות אורכת כשעתיים ולאחר מכן האשה חוזרת לשגרה.
כמובן שהתהליך לא מבטיח 100% הצלחה. ההצלחה תלויית בגיל, במספר הביציות ובאיכותן. וכאמור, בגיל צעיר הביציות איכותיות יותר. ולכן, עברת את גיל 30? את לא בזוגיות? את לא מתעדת להרות בקרוב? את מעוניינת בהריון בעתיד? שקלי הקפאת ביציות בתוך מערכת השיקולים של תכנון המשפחה והפוריות.
ד"ר גיא שרים, מומחה לגינקולוגיה ופוריות, המשמש כרופא בכיר ביחידת IVF ובמחלקת נשים במרכז הרפואי הלל יפה בחדרה. שאלות בנושאי הכתבה ובנושאים נוספים ניתן להפנות אל ד"ר שרים דרך פורום טיפולי פוריות בפורטל.