הדעה הרווחת לפיה מחלות ילדים מקורן בחורף, אינה נכונה. גם בקיץ ילדים עלולים לסבול ממחלות עם חום גבוה. יחד עם זאת, לא אחת הסיבות המובילות לחום הינן שונות בקיץ ומקורן לעיתים קרובות הינו זיהומים במערכת העיכול. זאת לעומת זיהומים במערכת הנשימה האופייניים לחורף. הזיהום במערכת העיכול מאופיין לרוב בקיבה רכה, שלשולים והקאות, ולעיתים גם מלווה בחום גבוה. הזיהומים במערכת העיכול נגרמים בדרך כלל בקיץ על ידי גורמים ויראליים שהטיפול בהם אינו מצריך אנטיביוטיקה. יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם הזיהום מקורו בחיידקים ויש צורך לזהות את סוג החיידק ולטפל בו בהתאם, לרוב בעזרת אנטיביוטיקה. בנוסף לכך חום וזיהומים בעונה החמה יכולים להיווצר עקב גורמים אחרים, כמו התייבשות או מכת חום.
בתור התחלה, יש להבין כי חום אינו מוגדר בלקסיקון הרפואי כמחלה אלא כסימפטום, או ליתר דיוק - תגובה של מערכת החיסון להתמודדות עם מחלות המזרזת את פעילותה ומעכבת התרבות של חיידקים ווירוסים. החום מופיע מחלות שונות לרבות זיהומיות והוא נוצר בעיקר עקב פעילות מוגברת של כדוריות דם לבנות המפרישות חומרים שונים, הנאבקים בגורם הפולש והלא רצוי. פעילות מוגברת זו היא האחראית למעשה לשורה ארוכה של מכאובים לרבות חום, כאבי ראש, אובדן תאבון ועוד. כמו כן מידת החום לאו דווקא מעידה על חומרת המחלה, הנמדדת בסימפטומים נלווים אחרים כמו מחושים, כאבים וקשיי נשימה.
בעוד שמבוגרים מודדים חום על ידי מדחום דיגיטאלי או כספית המונח בפה, ילדים קטנים נדרשים באמצעים מתאימים אחרים. בין היתר מדידת חום עם מכשיר דיגיטאלי בפי הטבעת נחשבת לאמינה ביותר, וכן שימוש במכשיר מדידת חום באוזן. אם בכל זאת מודדים לילד חום בפה הוא למעשה נמוך במעלה וחצי מזה הנמדד בפי הטבעת.
מכיוון שחום מעיד על פעילות חיונית של מערכת החיסון, לא חייבים להוריד חום שאינו יותר מידי גבוה, אלא אם כן הילד סובל מסימפטומים אחרים כמו כאבים ואי שקט. לכן כל עוד מלבד חום הילד מתנהג באופן נורמטיבי, עם מצב רוח שפיר, אוכל ושותה ומגיב, ניתן להסתפק בהשגחה אחר מצבו. מאידך, אם החום עולה מעל לשלושים ושמונה וחצי מעלות יש לדאוג להורידו. בטמפרטורות אלו הגוף עלול להתייבש ולכן לרוב כדאי להוריד אותו.
יחד עם זאת, כל מקרה נדרש להתייחסות נבדלת הנקבעת על פי אבחנה רפואית. חשד לחום גבוה יכול להתבטא בקרב ילדים ותינוקות בחוסר תאבון, עור סמוק וחם, חולשה כללית ותגובות איטיות. במקרים אלו כדאי למדוד את חום גופו של הילד ולעקוב אחריו כל כשעתיים.
בילדים ותינוקות הסובלים מחום בקיץ ניתן לטפל באמצעים הבאים:
יש תרופות רבות במדף להורדת חום בקרב ילדים המתאימות גם לטיפול בכאבים ומחושים שונים. את התרופות יש ליטול לפי המלצת הרופא או בהתאם למינונים הרשומים על אריזת המוצר. מוצרים אלו ניתן ליטול כנרות, סירופ, טיפות, כדורי מציצה או בליעה. הטיפול בסירופ וטיפות מעניק שליטה גבוהה במינון, אך במקרים של פליטות והקאות עדיף ליטול תקופות בנרות. מנגד, במקרה של שלשולים יש להשתמש בתרופות הניטלות דרך הפה. את סוגי התרופות השונות להורדת חום מחלקים לשתי קבוצות עיקריות:
יש לציין כי תרופות להורדת חום עלולות לגרום לאורך זמן לתופעות לוואי, לכן מומלץ אחרי כשלושה ימים לפנות לרופא לאישור המשך טיפול.