נדמה שאין צורך להכביר מילים על החשיבות של רמות סוכר מאוזנות בדם. הנושא זכה לאחרונה לפרסומים רבים שמטרתם להעלות את מודעות הציבוריות לבעיות הבריאותיות, בעיקר לנוכח התפוצה הרחבה של סוכרת מסוג 2 והמגפה העולמית של ההשמנה. אכן, רמות גבוהות של סוכר בדם קשורות קשר הדוק להתפתחות סוכרת מסוג 2 המכונה גם סוכרת מבוגרים או סוכרת שאינה תלויה באינסולין. כמו כן ישנם מחקרים רבים המראים על סיכון גבוה יותר למות ממחלות כלי דם ומחלות לב למי שצורך סוכר וממתיקים, כאשר הסיכון עולה ככל שכמות הסוכרים מסך הקלוריות גבוהה יותר. צריכה גבוהה מדי של סוכר עלולה להביא לבעיות נוספות, לרבות היפרגליקמיה ופעילות יתר של המערכת החיסונית, ומעבר לכך ישנן ראיות שרמות גבוהות של סוכר בדם עשויות להיות קשורות למספר מחלות סרטן
אין בכך לומר שסוכרים מהווים סוכן "רע" ומזיק אלא הם משאב חיוני ומשחקים תפקיד חשוב בפעולתן של מערכות הגוף השונות. לכן, מה שיש לעשות הוא לשמור על רמות מאוזנות שלהם בדם ולקבלם ממקורות מזון איכותיים.
עד לפני מספר שנים, הסברה המושלת בכיפה אמרה שכולנו נגיב בערך אותו הדבר לאותם המאכלים. כלומר, רמות הסוכר יעלו בשיעור דומה לאחר אכילת שני תפוחי אדמה, שלושה תמרים, עוגת גבינה וכן הלאה. ואולם, בשנים האחרונות הולך ומתברר שלכל אחד מאיתנו יש מערך חיידקים שונה וייחודי במערכת העיכול, אשר שמו בשפה המקצועית הוא מיקרוביום (חיידקי המעי). למעשה המיקרוביום שלנו כל כך נרחב עד שהוא כולל יותר חיידקים מכל התאים בגופנו, וזה הרבה מאוד. מסתבר שלחיידקים אלו יש העדפות ספציפיות ותגובות שונות למאכלים, ולכן אם שני אנשים יאכלו בדיוק את אותה מנת הסושי (למשל) תהיה תגובה שונה מבחינה גופנית ועיכולית – כולל תגובת רמות הסוכר בדם.
האם אין יותר משמעות להמלצות התזונה עד כה? ממש לא. ברור שישנם מאכלים כמו שוקולדים, משקאות ממותקים, לחמניות מקמח לבן וכן הלאה שגורמים לעלייה מהירה בערכי הסוכר. ההמלצות שלא להרבות בצריכת מאכלים ממותקים למיניהם עודן שרירות. יחד עם זאת, לאור הממצאים האחרונים ברור שישנה חשיבות גם להמלצות תזונה אישיות, ויש חברות הלוקחות זאת צעד אחד קדימה.
אחת החברות האלו נקראות DAYTWO שמזה זמן מציעה תזונה מותאמת אישית על סמך בדיקות שונות. לאחרונה נחתם הסכם בין החברה לבין קופת חולים כללית על שירות ייחודי שיופעל החל משנת 2019. מדובר בשירות בו מבוטחי קופה המעוניינים בכך יוכלו לקבל לביתם ערכת בדיקה ולמלא שאלון, אשר יובילו לריצוף גנטי של המיקרוביום (כאמור, חיידקים השוכנים במעי). הנתונים הללו ישמשו לצורך קביעת דיאטה מותאמת אישית לצורך איזון של הסוכרים בדם.
יש לציין כי מי שיבחר בשירות זה יקבל לא רק המלצות תזונתיות אישית (עם אפליקציה שמביאה את כל המידע לנייד), אלא גם מפגשים עם אנשי מקצוע. מדובר במפגשים שנערכים באמצעות רשת האינטרנט לנוחות המטופלים, אשר נועדו לעזור להתחיל בדיאטה ולשמר אותה, בעוד הדיאטנים הקליניים מתייחסים לכלל ההיבטים הרלוונטיים. השירות יתחיל לפעול בעוד מספר ימים החל מחודש מרץ, ולמבוטחי הכללית בהחלט מומלץ לעקוב אחר הנושא.